Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Με "σκονάκια" από το συρτάρι του Σουφλιά αντιγράφει η κ. Μπιρμπίλη.

Πράσινη «τακτοποίηση» για τους ημιυπαίθριους
Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν ένα ποσό, με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου μέσα στην πόλη 


H Μανίνα Νικολοπούλου  γράφει στο "'Εθνος": Συνολική πολεοδομική παρέμβαση με την οποία η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με τη νέα ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε περίπου δύο μήνες, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν ένα ποσό, εν είδει «πράσινης αποζημίωσης», το οποίο θα αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που έχει κλείσει παράνομα. Το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί -υπολογισμοί το ανεβάζουν στο 1 δισ. ευρώ- θα χρηματοδοτήσει μικρούς και μεγάλους χώρους πρασίνου, σε επίπεδο περιοχής ή ευρύτερα μέσα στην πόλη.
Τα παραπάνω προκύπτουν από χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη. Η υπουργός επανέλαβε την πρόθεσή της να κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του
Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ανέστειλε τη ρύθμιση Σουφλιά, χαρακτήρισε την προηγούμενη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ως αμιγώς εισπρακτικού χαρακτήρα που δεν αξιοποιείται προς όφελος του περιβάλλοντος.
Ενδεικτική των προθέσεών της για τους ημιυπαίθριους ήταν και η δήλωση που έκανε νωρίτερα η κ. Μπιρμπίλη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας»: «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να προσθέσουμε στην πόλη μας συντελεστή δόμησης. Δηλαδή, έχουμε χτίσει 100 τετραγωνικά μέτρα;
Επρεπε να έχουμε χτίσει 80 τετραγωνικά μέτρα και τα 20 κλείστηκαν παράνομα; Τότε αυτά τα 20 πρέπει να γίνουν πράσινο». Η υπουργός ανέφερε πως οποιαδήποτε επιβολή προστίμου δεν θα γίνει απλώς για να καλυφθεί η αυθαιρεσία.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι με τη νέα ρύθμιση να κλείσει το θέμα των ημιυπαίθριων.
Εκτός σχεδίου δόμηση
Η υπ. Περιβάλλοντος ανακοίνωσε παράλληλα πως θα μπει φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση και δήλωσε πως οι πέντε ορεινοί όγκοι της Αττικής θα τεθούν σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Με αφορμή το νομοσχέδιο για τα δάση, χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική κίνηση» την υπερψήφισή του και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στο θέμα του κυνηγιού. Οπως είπε, ο υφυπουργός Θ. Μωραΐτης θα ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο με τις κυνηγετικές οργανώσεις, τις περιβαλλοντικές και τους ξενοδόχους για να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας της πανίδας, όπως και των προστατευόμενων περιοχών Natura, ενώ έκανε λόγο για τη δημιουργία πάρκων κυνηγιού («ρεζέρβες»).

Σχόλιο: Με "σκονάκια" από το συρτάρι του Σουφλιά αντιγράφει η κ. Μπιρμπίλη.
Άλλαξε ο Μανωλιός και μας προέβαλε το πρόγραμμα περίπου ή κάπως αλλιώς.

Δυστυχώς ακόμη είμαστε στα πράσινα άλογα της οικολογικής συνείδησης και ανάπτυξης, το μόνο που μας έδειξε είναι τα "Μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα".

Νάσος
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.