Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

NESTLE: Προς… ενταφιασμό δύο καταγγελίες στην Επ. Ανταγωνισμού;


Ο λόγος περί της περιβόητης Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Διαβάζουμε από το σημερινό "πρώτο θέμα" της "Οικονομίας":

Μέσα στο καλοκαίρι οδηγούνται σε… ενταφιασμό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Sofokleous10”, δύο σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά της ΝΕΣΤΛΕ Ελλάς, που ήδη έχει τιμωρηθεί με δύο σοβαρά πρόστιμα για το καρτέλ στο γάλα και τις καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά του καφέ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρότι η θητεία της παρούσας σύνθεσής της έχει λήξει προ πολλού, θα λειτουργήσει με τη σημερινή σύνθεση της Ολομέλειας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, παρότι ήδη ο πρόεδρός της, κ. Σπ. Ζησιμόπουλος, έχει ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης την αντικατάστασή του ως τα μέσα Ιουνίου, προθεσμία που ήδη παρήλθε άπρακτη.

Στους μήνες που απομένουν μέχρι τη… λήξη της ληγμένης θητείας της, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή προσανατολίζεται να οδηγήσει οριστικά στο αρχείο της δύο σημαντικές καταγγελίες κατά της ΝΕΣΤΛΕ, της κυρίαρχης εταιρείας στο χώρο του καφέ, θυγατρικής του κορυφαίου στον κόσμο ομίλου τροφίμων:

- Η πρώτη καταγγελία, που αναμένεται σύντομα να… αρχειοθετηθεί μετ’ επαίνων, αφορά την εξαγορά από την ΝΕΣΤΛΕ της εταιρείας ΜΑΚΑΝ, που έχει σημαντικά μερίδια αγοράς στον εσπρέσο και τον φρεντοτσίνο. Σημειώνεται ότι η ΜΑΚΑΝ είχε στραφεί αρχικά κατά της ΝΕΣΤΛΕ ενώπιον της Επιτροπής, αλλά τελικά εξαγοράσθηκε με υψηλό τίμημα και η διένεξη σταμάτησε. Η εξαγορά εγκρίθηκε από την Επιτροπή, αλλά αργότερα κατατέθηκε καταγγελία, όπου υποστηρίζεται ότι πρόκειται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και για μια συμφωνία, η οποία ενισχύει υπερβολικά τα μερίδια αγοράς της ΝΕΣΤΛΕ σε επιμέρους κατηγορίες προϊόντων του καφέ, όπου μέχρι πρόσφατα είχε μικρή παρουσία. Σε προσεχή συνεδρίασή της, η Ολομέλεια της Επιτροπής αναμένεται να απορρίψει αυτή την καταγγελία.

- Η δεύτερη καταγγελία στρέφεται τυπικά εναντίον των σούπερ μάρκετ που συνεργάζονται με την NΕΣΤΛΕ, βάσει συμβάσεων οι οποίες έχουν κριθεί καταχρηστικές από την Επιτροπή, επειδή προσφέρουν τεράστιες παροχές στο λιανεμπόριο για την προώθηση στα ράφια των προϊόντων της πολυεθνικής, εις βάρος των προϊόντων μικρότερων εταιρειών.
Η Επιτροπή τιμώρησε την ΝΕΣΤΛΕ για αυτές τις συμβάσεις, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αρχειοθετήσει την καταγγελία με την οποία ζητείται να τιμωρηθούν και τα σούπερ μάρκετ για τη συμμετοχή τους στη σύναψη και εφαρμογή των καταχρηστικών συμβάσεων.
Αν τα σούπερ μάρκετ τιμωρούνταν, ουσιαστικά θα έκλεινε ο δρόμος για τη συνέχιση αυτών των πρακτικών και η ΝΕΣΤΛΕ θα υποχρεωνόταν να προωθήσει τα προϊόντα της χωρίς το προνόμιο των τεράστιων παροχών στα σούπερ μάρκετ, που της έδιναν την πρώτη θέση στα ράφια και συχνά οδηγούσαν στην… έξωση ανεπιθύμητων ανταγωνιστών. Η Επιτροπή αναμένεται να κρίνει, ότι τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ευθύνη για τη συμμετοχή τους σε τέτοιες καταχρηστικές συνεργασίες, επειδή αποτελούν ασθενές μέρος έναντι της ΝΕΣΤΛΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εξέταση των καταγγελιών κατά της εγχώριας θυγατρικής του πολυεθνικού κολοσσού έχει εξελιχθεί επεισοδιακά, καθώς ο καταγγέλλων έμπορος Γ. Δρίτσας δικαιώθηκε από την Επιτροπή πολλά χρόνια μετά την υποβολή των αρχικών του καταγγελιών και ήδη έχει παραπεμφθεί σε δίκη για παράβαση καθήκοντος ο πρόεδρος της Επιτροπής, για την… βασανιστικά αργή εξέλιξη των ερευνών.

