Τρίτη 21 Απριλίου 2009

H Πετρούλα Ντελεδήμου, εξελέγη ομόφωνα, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας

To μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Πετρούλα Ντελεδήμου*, εξελέγη ομόφωνα, το Σάββατο 18 Απριλίου, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας (ECOSY), στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στο Συνέδριο της Οργάνωσης συμμετείχαν περίπου 250 αντιπρόσωποι από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Κατά την πρώτη ημέρα, παρουσιάστηκε η Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας, με τίτλο «Αλλάζουμε την Ευρώπη - 9 δεσμεύσεις για το 2009», ενώ παράλληλα έγινε και η παρουσίαση νέων υποψηφίων ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθησαν, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, η Γενική Γραμματέας, Άννα Κολόμπο, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φιλίπ Κορντερύ, ο ιστορικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, Πιέρο Φασίνο, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ και εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών κομμάτων.

Επίσης, προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, του Προέδρου του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, Βούτερ Μπος και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στάνισεβ. Η Γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, Πωλίνα Λάμψα, εκπροσώπησε το Κίνημα στο Συνέδριο και πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με πολλές αποστολές. Επικεφαλής της αποστολής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γραμματέας της, Κώστας Πανταζής.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την οικονομική κρίση, την νέα κατεύθυνση της αριστεράς στην Ευρώπη, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τη συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συντόνισε η Πετρούλα Ντελεδήμου, ενώ πήραν σε αυτή μέρος στελέχη της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστινιακής Αρχής στις Βρυξέλλες, καθώς και στελέχη της ηγεσίας του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιβάνου.

Το Συνέδριο επικύρωσε το κείμενο θέσεων της Οργάνωσης, ψηφίσματα σχετικά με την οικονομική κρίση, την κοινωνική πολιτική και πολιτική απασχόλησης στην Ευρώπη, την ισότητα αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ εξέλεξε και το νέο Προεδρείο, που αποτελείται από τους:

Πρόεδρος: Πετρούλα Ντελεδήμου (Νεολαία ΠΑΣΟΚ)

Γενική Γραμματέας: Γιάννα Μπεζαμούσκα (Νεολαία Ολλανδικού Εργατικού Κόμματος)

Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Οικονομικού Ελέγχου: Αδριανός Κυριακίδης (Νεολαία ΕΔΕΚ)

Αντιπρόεδροι:

Πέδρο Άλβες (Σοσιαλιστική Νεολαία Πορτογαλίας)

Κάισα Πέννι (Σοσιαλιστές Φοιτητές Φινλανδίας)

Μπράντο Μενιφέι (Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας)

Κριστόφ Σιλτς (Σοσιαλιστική Νεολαία Λουξεμβούργου)

Αμάλια Κόρεν (Σοσιαλδημοκρατική Νεολαία Κροατίας)

Καταρίνα Νεβεντάλοβα (Σοσιαλδημοκρατική Νεολαία Σλοβακίας)

Γιόχαν Μπούζερ (Σοσιαλιστική Νεολαία Σουηδίας)

Νιλς Χίντερσμανν (Σοσιαλιστική Νεολαία Γερμανίας)

Η Πετρούλα Ντελεδήμου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Νεολαίας. Από τη θέση της, θα συμμετέχει στο εξής στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Συνόδους των Σοσιαλιστών Ηγετών της Ευρώπης (η πρώτη πραγματοποιείται στις 24 Απριλίου στην Τουλούζη), στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Προοδευτικών Μελετών, καθώς και στο Προεδρείο της Νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Στην ομιλία της, η Πετρούλα Ντελεδήμου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Νεολαία έχει πρόσωπο, το δικό μας πρόσωπο, αλλά και το πρόσωπο των εκατομμυρίων νέων ανθρώπων που εκπροσωπούμε, από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Νέους ανθρώπους, προοδευτικούς ανθρώπους, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες και Εργατικούς, ανθρώπους που εργάζονται, που σπουδάζουν, που προβληματίζονται, που ανησυχούν, που βγαίνουν στους δρόμους, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, που αισθάνονται δυνατοί ή αβοήθητοι, που είναι αισιόδοξοι ή φοβισμένοι, που ζητούν περισσότερα από τη ζωή τους, που απαιτούν τα πάντα από εμάς. Ανθρώπους που αξίζουν την ελπίδα και χρειάζονται την αλλαγή.

Η έδρα μας μπορεί να είναι οι Βρυξέλλες, αλλά τα θεμέλιά μας βρίσκονται σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι της Ευρώπης. Και πρέπει να αγωνιζόμαστε σήμερα, και κάθε μέρα. Να μην αναβάλουμε άλλο. Να μη διστάζουμε. Να μη φοβόμαστε.

Ο φόβος είναι το όπλο των νεοσυντηρητικών και των νεοφιλελεύθερων. Εμείς όμως αγωνιζόμαστε με όπλο την ελπίδα, για το μέλλον και για το παρόν. Σοσιαλιστές θα είμαστε για πάντα, νέοι όμως μόνο για λίγο και γι' αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τη δύναμη που μας δίνει η νιότη μας.

