Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Πρώτο μέτρο: σύνταξη στα 65 για όλους

Εξεταστική Επιτροπή για τις ευθύνες με τη «δημιουργική λογιστική»

Υπό την ασφυκτική πίεση των Βρυξελλών οι οποίες απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων όπως έκαναν άλλες χώρες, με πρώτη την Ιρλανδία η οποία προχώρησε ακόμη και σε περικοπές μισθών στο Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε χθες ότι το επόμενο μέτρο θα είναι η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο.

Με ειδικό νομοσχέδιο το οποίο προηγουμένως θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, ώστε όλοι να αποχωρούν στο 60ό ή στο 65ο έτος (ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας), και εν συνεχεία θα αρχίσει διάλογο για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός απέφυγε χθες να εξειδικεύσει τους στόχους των αλλαγών που επιθυμεί η κυβέρνηση και οι οποίοι προφανώς θα σχετίζονται με την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν θα προσωποποιηθούν ευθύνες για την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και αν μάλιστα « η κυβέρνηση θελήσει να φέρει το ζήτημα σε Εξεταστική Επιτροπή », απάντησε ότι αναμένει το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί για την ποιότητα των στοιχείων το οποίο και θα καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει για το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό επιζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημείωσε, επίσης, ότι στο Εco/Fin που θα συνέλθει τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί η περίοδος προσαρμογής που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει από το 20010. Οπως ανέφερε, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 όσον αφορά την επιτήρηση, και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ικανός χρόνος «για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που να μη φορτώνεται στην πλάτη του έλληνα πολίτη». Διέψευσε, ωστόσο, ότι η ένταξη της χώρας στο άρθρο 104 παρ. 9 συνεπάγεται και έλεγχο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο ο μεγάλος φόβος που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι η στάση των αγορών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Σχολιάζοντας τον μεγάλο αυτό κίνδυνο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι « οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Σταθερότητας έχουν ως στόχο ακριβώς την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στις διεθνείς αγορές και πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις αξιολογήσεις των ξένων οίκων ».
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.