Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Η ειρήνη θέλει δύναμη να την αντέξεις!


Περί Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων

Του Καδήρ Αϊκούτ

Β’ έτος Νομικής ΔΠΘ


Σήμερα πλέον όλος ο πλανήτης έχει μάθει μέσω των ΜΜΕ ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση είτε οικονομική είτε κοινωνική. Τα ίδια ακριβώς γεγονότα πριν από 10 χρόνια περίπου έγιναν και στην γειτονική Τουρκία.

Τότε εμφανίστηκε το κυβερνόν κόμμα AKP, πήρε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στις εκλογές και έφερε την Τουρκία στη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, στο να είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις. Παρόμοια εντολή από τον Ελληνικό λαό πήρε και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ αλλά δυστυχώς οι υποσχέσεις τους παραμένουν υποσχέσεις, και δεν βλέπουμε καμία πράξη.

Εγώ ως ένας 20ετής φοιτητής μπορώ να προτείνω κάποιες λύσεις ώστε η χώρα μας να βγει από την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Μπορεί αφήνοντας τον ρατσισμό και τα μίση στην άκρη, να συνάψει διμερείς – πολυμερείς συνθήκες με τα γειτονικά κράτη όπως είναι η Τουρκία, η Βουλγαρία κτλπ ή ακόμα καλύτερα ο κ. Παπανδρέου να πάρει μαζί του τους καλούς επιχειρηματίες και να πάει σε ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό την ανάπτυξη εμπορίου και της οικονομίας γενικά. Ήρθε πλέον η ώρα η Ελλάδα να αφήσει τους φόβους της και τα μίση της στην άκρη, και να πάρει την θέση που της αξίζει στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται.

Είναι αδικία να χαθεί μια τέτοια χώρα που έχει αποτελέσει κέντρο όλου του κόσμου κατά την αρχαιότητα. Οικονομικές, κοινωνικές κρίσεις και άλλου είδους προβλήματα είχε και η Τουρκία πριν 10 χρόνια. Μπορούν οι πολιτικοί να συνεργαστούν με την Άγκυρα ώστε να φτιάχνουν μαζί έργα στο Ελληνικό και στο Τούρκικο έδαφος, η Άγκυρα να στέλνει οικονομικές ενισχύσεις στην Ελλάδα, να καταργηθεί ο συνοριακός έλεγχος, να καταργηθούν οι φόροι και οι δασμοί στο εμπόριο μεταξύ των 2 χωρών αλλά όχι μόνο για τις 2 αυτές χώρες, αλλά αυτό πρέπει να το εφαρμόσει η Ελλάδα με όσες περισσότερες μπορεί.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία σήμερα είναι η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο, η ένταξη της Τουρκίας ανατρέπει λίγο ως πολύ το 1922. Κάθε Έλληνας θα μπορεί να εγκατασταθεί ελεύθερα στην Πόλη. Κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει δουλειές από τη Σύμη και τη Χίο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ή και να ζήσει εκεί.



Αντίστροφα, Τούρκοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες θα μπορούν να έλθουν σε μας για να εργαστούν ή να στήσουν επιχειρήσεις. Και όλα αυτά με την αυστηρή προστασία της Επιτροπής και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Όπως η Επιτροπή ταπείνωσε την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του παράνομου «βασικού μετόχου», έτσι και θα επιβληθεί στο μέλλον στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Μπορεί ακόμα να συμβουλεύετε το κυβερνόν κόμμα της Τουρκία, ΑΚΡ για το πώς βγήκαν από την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα τους πριν 10 χρόνια.

Προτείνω την θεσμοθέτηση ελληνοτουρκικού οργάνου, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την προώθηση & ανάπτυξη έργων κοινής ωφέλειας για τους 2 λαούς σε θέματα συνεκμετάλλευσης πετρελαϊκών πόρων, προγράμματα εναλλακτικής ενέργειας, κατασκευής σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, καταγραφής και συνεκμετάλλευσης κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργίας κοινού πανεπιστημίου με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές σπουδές, ουσιαστική θαλάσσια ζεύξη ελληνικών νήσων και παραλίων Μικράς Ασίας και πολλά άλλα.

Έτσι θα λυθούν και τα δικά μας κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Μιλάμε για 2 χώρες, που ότι γίνεται στην μία επηρεάζει και την άλλη ή γίνονται παρόμοια γεγονότα ταυτόχρονα. Εφόσον υπάρξει μια συμφωνία όχι μόνο μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας αλλά και των άλλων γειτονικών χωρών, είναι δυνατόν η μείωση των δαπανών και για την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών.

