Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Aπόψε στις 7 το απόγευμα, "Θερμοπύλεια 2009"

Ω ξείν, αγγέλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι

Η έναρξη της πρώτης επίσημης εκδήλωσης, από μεριάς πολιτείας: "Θερμοπύλεια 2009" στον ιστορικό αυτό χώρο θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 7 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη, κατά τα πάτρια εκδήλωση τιμής, προς τους Θερμοπυλομάχους, εγκαινιάστηκε το έτος 1996. (βλέπε ΥΣΣΕ)

Σπονδή στους ήρωες έκανε ο συγγραφέας Βλάσης Ρασσιάς.
Συμμετείχαν ακόμα: οι Τρύφων Ολύμπιος, Μάριος Βερέττας, Μιχάλης Καλόπουλος και ο δήμαρχος Θεσπιέων.


Αυτά ως ιστορική καταγραφή, νύγμα προς την επίσημη πολιτεία, η οποία ενεργοποιήθηκε μετά από 13 ολόκληρα χρόνια και αυτό χάρις του νέου Υπουργού πολιτισμού, ο οποίος βρίσκεται μακράν και πάνω από τους προκατόχους του, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν κυρίως μπουζουκοτράγουδα και λοιπά προγράμματα χαμηλής ποιότητας.

Στη σημερινή διοργάνωση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι σχεδόν όλα έτοιμα για
να υλοποιήσουν το όραμα του γνωστού σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ.
Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης του Χώρου, στο μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, που αξίζει να αναφερθεί έχει ανατεθεί η οργάνωση στο Δήμο Λαμίας.
Έχουν στηθεί εξέδρες για να φιλοξενήσουν πάνω από 2000 ανθρώπους ενώ αρχαιοπρεπή οπλιτικά αγήματα, λαμπαδηδρόμοι και οπτικά και ηχητικά εφέ όπως και λέιζερ, έχουν τεθεί στην διάθεση του Τ. Μπιρσίμ που θα έχει την σκηνοθεσία, ο ίδιος δεν έκρυψε ότι επρόκειτο για ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, για να συμπληρώσει ότι το αποτέλεσμα το βράδυ θα τους δικαιώσει όλους. Τους θεατές θα περιμένει και μια μικρή έκπληξη την οποία κανείς μέχρι στιγμής δεν αποκαλύπτει, ενώ συναυλία θα δώσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Για λόγους που ακόμη ΔΕΝ έχουμε μάθει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παραστεί.

Σημ: Δωρεάν λεωφορεία για τα Θερμοπύλεια (mylamia)

Με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Φθιώτιδας που θα αναχωρήσουν στις 18:45 το απόγευμα της Δευτέρας από την οδό της Κωνσταντινούπολεως, πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λαμίας, θα μεταφερθούν δωρεάν όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση ΄΄ Θερμοπύλεια 2009΄΄, στο μνημείο του Λεωνίδα. Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα ίδια λεωφορεία θα επιστρέψουν στο σημείο από όπου αναχώρησαν.

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε
. (Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Νάσος
===========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.