Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΓΑΠ: «Η εφαρμογή αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή, ξεκινήσαμε το διάλογο όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, η συντεταγμένη πορεία δίνει αξιοπιστία διεθνώς»


Έναρξη του κοινωνικού διαλόγου

Συστράτευση για δίκαιες ανατροπές στο άμεσο μέλλον ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κηρύσσοντας την Δευτέρα το απόγευμα στο Ζάππειο την έναρξη του εθνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα πάρουμε, από κοινού, αποφάσεις που δεν ελήφθησαν επί δεκαετίες», τόνισε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2013. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός ότι δεν θα θιγούν οι αδύναμοι πολίτες.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ενιαία φορολογική κλίμακα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αύξηση του αφορολογήτου μέσω αποδείξεων, φόρο 90% στα bonus των στελεχών των ιδιωτικών τραπεζών και πλαφόν στις διευθυντικές αμοιβές. Επίσης, προανήγγειλε αναστολή των προσλήψεων με εξαίρεση την Παιδεία, την Υγεία και την Ασφάλεια, ενώ ανήγγειλε και νέες αποκρατικοποιήσεις.

Με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το πρώτο δίμηνο του 2010 αίρονται τα αντικίνητρα όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop), με την αξιοποίηση των υποδομών που ήδη έχουν αναπτυχθεί από τα Επιμελητήρια της χώρας.

Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά σε λιγότερες από 15 μέρες ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από 30 και πλέον ημέρες που είναι σήμερα, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι μεγάλη τομή για τον βιώσιμο αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας αποτελεί η δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, μέσα στο Α' τρίμηνο του 2010.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα ανοίξει μεγάλος διάλογος για τα κλειστά επαγγέλματα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ορθή και κοινωνικά δίκαιη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Αναφερόμενος στο διάλογο για το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάλογος έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου είναι να καταλήξει σε νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του Α' εξαμήνου του 2010.

Η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Γ. Παπανδρέου, είπε πως «ο πρωθυπουργός αναλώθηκε, για μια ακόμη φορά σε εκθέσεις ιδεών, σε διακηρύξεις αφηγηματικού χαρακτήρα και σε εκδηλώσεις καλών προθέσεων». Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, απάντησε το ΚΚΕ στην ομιλία Παπανδρέου, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ ζήτησε σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τον πρωθυπουργό. Ο ΣΥΝ «είδε» φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου.

Άτυπο υπουργικό συμβούλιο

Πριν από την κήρυξη της έναρξης του κοινωνικού διαλόγου πραγματοποιήθηκε άτυπο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «είμαστε κυβέρνηση ανατροπών και όχι διαχείρισης. Θα πρέπει να πάρουμε σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Θα συγκρουστούμε, αλλά θα φέρουμε αξιοπιστία. Αν μείνουμε στη διαχείριση της καθημερινότητας θα υποστούμε φθορά και θα χάσουμε τα μεγάλα διακυβεύματα. Να μετατρέψουμε την πίεση σε ευκαιρία, ώστε να θεραπεύσουμε χρόνιες ασθένειες στην πολιτική και τη δημόσια ζωή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα θεραπεύσει αυτές τις αδικίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα το μέσο εισόδημα και τον αδύναμο πολίτη, ενώ εκτίμησε ως θετική εξέλιξη τα όσα συνέβησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σημείωσε ότι ήταν σημαντική η αναγνώριση των ουσιαστικών προβλημάτων της χώρας, όπως η διαφθορά, η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σπατάλες.

«Η εφαρμογή αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή, ξεκινήσαμε το διάλογο όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, η συντεταγμένη πορεία δίνει αξιοπιστία διεθνώς», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα βρίσκεται εξάλλου κλιμάκιο της Moody's το οποίο θα αξιολογήσει εκ νέου την πιστοληπτική ικανότατα της χώρας μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα χωρίς να βασίζεται στη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της τονίζει σε συνέντευξη του ο Χοακίν Αλμούνια.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 τόσο ο Θόδωρος Καράογλου αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών στη σκιώδη κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και ο Γιάννης Βρούτσης, υπεύθυνος στον τομέα Εργασίας, επεσήμαναν ότι την άσχημη κατάσταση της οικονομίας μεγέθυνε επίτηδες στην Ε.Ε. το ΠΑΣΟΚ. Και όπως είπαν χαρακτηριστικά, όπου χρειάζεται η Ν.Δ. θα είναι στο πλευρό της κυβέρνησης εάν παίρνει βέβαια τις σωστές αποφάσεις.

Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια, με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.