Σχόλιο: Μία κατατοπιστική περιγραφή αντιγράφουμε από το "Ξεblogάρισμα" με θέμα:

"Οι πολυεθνικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμου, τα πρόστιμα κι εμείς"

Οι πιέσεις που ασκούν οι μεγάλες πολυεθνικές στα σούπερ μάρκετ είναι κοινό μυστικό στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Εταιρείες που παράγουν ή διακινούν εμπορικά σήματα "πρώτης γραμμής" συχνά απαιτούν τον εξοστρακισμό των ανταγωνιστών από τα ράφια χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές ως όπλο τις επιπλέον εκπτώσεις στους εμπόρους (εκπτώσεις που σχεδόν ποτέ δεν μετακυλίονται στους καταναλωτές).

Μια τέτοια ιστορία έχει να κάνει με τη Nestle, η οποία εκτός από το δημοφιλή Nescafe, έχει παρουσία στην αγορά και με τον ελληνικό καφέ Λουμίδη. Η εταιρεία θέλησε να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία και στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία, αλλά στο δρόμο της βρήκε την οικογένεια Δρίτσα.

Παλιά καραβάνα στην αγορά καφέ, ο Γιώργος Δρίτσας αποφάσισε να τα βάλει με την πανίσχυρη Νεστλέ, η οποία μέσω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά καφέ είχε προσπαθήσει να πετάξει ουσιαστικά από τα ράφια ανταγωνιστικά προϊόντα (μια παρόμοια ιστορία, η οποία εξετάζεται επίσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένονται σύντομα τα πρόστιμα έχει συμβεί και με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, παραγωγό των σημάτων Αμστελ και Heineken και την πολύπαθη μπύρα Βεργίνα. Δείτε εδώ). Τελικά ο Γιώργος Δρίτσας έφτασε μέχρι την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου κέρδισε τη μάχη και η Νεστλέ καλείται πλέον να πληρώσει πρόστιμο μαμούθ 30 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυεθνική, η οποία διατηρεί μερίδια αγοράς της τάξης του 86%- 87% της αγοράς καφέ, είναι αποφασισμένη να εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής. Περισσότερα εδώ και τα συμπεράσματα δικά σας...

Παραθέτουμε ολόκληρη την, ΑΠΟΦΑΣΗ1 ΑΡΙΘΜ 434/V/2009

Αυτεπάγγελτη έρευνα της Γ.Δ.Α για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν.703/77, και 81 και 82 ΣυνθΕΚ με αφορμή την Καταγγελία (με αρ.πρ.1835/07-06-2002) της εταιρίας «Γ. ΔΡΙΤΣΑΣ και ΣΙΑ Ε.Β.Ε.Ε.» κατά α) της αλλοδαπής εταιρίας με την επωνυμία Societe ...

(Αποθήκευση σε PDF )
apofaseis543_1_1235735726
Οι περιπτώσεις που αφορούν την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αρκετές.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία της επιτροπής έχει αμφισβητηθεί από την ίδια την αγορά και τις τιμές καταναλωτή.

Τα πρόστιμα που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί είναι μηδαμινά σε σχέση πάντα με το κύκλο εργασιών της κάθε επιχείρησης καθώς είναι και άγνωστη η τύχη της πληρωμής τους.

Έτσι που μας έχουνε καταντήσει φιλύποπτους, οι κυβερνώντες τη τελευταία δεκαετία, αν και όποτε (υπάρχει άραγε;) κάποια υπόθεση από αυτές να έχει καταλήξει σε πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας, οι Έλληνες πολίτες είναι πολύ δύσκολο να πεισθούν.

Στη παραπάνω περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν οι ασφαλείς πληροφορίες από το site Sofokleous10”, τότε θα έχουμε για μια ακόμη φορά απογοητευθεί.

Οι υποθέσεις αυτές στην αρχή λαμβάνουν ένα δημαγωγικό χαρακτήρα, περί δήθεν πάταξης και άλλες τέτοιες ανοησίες από τους κυβερνώντες, όπου καταλήγουμε σε απαλλακτικά βουλεύματα και περίεργες για μας αρχειοθετήσεις των υποθέσεων αυτών.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να διαψευστούν οι ασφαλείς πληροφορίες του συντάκτη.

Νάσος.
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.