Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Αποψη: Γιώργος, Σαμαράς και Σκόπια

Του Αθανασιου Eλλις

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου και η εκλογή του Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. έχουν διαφοροποιήσει το διαπραγματευτικό παζλ του Σκοπιανού. Ο νέος πρωθυπουργός έδωσε από νωρίς το δικό του στίγμα εγκαινιάζοντας μια αυξημένη κινητικότητα διεθνώς αλλά και διμερείς επαφές με την ηγεσία της γείτονος. Ομως, σε επίπεδο στρατηγικής δεν έχει μετακινηθεί από την εθνική κόκκινη γραμμή, ενώ κάποιοι διέγνωσαν «σκλήρυνση» της ελληνικής στάσης.

Οποιες και αν είναι οι προθέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, τα περιθώρια ελιγμών του περιορίζονται μετά τη νίκη Σαμαρά. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει υποστηρίξει την επιτυχία του Βουκουρεστίου και δεν μπορεί παρά να στηρίξει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα «βάλει πλάτη» σε εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το εύρος χρήσης. Η συμβιβαστική ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται έναντι όλων. Είναι η πιο ρεαλιστική λύση, καθώς απηχεί τη γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής, αλλά και η πιο λειτουργική, καθώς πολλαπλές ονομασίες μόνο σύγχυση θα προκαλούσαν.

Στο ίδιο πνεύμα, δεν είναι δυνατόν η ΠΓΔΜ να διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα στη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα προβάλλοντας έναν αποσταθεροποιητικό αλυτρωτισμό που θα προκαλεί εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και προβλήματα στη λειτουργία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Οχι μόνο ο κ. Σαμαράς, αλλά και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερψηφίσουν μια τέτοια λύση.


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.