Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

H βαρβαρότητα είναι εδώ και τώρα παντoύ γύρω μας

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ;

Toυ Βασίλη Βούη*
Αρχή παιδεύσεως η των ονομάτων επίσκεψις
Αντισθένης ( 444-366 π.χ.)

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις τελευταίες Ευρωεκλογές όλοι ακούσαμε για το περίφημο αυτό σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προκάλεσε πολλά σχόλια και αντιδράσεις όχι μόνο από πολιτικά πρόσωπα αλλά και από τους απλούς πολίτες.
Η ουσία όμως του όλου θέματος δεν βρίσκεται στην προεκλογική επικοινωνιακή εκμετάλλευση του από τα κόμματα, αλλά στην προβληματική που γέννησε αυτή η ιστορική πρόταση που τέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, και καμία σχέση δεν έχει με την επιλογή των ψηφοφόρων αλλά αποτελεί ένα ιστορικό και υπαρξιακό δίλημμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, σαν προοπτική για το μέλλον της και δεν έχει σχέση βέβαια με τους οπαδούς κάποιων κομμάτων που η επιλογή τους αυτή δεν τους καθιστά “βαρβάρους”.
Το δίλημμα αυτό αν και τέθηκε πριν από ένα αιώνα από τους διανοούμενους της αριστεράς εν τούτοις παραμένει διαχρονικό στην ανθρώπινη ιστορία, η οποία είναι γεμάτη από μία συνεχή και αμείωτη βαρβαρότητα στην υπηρεσία των πιο ζωωδών ενστίκτων. Η ιστορία της ανθρωπότητας αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από σελίδες απίστευτης κτηνωδίας. Παράλληλα όμως είναι γεμάτη και από συνεχείς προσπάθειες υπέρβασης αυτής της κατάστασης τόσο στην αρχαία εποχή όσο και στην σύγχρονη. Που σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν έχει πάψει να αντιμάχεται την βαρβαρότητα που ο ίδιος παράγει. Ο άνθρωπος είναι το μόνο βιολογικό είδος που μπορεί να φανταστεί , να προγραμματίσει το μέλλον του, και να οραματιστεί κάτι καλύτερο. Και δεν είναι λίγες οι καταστάσεις στην ανθρώπινη ιστορία, που ενώ σε μια παλαιότερη εποχή φάνταζαν εξωπραγματικές ουτοπίες σε μια μεταγενέστερη ήταν αυτονόητη πραγματικότητα.
Η σύγχρονη εποχή, των τελευταίων δύο- τριών αιώνων, συνδέθηκε με μια εξάπλωση των δυτικών λαών που σηματοδοτήθηκε και από μια εξάπλωση τις βαρβαρότητας (αποικιοκρατία, γενοκτονίες, μαζικές καταστροφές πολιτισμών, απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργατών, και άλλα πολλά). Παράλληλα όμως, σηματοδοτήθηκε και από την πιο μεγάλη και την πιο οργανωμένη προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί αυτή την βαρβαρότητα και να χαράξει μια καινούργια εποχή. Οι λόγοι της αποτυχίας αυτής της προσπάθειας διχάζουν τους ιστορικούς και τους πολιτικούς επιστήμονες και δεν είναι της παρούσης να τους αναλύσουμε.
Αυτό που έχει ουσιώδη σημασία είναι ότι ο άνθρωπος και αυτή τη στιγμή βιώνει για πολλοστή φορά την ίδια βαρβαρότητα (αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, εκμετάλλευση των υπανάπτυκτων περιοχών της γης, υπερσυγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων, μαζική περιθωριοποίηση πληθυσμών κ.λ.π.).
Το δίλημμα λοιπόν σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ήθελε να ονομαστεί, παραμένει πάντα επίκαιρο.
Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος θα μπορέσει ποτέ να απαλλαγεί από την βαρβαρότητα, αλλά ένα είναι σίγουρο και πρέπει να μας προβληματίσει όλους: ότι η βαρβαρότητα είναι εδώ και τώρα παντού γύρω μας.

* Ο Βασίλης Βούης είναι γιατρός παθολόγος (ΕΣΥ), στην Κάλυμνο. Απ’ αυτούς που δεν εξαργύρωσαν τους αγώνες…
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.