Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

" Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος..."η Αλεξάνδρεια που σε θαυμάζει".

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: «Όχι στις πολιτικές ζαρντινιέρας και ράμπο» (enet)

Τις δεσμεύσεις του για αλλαγές στο αστυνομικό σώμα επανέλαβε και πάλι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας.

"Μην επιτρέψετε σε κανέναν να πουλάει πολιτικές ζαρντινιέρας και ράμπο. Να τελειώνουμε μ’ αυτά. Τι σχέση έχει η καθημερινότητα του ειδικού φρουρού και του αστυνομικού, με έναν ή δύο αστυνομικούς που βρίσκουν μια γυναίκα με ένα μικρό παιδί στο δρόμο και τη βρίζουν και δένουν πισθάγκωνα; Πού ακούστηκε αυτό; Τι είδους δημοκρατική συμπεριφορά είναι αυτή, τι είδους ανθρώπινη συμπεριφορά είναι αυτή; Από πού πηγάζει; Η βία φέρνει πόλεμο. Είμαστε ενάντια στη βία, οποιασδήποτε μορφής. Δεν θα ανεχθούμε ξανά την αστυνομική βία. Δε θα ξαναντροπιάσουμε το Αστυνομικό Σώμα με τέτοιες συμπεριφορές.", τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επαναλαμβάνοντας ότι "τέτοιου είδους αστυνομικοί δεν έχουν θέση στην αστυνομία και σε κανένα Σώμα Ασφαλείας".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι η "αστυνομία δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Δεν είναι κανενός μαγαζί, ούτε μπορεί κανείς να μιλάει εξ’ ονόματός της, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε είναι στην αντιπολίτευση.", τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι την Άνοιξη θα αλλάξει πλήρως η Ασφάλεια Αττικής, σημειώνοντας ότι θα εξελιχθεί "σε εθνικής εμβέλειας Υπηρεσία". Ανακοίνωσε ακόμη, ότι "κάθε Διεύθυνση θα έχει δικό της προϋπολογισμό ανάλογα με τις ανάγκες, τις δυσκολίες, έτσι ώστε να ανταμείβονται αυτοί που πρέπει".

Σχόλιο: Εάν μας καλούσαν να βαθμολογήσουμε τα σημερινά υπουργεία, το νεοσύστατο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα το βαθμολογούσαμε με "Άριστα" (σε συνάρτηση πάντα με τα υπόλοιπα). Βέβαια και στα υπόλοιπα υπάρχει μια σχετική κινητικότητα αλλά χωρίς εμφανή σημάδια καλυτέρευσης.

Ο "αστυνόμος Μιχάλης", όπως τον περιγράφαμε προεκλογικά και του ασκούσαμε καλόπιστη κριτική, ήταν εκτός των "νερών του" σαν σκιώδης της Ανάπτυξης. Βέβαια προσπαθούσε να είναι και εκεί συνεπής, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν και παραμένει η αποτελεσματική αστυνόμευση.

Εμείς από αυτό εδώ το ιστολόγιο, έχουμε πικράνει πολλές φορές τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά όπως τότε γράφαμε αυτά που πιστεύαμε έτσι και τώρα του αναγνωρίζουμε και τις ικανότητές του και την αποτελεσματικότητά του.

Παραφράζοντας το στίχο του Κ. Καβάφη: " Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος..." συμπληρώνουμε με το "η Αλεξάνδρεια που σε θαυμάζει".

Παραθέτουμε το σύνδεσμο με το σχετικό αφιέρωμα: ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Αξίζει και από μας να παραδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε τις ικανότητές του στο συγκεκριμένο τομέα. Εμείς σαν bloggers παρακολουθήσαμε τη πορεία του πολυτεχνείου και είχαμε και το σχετικό ρεπορτάζ (βλέπε εδώ -1- και -2-). Ήταν η πρώτη ίσως φορά που η αστυνόμευση έγινε πολύ διακριτικά και με εμφανή διάθεση για αποφυγή επεισοδίων.

Βέβαια στη συνέχεια, αλλά ΔΕΝ μπορούμε να τα χρεώσουμε στη πορεία, ξέφυγε λίγο πολύ η όλη εικόνα της αστυνόμευσης και θύμιζε παλιές μεθοδεύσεις "σκούπας". Εκείνο το βράδυ είχαμε όλο το υλικό της πορείας και θέλαμε να εκθειάσουμε την όλη διαδικασία (όπως καταγράφηκε στα παραπάνω φώτο-ρεπορτάζ) αλλά τα επεισόδια εκείνα μας ανάγκασαν να προβάλουμε μόνο τα video χωρίς να σχολιάσουμε και την επιτυχή έκβαση της πορείας.

Για όσους από τους πολίτες συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε οργανωμένες πορείες, έχουν αντιληφθεί τελευταία ότι κάτι έχει αλλάξει στην Ελληνική Αστυνομία. Οι ίδιοι άνθρωποι ήταν και πέρυσι, ίδιοι και φέτος. . . αυτό που άλλαξε προφανώς είναι πολιτική βούληση του πολιτικού τους προϊσταμένου.

Η δημόσια τάξη και ασφάλεια (όπως τη λέγαμε παλιά) είναι κάτι που δημιουργεί άσχημους συνειρμούς στους πολίτες που εκδηλώνουν δημόσια τα νόμιμα συνταγματικά καθιερωμένα (κατοχυρωμένα) δημοκρατικά τους δικαιώματα. Τελευταία αυτό με το νέο υπουργείο, για τους περισσότερους από εμάς, έχει αισθητά βελτιωθεί. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και να γίνουμε επιτέλους μια ευνομούμενη χώρα όπου ο ένστολος υπάλληλος να βλέπει τον πολίτη ως πολίτη και ΟΧΙ ως εν δυνάμει εχθρό της εξουσίας.

Η ανοχή και η εκτέλεση του καθήκοντος πρέπει να είναι το πρώτο και το τελευταίο που θα πρέπει να υπηρετείται σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ανοχή με την έννοια να ΜΗΝ ταυτίζει ο αστυνομικός υπάλληλος, ως προσωπικό του πρόβλημα τις όποιες σύννομες ή ΜΗ εκδηλώσεις των πολιτών και να ΜΗΝ επιλέγει συγκεκριμένες συμπεριφορές. λ.χ. υπήρξαν στα θλιβερά γεγονότα του περσινού Δεκέμβρη, που ορισμένοι ένστολοι, έδειχναν εμφανή ταύτιση με ακραία στοιχεία (υπήρξαν και φωτογραφίες κλπ). Η δε εκτέλεση του καθήκοντος πρέπει να γίνεται χωρίς ανοχή και χωρίς διακρίσεις σε κανέναν, αλλά πάντα με σεβασμό στο πολίτη ακόμη και εάν αυτός ξεφεύγει από τα όρια της νομιμότητας. Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αυτή που θα αποφασίζει για τις όποιες παρεκκλίσεις από τη νομιμότητα και ΟΧΙ η ανεξέλεγκτη αυτοδικία των ενστόλων.

Τα γράφω όλα αυτά για να δείξω ότι το πρόβλημα μπορεί να παραμένει ακόμη υπαρκτό, όπως και τα στελέχη των αστυνομικών υπαλλήλων μπορεί να είναι τα ίδια, αλλά όταν η πολιτική βούληση συνεχίσει να επιμένει στα νέα δεδομένα της αστυνόμευσης, τότε σίγουρα είμαστε ως δομημένη κοινωνία σε καλό δρόμο.

Νάσος

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.