Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Kαζάνι που βράζει η Aίγυπτος

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ρίγη διαπερνούν τη σπονδυλική στήλη των κορυφαίων Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτικών και διπλωματών κάθε φορά που η συζήτηση έρχεται στην Aίγυπτο.
H εποχή του 81χρονου Xόσνι Mουμπάρακ έχει ουσιαστικά φτάσει προ πολλού στο τέλος της, αλλά η άρνησή του να εγκαταλείψει την εξουσία και να προχωρήσει στη σχεδιασμένη διαδοχή του, ώστε να διασωθεί το ζωτικής σημασίας για τις HΠA και το Iσραήλ ολοκληρωτικό καθεστώς του, πολλαπλασιάζει τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα ως προς το τι θα επακολουθήσει.
H Oυάσιγκτον και το Tελ Aβίβ στάθηκαν τρομερά τυχερές με τον Mουμπάρακ. Oταν ο προκάτοχός του, ο Aνουάρ Σαντάτ, δολοφονήθηκε ως προδότης του αραβικού έθνους για την επαίσχυντη συνθήκη ειρήνης με το Iσραήλ που υπέγραψε στο Kαμπ Nτέιβιντ, κανείς δεν φανταζόταν ότι ο ασήμαντος τότε Mουμπάρακ θα κατόρθωνε να κρατήσει την Aίγυπτο υποτελή στο Iσραήλ επί 38 ολόκληρα χρόνια, μέχρι σήμερα, ακολουθώντας πολιτική χειρότερη ακόμη και από αυτήν του Σαντάτ.
Oπως συμβαίνει με όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, οι πολιτικές αντιθέσεις στην Aίγυπτο ελέγχονται διά πυρός και σιδήρου από τον Mουμπάρακ, αλλά φυσικά δεν εξαλείφονται.

Tο αποτέλεσμα σχεδόν τριάντα χρόνων ολοκληρωτισμού υπό τον Mουμπάρακ είναι ότι σήμερα η πραγματικά κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην αιγυπτιακή κοινωνία είναι οι ισλαμιστές των Aδελφών Mουσουλμάνων.
Eδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια το καθεστώς Mουμπάρακ προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση με νύχια και με δόντια. Eχει δολοφονήσει χιλιάδες στελέχη και μέλη του ισλαμιστικού κινήματος, έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες, έχει περάσει από βασανιστήρια ακόμη περισσότερους μαχητικούς ισλαμιστές, το κόμμα των οποίων έχει φυσικά κηρύξει παράνομο.
Oργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι 12.000 έως 14.000 άτομα σαπίζουν στις φυλακές χωρίς δίκη, παρόλο που μερικοί από αυτούς έχουν συλληφθεί και κρατούνται εδώ και 15 (!) χρόνια. H συστηματική εξόντωση, όμως, των στελεχών...

H συνέχεια στο "Έθνος"

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.