Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Κομισιόν: Την ανιούσα πήρε η ανεργία στην Ελλάδα

Βρυξέλλες-Γιώργος Κωστούρος newstime
«Η Ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες δυσκολίες. Η οικονομική κατάσταση (σ.σ. στην Ελλάδα) και το επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος της είναι ανησυχητικά…», ενώ η ανεργία ιδίως των γυναικών και των νέων έχει ξαναπάρει την ανηφόρα. Αυτή την διαπίστωση καταγράφει η «μηνιαία επιθεώρηση» της Κομισιόν στην έκδοση της του Ιουνίου, η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την γενική της διεύθυνση για τις κοινωνικές υποθέσεις αναφορικά με την «κατάσταση (που επικρατεί στην Κοινότητα) στον τομέα της Απασχόλησης».
«Το Φεβρουάριο του 2009, γράφει η Κομισιόν στο ίδιο κείμενο της για την Ελλάδα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στους 466.000, ενώ το ποσοστό της ανεργίας ήταν το επίπεδο του 9.4%, αριθμοί και ποσοστά που πρέπει να συγκριθούν με τα αντίστοιχα ένα χρόνο νωρίτερα (Φεβρουάριος 2008), όταν οι άνεργοι ήταν 390.000 και το ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 8%».

Η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τους νέους και τις γυναίκες . «Ταυτόχρονα, συνεχίζει το κείμενο της Κομισιόν, ο αριθμός των απασχολουμένων υπολογιζόταν σε 4.5 εκατομμύρια άτομα».

«Κοιτάζοντας τα προηγούμενα χρόνια, οι αριθμοί για την απασχόληση αυξάνονταν ουσιαστικά όλα τα χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2008, ενώ μειωνόταν η ανεργία όπως και στις περισσότερες κοινοτικές χώρες. Η ταχύτητα αύξησης της απασχόλησης αυτή την χρονική περίοδο αποκορυφώθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου 2007 και Φεβρουαρίου 2008, με ένα ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του +2.2%».

«Σε ότι αφορά στην ανεργία ,η μεγαλύτερη μείωση της (-13.8%) παρατηρείται κατά την περίοδο 2006-2007. Από 11% που ήταν το Φεβρουάριο του 2004, η ανεργία έπεφτε σταθερά μέχρι το 2008( 8% το Φεβρουάριο πέρυσι), πριν αρχίσει να αυξάνεται πάλι φθάνοντας στο 9.4% τον Ιανουάριο του 2009».

«Οι γυναίκες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη μείωση(έλλειψη) ευκαιριών απασχόλησης, όπως φαίνεται και από την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας τους που έφθασε το Φεβρουάριο στο 13.3%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 12.1% ,ποσοστό ανεργίας σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών.Οι νέοι επίσης έχουν, πληγεί σκληρά αφού το ποσοστό των ανέργων αναρριχήθηκε στο 22.3% το τέταρτο τρίμηνο του 2008».

Ως προς τη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ, αυτό αυξήθηκε μόλις κατά +0.3% το πρώτο τρίμηνο του 2009, εμφανίζοντας μια πτώση της τάξης του 1.2% σε σύγκριση προς το προηγούμενο ακριβώς τρίμηνο.

Σύμφωνα με την άποψη των συντακτών αυτού του κοινοτικού δελτίου, η μείωση αυτή δείχνει και τις «τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία καθώς και ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας και το επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος της είναι ανησυχητικά».

Αυτή η μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην «σημαντική μείωση των εξαγωγών και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου», καθώς επίσης και στο γεγονός ότι «οι συνολικές καταναλωτικές δαπάνες εμφανίζουν μια οριακή αύξηση που οφείλεται στην κατανάλωση (δαπάνες ) της γενικής κυβέρνησης οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των εισαγωγών ,συνέβαλαν στο να εμφανίζει η χώρα μια ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ της (+0.3%)».

«Εντούτοις- σύμφωνα με τη τριμηνιαία Παγκόσμια Οικονομική Επιθεώρηση που δημοσίευσε το έγκυρο γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας ΙFO- οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν φαίνεται να συμμερίζονται ιδιαίτερα την αισιοδοξία των Ευρωπαίων συναδέλφων τους σε ότι αφορά τις προβλέψεις τους, σχετικά με την σταθεροποίηση και ανάκαμψη της (ελληνικής) οικονομίας τους έξη επόμενους μήνες».

Η πτώση του εγχώριου ΑΕΠ είναι δηλωτική των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ίδιας κοινοτικής επιθεώρησης για την απασχόληση σε ολόκληρη την κοινοτική Ευρώπη ,τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία μέχρι το Μάιο φέτος, δείχνουν ότι «συνεχίζει να χειροτερεύει η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, αφού η προσφορά νέων θέσεων εργασίας εξακολουθεί να μειώνεται και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προαναγγέλλουν ουσιαστικές μειώσεις του προσωπικού τους».

«Όμως, ενώ η κατάσταση για τους αμέσως επόμενους μήνες παραμένει ζοφερή υπάρχουν κάποια μικρά δειλά σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού καταστροφής θέσεων εργασίας».

«Οι προβλέψεις επιχειρηματιών-εργοδοτών και καταναλωτών αρχίζουν κάπως να βελτιώνονται ύστερα από δύο χρόνια απαισιοδοξίας».

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.