Είναι αδικία να σπαταλούνται τόσα δις ευρώ για όπλα, όταν υπάρχει η δυνατότητα τα χρήματα αυτά να τα πάρουν οι πολίτες των 2 αυτών χωρών και να ζουν όλη σε ευημερία. Έχει μαζευτεί σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου το μεγαλύτερο οπλοστάσιο της Ευρώπης (μερικοί λένε του κόσμου...) Μία σπίθα θα αφάνιζε τα πάντα.

Οι λαοί και των δύο χωρών υποφέρουν και πληρώνουν, οι στρατηγοί χαίρονται. Όταν πάει κάποιος να διαμαρτυρηθεί, επισείεται ο κίνδυνος του αντίπαλου (το ίδιο γίνεται και απέναντι). Ε! πως θα πλουτίσουν οι έμποροι όπλων και οι μιζαδόροι. ΄Η ξεθάβεται η αρχαία σοφιστεία: "αν θες ειρήνη ετοίμαζε πόλεμο". Δεν νομίζω πως αυτό εννοούσε ο Χριστός...

Επιπλέον, εκτός του ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί λύση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, ίσως οι 2 χώρες να καταφέρουν να λύσουν και τα χρόνια προβλήματα που έχουν μεταξύ τους, όπως είναι το Κυπριακό, το πρόβλημα του Πατριαρχείου και τα προβλήματα των μειονοτήτων!

Ας μην ξεχάσουμε ότι εφόσον δεν υπήρχε παρέμβαση μεγάλων δυνάμεων μέχρι τώρα οι δύο χώρες δεν θα είχαν εχθρότητες σήμερα μεταξύ τους. Στο Κυπριακό υπήρχε παρέμβαση των Άγγλων που είδαν ως τελευταίο τους κάστρο την Κύπρο, στα γεγονότα του 1955 υπήρχε το χεράκι της Τούρκικης Gladio και μπορώ να δώσω ένα σωρό άλλα παραδείγματα.

Όσον αφορά τις εναέριες παραβιάσεις, είναι καθημερινό φαινόμενο. Υπάρχει παραβίαση και των 2 κρατών, δείτε π.χ. την ιστοσελίδα του Τούρκικου γενικού επιτελείου στρατού και τις Ελληνικές παραβιάσεις που έγιναν στο Τούρκικο έδαφος. Ναι μεν υπάρχει παραβίαση διεθνούς δικαίου με αυτές δεν το αμφισβητώ από την πλευρά και των 2 χωρών, αλλά φταίνε τα ΜΜΕ που δίνουν μεγάλες διαστάσεις σε αυτό το θέμα διότι έχουν άλλου είδους συμφέροντα και υπηρετούν εξωτερικές δυνάμεις. Τα Τουρκικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν αυτές τις παραβιάσεις καν!

Δεν πρέπει να περιμένουμε βοήθεια από την Ε.Ε. που είμαστε κράτος μέλος. Σε μια πρώτη δυνατή κρίση που είναι η σημερινή οικονομική κρίση μας άφησαν μόνους. Άραγε σκεφτείτε τι θα γίνει σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο; Θα μας υποστηρίξουν απέναντι σε άλλες δυνάμεις ή θα πάρουν τον πλευρό τους;

Τα κράτη υπάρχουν επειδή είναι πιο έξυπνα από τους λαούς. Εάν εγώ και ο κάθε πολίτης μπορεί με λίγη σκέψη να βρει λύσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν εδώ και αρκετά χρόνια, τότε και οι πολιτικοί που έχουν τόσα πτυχία λογικό είναι να μπορούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα, αν βέβαια έχουν νους υγειές σε σώμα υγειές!

Η Τουρκία εφαρμόζει εντονότατα την πολιτική που είπα παραπάνω τους τελευταίους 6 μήνες και αποσκοπεί να γίνει μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη. Ας επιλέξουμε και εμείς τους συνεργάτες μας. Ας γίνουμε μαζί με την Τουρκία μια γέφυρα μεταξύ του Δυτικού κόσμου και του Ασιατικού και Ανατολικού κόσμου! Ας μην ξεχάσουμε ότι και τα 2 κράτη δημιούργησαν τεράστιες αυτοκρατορίες στο παρελθόν. Γιατί ενώνοντας τις δυνάμεις τους να μην το κάνουν και τώρα, αποκτώντας την θέση της 3ης / 4ης παγκόσμιας δύναμης;

Μην ξεχάσουμε επίσης ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη που ήταν αντίπαλοι κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους, κατάφεραν να ενωθούν κάτω από μια κοινή ένωση, την Ε.Ε.

Σχόλιο: Ένα ενδιαφέρον άρθρο που θα συζητηθεί

Νάσος

=====================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.