Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Απογοητευμένοι οι Ελληνες από την ποιότητα ζωής στη χώρα

Της Ιωάννας Φωτιάδη kathimerini

Από απογοητευμένοι έως «συγκρατημένα» αισιόδοξοι δηλώνουν οι Ελληνες σε έρευνα που εκπονήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο χρονικό διάστημα 23/11/2009 έως 30/11/2009 με θέμα «την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα σήμερα».

«Συνολικά ερωτήθηκαν 1.216 άτομα ηλικίας 18 και άνω» εξηγεί στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος της σφυγμομέτρησης, πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής, καθηγητής κ. Επαμεινώνδας Πάνας.

«Επιλέξαμε τη μορφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων, κατά την οποία ο ερωτηθείς απελευθερώνεται και δίνει ειλικρινείς και αυθόρμητες απαντήσεις».
Η διακυβέρνηση της χώρας, οι υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες, η οικονομική κατάσταση, αλλά και το φυσικό περιβάλλον φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 Ελληνες δεν είναι ικανοποιημένοι με την οικονομική...
κατάσταση της χώρας, ενώ 7 στους 10 δυσανασχετούν με τις επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες και την απουσία κοινωνικού κράτους. Το 42% αμφιταλαντεύεται μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας και το 34% νιώθει «μέτρια» ασφάλεια. «Αποδεικνύεται ότι η αισιοδοξία ταιριάζει πιο πολύ στους άνδρες και συνδέεται με το εισόδημα και τη μόρφωσή τους» επισημαίνει ο καθηγητής. Παράλληλα, 80% δηλώνει ότι περνάει καλά, επειδή διαμένει σε κατάλληλο φυσικό περιβάλλον.

Πίεση χρόνου και άγχοςΤη μεγαλύτερη απογοήτευση εξέφρασαν κυρίως γυναίκες, άνθρωποι ηλικίας 30-44 ετών, αριστεροί, καθώς και όσοι βρίσκονται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. «Οι άγριοι ρυθμοί της ζωής στην πόλη με σκοτώνουν», λέει στην «Κ» η 34χρονη Μ.Π., εργαζόμενη μητέρα ενός δίχρονου κοριτσιού, «η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη όχι μόνο στη διάρκεια του 8ωρου, αλλά όλο το 24ωρο», προσθέτει. «Η κίνηση, οι μεγάλες αποστάσεις στο Λεκανοπέδιο, αλλά και η ελληνική ανοργανωσιά προκαλεί άγχος. Χείρα βοηθείας δεν έρχεται από πουθενά. Η είσοδος σε δημόσιο παιδικό σταθμό είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό έγραψα την κόρη μου σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, αν και δεν έχω οικονομική ευχέρεια». Ακόμα και η διασκέδαση απαιτεί χρόνο, χρήμα και οργάνωση, σε τέτοιο βαθμό, που τελικά... αγχώνεσαι», καταλήγει.

Κράτος και πολίτες, ωστόσο, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. «Πολίτες ευχαριστημένοι από τη ζωή τους μπορούν να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά μια χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση», υπογραμμίζει ο κ. Πανάς. «Η έρευνά μας φιλοδοξεί να εντοπίσει τα πεδία στα οποία απαιτείται κοινωνική παρέμβαση».

Σχετικό: Πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής!

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.