Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Το «τείχος» του ΚΚΕ

Tου Πασχου Μανδραβελη kathimerini

Αν θαυμάζουν κάτι οι πολίτες στο ΚΚΕ είναι η συνέπειά του, επειδή την μπερδεύουν με την ακινησία. Για να πούμε των πολιτών το δίκιο, εύκολο να μπερδευτεί κανείς, επειδή τα νεκρά πράγματα παρουσιάζουν μια θαυμαστή συνέπεια: δεν δημιουργούν ποτέ εκπλήξεις. Είναι συνεπή με όσα περιμένουμε. Ενα ντουβάρι, για παράδειγμα, μπορεί να παραμένει στη θέση του ακόμη και μετά από σεισμό. Κι αυτό είναι μια θαυμαστή συνέπεια στον χρόνο.

Υπό την έννοια αυτή το ΚΚΕ είναι συνεπές στην ακινησία του. Μπορεί το Τείχος του Βερολίνου να έπεσε στον μεγάλο σεισμό του 1989, τα ντουβάρια όμως στη σκέψη που μεθοδικά έφτιαξε το ΚΚΕ όχι μόνο παραμένουν όρθια, αλλά χτίζονται και νέα. Ετσι, την περασμένη Δευτέρα (9.11. 2009) σωματώδεις μπράβοι του ΚΚΕ έστησαν ένα ανθρώπινο τείχος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, απαγορεύοντας την είσοδο σε ομιλητές και καλεσμένους μιας εκδήλωσης -του ιδίου του πανεπιστημίου- για τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους.

Μη φανταστείτε ότι αυτό είναι ασυνεπές προς τη λογική και πρακτική του ΚΚΕ. Μόλις προχθές η κ. Παπαρήγα δήλωσε για το Τείχος του Βερολίνου: «Δεν είχε δικαίωμα ένας λαός, μια εξουσία εργατική ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σεβαστεί τα σύνορά της και να υψώσει το τείχος μέσα στο έδαφός της; Σκεφθείτε αν μέσα στην Αθήνα είχαμε τρεις - τέσσερις δήμους που ανήκαν σ’ έναν στρατό κατοχής, θα ήταν ελεύθερα, μπες-βγες;» Τι νομίζαμε, λοιπόν; Οτι θα ήταν ελεύθερο το «μπες-βγες» των φορέων αντικομμουνιστικών αντιλήψεων στο Ανατολικό Βερολίνο ή στα ελληνικά ΑΕΙ;

Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας φιλοξενούσε σε διαφορετική αίθουσα εκδήλωση, που διοργάνωσε το ΚΚΕ για την 68η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Και ιδού ο παραλογισμός του ασύλου: οι εξωπανεπιστημιακοί μπράβοι του ΚΚΕ εκδίωξαν τους πανεπιστημιακούς από το πανεπιστήμιο! Το πιο αστείο; Η πρυτανεία δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το τείχος που χτίστηκε εντός του ΑΕΙ. Αλλά γιατί να εκδώσει; Απελευθερωμένα από το ΚΚΕ εδάφη δεν είναι οι καλυπτόμενοι από το άσυλο χώροι των ΑΕΙ; Προφανώς ο δεξιός πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμερίζεται την άποψη της κ. Παπαρήγα; «Δεν είχε δικαίωμα μια εξουσία εργατική να υψώσει το τείχος μέσα στο έδαφός της;».


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.