Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Μήλα, πορτοκάλια και δημοσκοπήσεις

kathimerini
Tου Πασχου Μανδραβελη

H αλήθεια είναι ότι οι δημοσκοπήσεις μπερδεύουν. Ειδικά τους πολιτικούς, οι οποίοι -ως γνωστόν- «τις χρησιμοποιούν όπως οι μεθυσμένοι τα φανάρια:Περισσότερο για να στηρίζονται, παρά για να φωτίζονται».

Μπερδεύουν τάσεις, βαρόμετρα, εκτιμήσεις, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές για να καταλήξουν σε μια γνωστή πρακτική: κάποια απαγόρευση.

Ετσι, πολλοί μπέρδεψαν τις δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τις εκλογές, με τα exit polls που έγιναν την ημέρα των εκλογών και το Βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές που κάνει η Pubic Issue μήνες πριν από τις εκλογές με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ας βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη σειρά:

Τον Απρίλιο η «Καθημερινή» δημοσίευσε το μηνιαίο «Βαρόμετρο» με την εκτίμηση ψήφου για τις εθνικές εκλογές. Αυτό εμφάνιζε διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων 7,5 ποσοστιαίες μονάδες. Μεγάλη η διαφορά, αλλά μετρήθηκε σε μια περίοδο απανωτών αποτυχιών της κυβέρνησης και αποκαλύψεων για διάφορα σκάνδαλα. Εάν οι πολίτες ψήφιζαν εκείνη την Κυριακή του Απριλίου (να το υπογραμμίσουμε πάλι: σε εθνικές εκλογές) η εκτίμηση της Public Issue θα μπορούσε να κριθεί.

Οπως κρίθηκε προεκλογικά το 2004, όταν ο κ. Γιάννης Μαυρής μιλούσε για διαφορά 5 μονάδων υπέρ της Ν. Δ., ενώ άλλα ΜΜΕ εμφάνιζαν την αναμέτρηση περίπου ως θρίλερ ισοπαλίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. Έτσι κρίθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν το Βαρόμετρο παρουσίαζε διαφορά 4 μονάδων υπέρ της Ν. Δ., εκνευρίζοντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές η «Καθημερινή» δημοσίευσε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009 την τελευταία εκτίμηση ψήφου σχετικά με τις ευρωεκλογές.

Αντιγράφουμε από το δημοσίευμα εκείνης της μέρας: «Σύμφωνα με την έρευνα, η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος δίνει στο ΠΑΣΟΚ 37% και στη Ν. Δ. 32%. Η διακύμανση για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι στο ±1,5%.»

Η διαφορά στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ήταν 5 μονάδες. Τα τελικά αποτελέσματα σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν: ΠΑΣΟΚ 36,64%, Ν. Δ. 32,29%. Δηλαδή η διαφορά ήταν 4,4%. Πώς και σε τι ακριβώς απέτυχε η δημοσκόπηση; Οτι δεν έπιασε τα δεκαδικά;

Φυσικά αν συγκρίνει κάποιος το Βαρόμετρο του Απριλίου (για τις εθνικές εκλογές) με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών υπάρχει διαφορά τριών μονάδων. Οπως αν συγκρίνει το Βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου του 2007 (εκείνο που έδινε 4 μονάδες υπέρ της Ν.Δ.) με τις ευρωεκλογές, υπάρχει τεράστια απόκλιση.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι συγκρίνοντας μήλα και πορτοκάλια φτιάχνεται κλίμα απαγορεύσεων. Στρεβλώνοντας την πραγματικότητα πολλοί βρίσκουν την ευκαιρία να επιχειρήσουν λογοκρισία στα ΜΜΕ. Ετσι, κάποιοι φωστήρες πέριξ του Μαξίμου (οι ίδιοι προφανώς που συνέβαλαν τα μάλα στην ήττα των ευρωεκλογών) πρότειναν τη λύση απέναντι στην κακή πραγματικότητα· να την αποσιωπήσουν.

Σκέφτηκαν να αλλάξουν τον νόμο που η Νέα Δημοκρατία πέρασε πριν από δύο χρόνια και να επαναφέρουν και πάλι τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Ράβε - ξήλωνε, δηλαδή, αλλά και επιστροφή σε ένα νοσηρό παρελθόν όπου τα «παπαγαλάκια» κάθε κόμματος θα μοιράζουν δεξιά κι αριστερά «πληροφορίες» για τα ποσοστά ή πραγματικές και ψεύτικες δημοσκοπήσεις θα κυκλοφορούν χύδην στο Διαδίκτυο.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.