Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Μεταλάξεων συνέχεια...

Θα μπορούσε να επιλέξουμε ένα τίτλο : "Από Γιώργος, Γιωργάκης... σε Γιώργο έως Γιώργαρο... αντί του: 0 καταλληλότερος Κώστας...σε Κωστάκη ανύπαρκτο και κουρασμένο..."

Από το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη, (kathimerini) με τίτλο:
Βαγδάτη - Στάλινγκραντ σε επανάληψη.
.. Αντιγράφουμε το:

Το τέρας, ο σφετεριστής και ο Αυτοκράτωρ

Είναι πολλές οι φορές που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις επιθυμίες τους ως πραγματικότητα στο ελληνικό κοινό. Εκεί που δύσκολα βγάζει άκρη κανείς είναι στην πολιτική πραγματικότητα. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα Μέσα που ακολουθούν την πεπατημένη του γαλλικού Τύπου για τον Ναπολέοντα πριν από τη δεύτερη κατάληψη της εξουσίας. Η ακολουθία μιας εφημερίδας ήταν η εξής: «Το θηρίο το 'σκασε από το κλουβί του. Δραπέτευσε από την Ελβα». «Ο Κορσικανός λυκάνθρωπος πάτησε τα χώματα του Λουζινιάν». «Ο τίγρης έσκασε μύτη στο Γκαπ». «Το τέρας έφθασε στην Γκρενόμπλ». «Ο τύραννος στη Λυών». «Ο θρασύτατος σφετεριστής εξήντα ώρες μακριά από την πρωτεύουσα». «Ο Βοναπάρτης προχωρεί με σταθερό βήμα». «Ο Ναπολέων αύριο στα τείχη του Παρισιού». «Ο Αυτοκράτωρ στο Φοντενεμπλό».

Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα στερεότυπα που δημιουργούν τα ΜΜΕ και μεταμορφώνονται σε εικονική πραγματικότητα. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που οι περισσότερες αναλύσεις είχαν ως σταθερό μοτίβο τη «μακρόχρονη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας». Εγραφαν για τον πρωθυπουργό ότι «δεν τον ενδιαφέρει μία τρίτη θητεία», ότι «ο κ. Καραμανλής έχει πολύ καλή αίσθηση του πολιτικού timing αποφεύγοντας να προεξοφλήσει ότι θα διεκδικήσει και τρίτη τετραετία».

Προσέθεταν επίσης ότι «θα έπρεπε να σκεφτεί στα σοβαρά αν θα πρέπει αυτή την τρίτη τετραετία -αφού την είχε στο τσεπάκι του- να την παραχωρήσει σε μια νεότερη γενιά στελεχών».

Αντιθέτως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου παρουσιαζόταν ως ο «Γιωργάκης», ο οποίος «δεν μπορούσε να κερδίσει αντίπαλο ούτε στο τένις». Παρά τις κραυγές του φίλιου Τύπου «Παραιτηθείτε κ. Πρόεδρε» και τα χλευαστικά σχόλια, ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τον κ. Βενιζέλο, αλλά αυτό ερμηνεύτηκε ως «ανάσταση του παλαιού ΠΑΣΟΚ».

Η νίκη του βέβαια καταγράφτηκε ως «αυτοκτονία του κόμματος», διότι «με Παπανδρέου αρχηγό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ποτέ να απειλήσει την κυριαρχία Καραμανλή». Κατόπιν άρχισε ο κύκλος των συνηθισμένων στερεότυπων: «χάνει η Ν. Δ., αλλά ο Καραμανλής παραμένει ισχυρό χαρτί». «Χάνει ο Καραμανλής, αλλά δεν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ». «Κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θα έχει αυτοδυναμία». «Θα έχει αυτοδυναμία, αλλά τόσο οριακή που θα μιλάμε για πράσινη παρένθεση». «Η αυτοδυναμία μπορεί να μην είναι οριακή, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τα προβλήματα».

Δεν ξέρουμε τι θα βγάλει σήμερα η κάλπη. «Η πρόβλεψη είναι δύσκολη», είχε πει ο Νιλς Μπορ, «ειδικά αν αφορά το μέλλον». Το πρόβλημα όμως για τα ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι το μέλλον. Είναι η ορθή καταγραφή του παρόντος. Ανεξαρτήτως των επιθυμιών εκείνων που το καταγράφουν και των συμφερόντων εκείνων που τους πληρώνουν. Διότι υπάρχει και η άλλη πραγματικότητα των κυκλοφοριών των εφημερίδων και τηλεθεάσεων, η οποία δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί...

Οι πολίτες έδωσαν απλόχερα τη Μεγάλη ευκαιρία με την υποσχετική:

Για μας τους ενεργούς πολίτες η χθεσινή νίκη του ΓΑΠ, είναι ένα γραμμάτιο ευθύνης του ιδίου, που θα λειτουργήσει με τη δαμόκλειο σπάθη του Διονυσίου του Συρακούσιου, με το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών.

Η πρώτη εντύπωση θα είναι και η τελευταία. Η αλήθεια των προβλημάτων και ΟΧΙ η αληθοφάνεια είναι αυτό που θα εκτιμηθεί από τους πολίτες. Η οριακή πλειονοψηφία έπαψε να είναι φόβητρο και ανασταλτικός παράγων για την υλοποίηση του προγράμματος και των υποσχεθέντων προεκλογικά.

Είναι νωρίς σήμερα να πάρουμε θέση. Αυτό όμως που μπορούμε να γράψουμε τώρα είναι ότι και μπορεί, αρκεί να το επιχειρήσει, να δώσει ένα νέο όραμα για το μέλλον αυτής της πολύπαθης χώρας και να αποδείξει ότι ένας Παπανδρέου με το: "Άμες δ` εγεσόμεθα πολλώ κάρρονες" ακόμη μία επιβεβαίωση της προσωπικής του αξίας, έμπρακτα σε όλους αυτούς τους άφρονες αμφισβητίες που τον προσέγγισαν τελευταία...

Νάσος

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.