Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΓΑΠ: «Το μεγαλύτερο έλλειμμα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας»...

«Επώδυνες αλλαγές εντός του 2010» TVxs

«Επώδυνες αλλαγές εντός του 2010, οι οποίες θα πονέσουν εκείνους που πρέπει», προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Νωρίτερα, σε συνέντευξη στο Reuters, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς το δημόσιο χρέος και σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω του 3% του ΑΕΠ σε διάστημα τεσσάρων ετών


Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα σημειώνοντας ότι «δεν θα θιγούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε το πρόβλημα της οικονομίας ως ένα «ελληνικό πρόβλημα» και σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει στροφή προς ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, αποκλείοντας όμως το Ιρλανδικό που προβλέπει περικοπή μισθών και επιδομάτων..

Ακόμη έκανε λόγο για ιδεοληψία, αναφερόμενος στην άποψη ότι η περικοπή μισθών και συντάξεων μπορεί να έχει οφέλη για την ελληνική οικονομία. «Αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού, θα έκοβα ακόμη και στο μισό τους μισθούς. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι δεν είμαστε εκεί», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χειρότερη της αναμενόμενης κατάσταση της οικονομίας δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική που είχε εξαγγελθεί προεκλογικά, διευκρινίζοντας ότι οι αλλαγές που είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας θα επιταχυνθούν.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι αν χτυπηθούν έστω και λίγα από τα φαινόμενα αδιαφάνειας, πελατειακών και παρασιτικών σχέσεων που κυριαρχούν στη χώρα, η Ελλάδα θα λύσει το οικονομικό της πρόβλημα.

Αναφερόμενος στη στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής γιατί υπάρχει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση στο εσωτερικό της.

«Το μεγαλύτερο έλλειμμα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας», δήλωσε.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, σχολίασε ότι χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περαιτέρω μετρα τόνωσης και στήριξης της οικονομίας.

«Δεν έχουμε φύγει από την κρίση», εκτίμησε και έκανε λόγο για συντονισμένη στρατηγική, ώστε να επιτευχθεί σταδιακή απεμπλοκή των τραπεζών από τις κρατικές ενισχύσεις και την αναδιάρθρωση των κανονισμών που διέπουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Υποστηρίξαμε -και δεν ήμασταν μόνοι- ότι την κρίση δεν μπορεί να πληρώσουν οι φτωχοί και τα μεσαία εισοδήματα».

Δηλώσεις στο Reuters

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς το δημόσιο χρέος και σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω του 3% του ΑΕΠ σε διάστημα τεσσάρων ετών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Reuters.

«Θα μειώσουμε το έλλειμμα με συστημικές αλλαγές και σχεδιάζουμε να το κάνουμε σε διάστημα τεσσάρων ετών. Πρόκειται για ένα πολύ σαφές πρόγραμμα και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το ακολουθήσουμε», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στο περιθώριο των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Υποστηρίζω τον υπουργό μου των Οικονομικών, κάνει εξαιρετική δουλειά», είπε αναφερόμενος στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος, από το 12,7% του ΑΕΠ σε 9,1%, μέχρι το επόμενο έτος.

Σχετικά με τις φήμες ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ εξαιτίας του μεγάλου της δημόσιου χρέους, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε δύο από τους επιφανέστερους Ευρωπαίους που γνωρίζουν πολύ καλά οικονομικά -τον πρόεδρο της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ-, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα περιέλθουμε σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους μας».

«Είμαι σε θέση να δηλώσω ότι είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, διαθέτουμε νέα εντολή και η εντολή αυτή είναι για αλλαγή και την προωθούμε. Ο λαός μας υποστηρίζει πλήρως», είπε.

Ερωτώμενος σχετικά με την υποστήριξη που η Ελλάδα υπολογίζει να έχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι «Δεν περιμένουμε δώρα, αλλά δίκαιη μεταχείριση. Από τη ζώνη του ευρώ έχουμε μεγάλη υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εφαρμόσουμε».

Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία υποφέρει από συστημική διαφθορά, πολιτική ευνοιοκρατία και εκτεταμένη φοροδιαφυγή. «Πρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα. Είναι υποχρέωσή μας και προτιθέμεθα να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη και να κάνουμε τις αλλαγές. Είναι προς το συμφέρον μας», είπε.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει με απλά πράγματα, όπως η δημοσίευση κάθε μίας απόφασης που λαμβάνουμε για τον δημόσιο τομέα στο διαδίκτυο, για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά», πρόσθεσε και δήλωσε επίσης ότι θα καταργηθούν δύο από τα πέντε επίπεδα διοίκησης για να περιορισθεί η γραφειοκρατία, η διαφθορά και οι δαπάνες και για να βελτιωθεί η διαφάνεια, ενώ παράλληλα θα εφαρμοσθεί φορολογική μεταρρύθμιση. «Είναι κατανοητή η νευρικότητα των αγορών διότι υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο προβλήματα. Δεν είμαστε Ντουμπάι, είμαστε μια κυρίαρχη χώρα της ευρωζώνης, μια υπεύθυνη κυβέρνηση έτοιμη για αλλαγή», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός «αναλώθηκε είτε σε γενικόλογες αναφορές και ευχολόγια θεωρητικού χαρακτήρα, είτε σε πολιτικές επιθέσεις σε βάρος των κυβερνήσεων της ΝΔ» ανέφερε η Ρηγίλλης μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι ο κ. Γ.Παπανδρέου πρέπει να προχωρήσει «άμεσα στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων αποφάσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας». «Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα. Η ώρα της ευθύνης. Και εκείνος που πρέπει -επιτέλους- να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προχωρώντας άμεσα στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων αποφάσεων για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π.Παπαναγιωτόπουλος.

«Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι περιμένει από την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της απέναντι στον τόπο. Και δεσμεύεται να στηρίξει όλα τα δίκαια μέτρα που θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν θα υπαγορεύονται από ευκαιριακές λογικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες», πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ σχολίασε ότι «ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη Σύνοδο ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ, πολύ πριν τις εκλογές και πριν την κρίση, στο λαό λέει ότι 'σκληρά μέτρα θα λάβει μόνο κατά της διαφθοράς' και της σπατάλης. Την ίδια στιγμή εκθειάζει τους Έλληνες τραπεζίτες και επιθυμεί συναίνεση τύπου Ιρλανδίας. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια στο λαό για αυταπάτες και για χάσιμο χρόνου. Οι στόχοι της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό αποκαλύπτουν την αλήθεια».

Ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι «η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλες επιβεβαίωσε τους μύχιους φόβους μας. Η Ελλάδα έχει απολέσει την Εθνική κυριαρχία της μετατρεπόμενη σε επαρχία της Ευρώπης. Τούτου λαμβανομένου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα μέτρα που θα λάβει προς τους εταίρους μας. Ενώ ο ελληνικός λαός που θα κληθεί να πληρώσει, πρέπει να αναμένει, άνευ εταίρου, το κάλεσμα του εφοριακού της γειτονιάς του.»

«Η παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής χαρακτηρίζεται από μια στάση παθητικής αποδοχής των μέτρων που εισηγούνται οι Βρυξέλλες. Η οικονομία της χώρας όμως δεν έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ιμάντα μεταβίβασης των εντολών της ΕΕ, αλλά από μια ενεργητική παρουσία αμφισβήτησης του Συμφώνου Σταθερότητας και των κυρίαρχων πολιτικών της ΕΕ. Έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες αναζήτησης πολιτικών συμμαχιών εντός της Ευρώπης για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση έξω από τα όρια των νεοφιλελεύθερων μοντέλων» σχολίασε ο Π.Σκουρλέτης από τον ΣΥΝ.

ΣΧΕΤΙΚΟ:
Δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα από Σαρκοζί-Μέρκελ

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.