Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ατολμία + σύγχυση+ βόλεμα+οχλαγωγία =Χάος

Κώστας Στουπας capital

Πίστευα ότι οι πιέσεις θα εκτονωθούν μόλις η κυβέρνηση βγει και πετύχει την πρώτη μεγάλη υπερκάλυψη. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Την επομένη της ελληνικής επιτυχούς υπερκάλυψης τα μέσα έπιασαν την Ιαπωνία και το χρέος της και σύντομα μάλλον θα ασχοληθούν με τις ΗΠΑ και τις λοιπές χρεωμένες δυνάμεις.

Περιμένουμε να περάσει κι αυτή η μπόρα που ενδεχομένως και να σηματοδοτεί και το δεύτερο σκέλος του W.


Το κοινωνικό και οικονομικό χάος όμως πολλές φορές δημιουργεί ευκαιρίες στις αγορές.

Όταν το ευρύ κοινό αδιαφορεί για το χρηματιστήριο οι πιθανότητες κλίνουν στο να ξύνουμε πάτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξύνουμε κορυφή αύριο.

Όπερ όποιος αγοράσει μετοχές σήμερα, αύριο δεν θα είναι πλούσιος.

Οι περιουσίες όμως στο χρηματιστήριο χτίζονται από αυτούς που συγκεντρώνουν χαρτιά σε εποχές σαν το 2001-2002, το 2008-2009... και τις πουλάνε σε εποχές σαν το 1998-1999 και το 2007-2008.

Ο μέσος όρος αυτών που ακολουθούν τις αγορές πάσχουν από χρηματιστηριακό στραβισμό. Συνήθως βλέπουν τις κορυφές για πυθμένες και τους πυθμένες για κορυφές.

Οι κρίσεις, οι χρεοκοπίες και οι αέναες ευφορίες αποτελούν το ντεκόρ του οικονομικού και χρηματιστηριακού κύκλου. Στον πυρήνα του κύκλου βρίσκεται η ανθρώπινη ουσία.

Για να αποκτήσει κάποιος μια ελάχιστη αίσθηση των αγορών πρέπει να ασχολείται περί την εικοσαετία με αυτές παραγωγικά. Νάχει κερδίσει και νάχει χάσει τουλάχιστον μια φορά μια περιουσία και βασικά συνηθίσει να ερμηνεύει τις εξελίξεις διαφορετικά...

Πέρυσι ο κόσμος κατέρρεε κατά τα πρωτοσέλιδα, φέτος χρεοκοπεί η Ελλάδα, όχι πως δεν κάνει ότι περνά από το χέρι της η πολιτική ηγεσία και λαός, αλλά φευ... Οι χρεοκοπίες όπως και τα κραχ έρχονται όταν κανείς δεν τα περιμένει, σπανίως όταν όλοι τα περιμένουν...

Μιλάμε για τυπική χρεοκοπία γιατί η ουσιαστική έχει έρθει προ πολλού. Το ελληνικό χρέος χωρίς τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ αποτελεί ήδη επιβεβαίωση χρεοκοπίας... Υπολογίστε τα 200 δισ. με επιτόκιο δραχμής 20 και 25%, είναι παραπάνω από το σύνολο των δημόσιων εσόδων.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται εντός κερδοσκοπικής μέγγενης και δεν είναι αθώα γι’ αυτό που συμβαίνει. Σαν να μην έφταναν αυτά, μια τεμπέλα και διεφθαρμένη κυβέρνηση που χρεοκόπησε τη χώρα, την διαδέχθηκε μια άτολμη και εν συγχύσει διατελούσα κυβέρνηση.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.