Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Από τους «σωτήρες», ποιος θα μας σώσει;

Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος γιά το πρώτο (Αϊνστάιν)


Από τους «σωτήρες» ποιος θα μας σώσει;
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Κολοκοτρώνης και πολλοί άλλοι από τους επαναστάτες «έγραψαν την ιστορία» της Ελλάδος με ανορθογραφίες και ελληνικούρες, αλλά εκείνοι, στο κάτω-κάτω της γραφής, είχαν τιμή τους και καμάρι που αντί για γράμματα έμαθαν να χειρίζονται τους  σισανέδες, τα καριοφίλια, τους μουτσουνίγους και τις λαζαρίνες. Μ’ αυτά χάρισαν τη ακριβή λευτεριά στην πατρίδα.


Όμως, το «Αδέλφια μου Έλληνες», της ημερήσιας ...αγράμματης «γεροντοκόρης» της Αστόριας, είναι αρκετά μεγαλεπήβολος τίτλος για να ασχολείται με «Μηδέν στο πηλίκιο» (sic). Έλεος χριστιανοί! Έτσι θα γράψετε εσείς την «ιστορία της ομογένειας»; Με ...πηλίκιο; Και τι είναι η ομογένεια; Γιατί να τις «αξίζει» ένα τέτοιο γλωσσικό κατάντημα;
Καλές οι μόνιμες στήλες, καλύτερες εκείνες που γράφονται από ανθρώπους που ξέρουν να γράφουν σωστά ελληνικά. Οι ερασιτεχνισμοί, οι τσαρλατανισμοί και όλοι οι εσμοί προσβάλουν και τους λιγοστούς έστω αναγνώστες που απέμειναν στην ημερησία,  άλλοτε προβολέα ιδεών, αξιών και πολιτισμού.  


Διότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί μεν να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, κύριοι της (α)σύνταξης, αλλά κανένας Παπακωσταντίνου δεν «αγωνιά πού θα βρει να πάει να δανειστεί όσα-όσα...»!
Τώρα γιατί θέλει τα ...«όσα-όσα»; Α, ναι, «...για να μπορέσει να πληρώσει η Ελλάς μισθούς όλων αυτών των ορδών, κατά το εσμών, των δημοσίων υπαλλήλων ανάμεσα στους οποίους και σμήνος κηφηναριού, κι οι Βούλγαροι ζητούν αποζημίωση. Βέβαια έχουν κι ένα δίκιο εδώ που τα λέμε, αλλά διασύρουν και την Ελλάδα συνάμα οι άθλιοι». Τώρα ποιος διασύρει τι, σε τούτες τις αράδες, ας μη το αναλύσουμε καλύτερα.


Ας αφήσουμε ασχολίαστο, από την ίδια πάντα στήλη και το αμίμητο «...κόψιμο της Ελλάδας στα δύο». Και που να βρούνε …τουαλέτες καταμεσής του κάμπου οι αγρότες!!!


Δεν έχεις τέλος Μπαρμπαλιά. Καλά είναι τα πανάκριβα κοστουμάκια από τον Γιαννέτο, αφεντικό, αλλά και μία στάλα συντακτικό δεν βλάπτει. Απολαύστε ρεπορτάζ: «Η εκδήλωση αυτή, όπως επεσήμανε στον (...) ο πρόεδρος του Συλλόγου (...) έχει τριπλό χαρακτήρα. Πρώτο, διότι είναι αφιερωμένη στα Ελληνικά Γράμματα, δεύτερο, θα απονεμηθούν οι υποτροφίες και τρίτο, θα τιμηθούν δωρητές του Ταμείου Υποτροφιών»!


Στο Γυμνάσιο είχαμε έναν φιλόλογο, ο Θεός να τον συγχωρήσει, που συνήθιζε να λέει όταν λέγαμε ή γράφαμε αλαμπουρνέζικα: «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα. Ρίχνω βουτιά στη θάλασσα και πιάνω μια κουνέλα»! Μάλλον ιπποπόταμο θα έπιαναν τούτοι, κύριε καθηγητά!


Τώρα, ομολογώ και του βγάζω το καπέλο του συνάδελφου: Δεν έχω διαβάσει πιο ευρηματική δικαιολογία για αντιγραφή (από τεμπελιά ή άγνοια;) σαν αυτή που διάβασα σε επώνυμη στήλη από το γραφείο της Αθήνας, που κάποτε είχε σοβαρή και αξιοπρεπή στελέχωση καθώς και ανταποκριτές που άφησαν εποχή στον ελληνικό Τύπο. Θαυμάστε: «Δεν θα πω κάτι δικό μου. Αντιγράφω αποσπασματικά από διάφορα Blogs για το αγροτικό ζήτημα επειδή ακριβώς τα ίδια θα έγραφα κι εγώ...»! Ακολουθούν, εν είδη άρθρου, οι...αντιγραφές! Κάποιοι σκέφτονται πριν απ' αυτόν, γι' αυτόν. Μόνον που εκείνοι γράφουν και δεν αντιγράφουν!


Θα πείτε: Δεν έχεις καλύτερο τρόπο να περνάς την ώρα σου από του να κάνεις συλλογή μαργαριταριών; Βεβαίως και έχω, Δόξα τω Θεώ. Αλλά κανείς δεν δικαιούται να «στραβώνει» την ομογένεια όταν, μάλιστα, καμώνεται ότι θέλει και να την...σώσει!
Διότι τότε δικαίως θα αναρωτηθούμε: Από τους «σωτήρες», ποιος θα μας σώσει;


Τι θα αλλάξει στον Τουρισμό;
Σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Καθημερινή» (17 Ιανουαρίου 2010) η υφυπουργός Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το κομμάτι της τουριστικής πολιτικής που καλύπτει, από πλευράς εσόδων, κοντά το 20% του ΑΕΠ.


Μεταφέρουμε μία από τις ενδιαφέρουσες στιχομυθίες μεταξύ της υφυπουργού και του δημοσιογράφου:
«Έχουμε εκτεθεί. Xρωστάμε πολλά, ειδικά σε διαφήμιση, περίπου 130.000.000 ευρώ. Σε μεγάλο δορυφορικό διεθνές κανάλι δόθηκε διαφήμιση 2,5 εκατομμυρίων. Ήξεραν ότι δεν είχαν τα χρήματα να την πληρώσουν, αλλά σκορπούσαν διαφήμιση. Kαι άκριτα. Bρήκαμε κονδύλι σε δύο, ασήμαντης κυκλοφορίας και τουριστικής επιρροής, εφημερίδες από 500.000 ευρώ.
- Άκριτα ή κάτι περισσότερο;


Δεν μπορώ να αποδείξω προθέσεις και εκδουλεύσεις. Αλλά είναι εύλογο το ερώτημά σας. Αυτή τη στιγμή η αγορά πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι αναγνωρίζουμε και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει αύριο ούτε και στο σύνολό τους. Δίνουμε ήδη μέρος των χρημάτων και θα ξαναδώσουμε ώστε να μην τεθεί θέμα αξιοπιστίας της χώρας στη διεθνή τουριστική αγορά».
Τώρα γιατί εμένα τα λεγόμενα της κυρίας υφυπουργού Τουρισμού, κάτι μου θυμίζουν από γκέττο Αστόριας, Νέας Υόρκης;


Και μία απορία: Επί των ημερών της στο υπουργείο Τουρισμού, θα γίνει σωστή αξιολόγηση των ΜΜΕ, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα;

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.