Να παλέψουμε ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στην ανεργία, για την ενίσχυση των γυναικών, για την ενδυνάμωση όλων των αδύναμων. Να αγωνιστούμε με ενότητα. Η ποικιλία μας είναι ο πλούτος μας, και η ενότητά μας είναι η δύναμή μας γι' αυτό και δεν πρέπει να χάσουμε τίποτε από τα δύο. Χρειαζόμαστε λύσεις, και η αλλαγή είναι στα χέρια μας.

Κατάγομαι από μία περιοχή της Ελλάδας, μία περιοχή της Ευρώπης που λέγεται Μαγνησία. Που έχει νησιά, βουνό, κάμπο, λιμάνι, πανεπιστήμιο, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, επαγγελματίες, και που ανέδειξε μεγάλους διανοούμενους. Ένας από αυτούς, ήταν και ο Ρήγας Φεραίος, ο πρώτος οραματιστής της διεθνούς αλληλεγγύης και της ένωσης των εθνών, αυτός που πρώτος μίλησε για μία ένωση στα Βαλκάνια που θα έμοιαζε με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ρήγας Φεραίος λοιπόν, είπε κάποτε: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Αυτό σας καλώ να κάνουμε όλοι, και πάντα. Ελεύθερα να σκεφτόμαστε, ελεύθερα να μιλάμε, ελεύθερα να δρούμε.

Σας καλώ όλους μαζί, να προχωρήσουμε ενωμένοι στα επόμενα χρόνια. Όλοι μαζί, μπορούμε ν' αλλάξουμε τη ζωή μας. Ένας άνθρωπος μόνος του, μπορεί μόνο να βάλει ένα λιθαράκι. Όλοι μαζί όμως, μπορούμε να χτίσουμε την Ευρώπη του Μέλλοντός Μας». (Πηγή:ana.mpa)

Της Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.
Οι νέοι του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλά αξιόλογα στελέχη του σοσιαλιστικού κινήματος ΔΕΝ έχουν την δημοσιότητα που τους αξίζει.

Από κοινή συνέντευξη, με άλλους δύο υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/05/2007, Η Πετρούλα Ντελεδήμου απαντά στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Πάνου Σώκου με θέμα: Γιατί θυσιάζεις την καριέρα για την πολιτική;

ΕΡ: Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που κάνει έναν νέο επιστήμονα που έχει φάει τα νιάτα του στα θρανία και είναι στο ξεκίνημα μιας επιστημονικής και επαγγελματικής πορείας, να τα αφήνει πίσω του για να ασχοληθεί με την πολιτική;
ΑΠ: Η ενασχόληση με την επιστήμη είναι ένας μοναχικός δρόμος προς την προσωπική ανέλιξη, ενώ η πολιτική μία συλλογική πορεία που περνά από το διάλογο, τις ρήξεις, τη σύνθεση. Η επιλογή είναι όντως δύσκολη από συναισθηματικής πλευράς, καθώς από τα φοιτητικά μου χρόνια είχα μάθει να τα συνδυάζω -εξάλλου η Νομική δεν είναι πολύ μακριά από την πολιτική! Επέλεξα την πολιτική, ύστερα και από το κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στους νέους, με στόχο να εκπροσωπήσω τη γενιά μου σε έναν τομέα όπου οι νέοι δεν έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής, πιστεύοντας ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου και στη χώρα μου.

ΕΡ: Δεν νομίζετε ότι ένας νέος επιστήμονας μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία μέσα από την επιστήμη του και όχι μέσα από την πολιτική;
ΑΠ: Καθένας προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί από τη θέση που επιλέγει. Η προσωπική μου αφετηρία είναι η Μαγνησία, η επιστημονική μου παιδεία είναι η Νομική και το μεράκι μου η πολιτική. Από την πρώτη -και από την οικογένειά μου- έμαθα ότι σε όλες τις μάχες πρέπει να υπάρχει ήθος, από τη δεύτερη ότι στη δημοκρατία οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και από την τρίτη ότι, όταν το θέλουμε πολύ, μπορούμε να αλλάζουμε την κοινωνία και τον κόσμο μας. Και αυτό δεν γίνεται από την ασφάλεια του παρασκηνίου, πρέπει να έχεις το θάρρος να εκτεθείς στην πρώτη γραμμή!

ΕΡ: Εσείς τι περιμένετε από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και τι νομίζετε ότι έχει ανάγκη; Η ανανέωση προχωράει ικανοποιητικά;
ΑΠ: Η ανανέωση είναι στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου, αλλά και αίτημα της κοινωνίας. Σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας, φρέσκες ιδέες, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Σημαίνει τέλος στους «επαγγελματίες πολιτικούς» και στην «πολιτική των διασυνδέσεων». Ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ έχει πια περισσότερο ενθουσιασμό, μεγαλύτερη σιγουριά, συγκινεί τους νέους -μας δίνει λόγο να αγωνιστούμε ξανά!
(*)ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΝΤΕΛΕΔΗΜΟΥ 30 ετών. Νομικός με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία και τις Νέες Τεχνολογίες. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ - Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Νέων Σοσιαλιστών (ECOSY). Στη νεολαία ΠΑΣΟΚ από το 1996.


Επίσης συνιστούμε την επίσκεψή σας :
ecosy.org
youtube
http://www.facebook.com/group.php?gid=48881344371

Επιμέλεια ανάρτησης:
Νάσος Ζαγγογιάννης

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.