Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

H πρώτη Μη Κυβερνητική Κυβέρνηση (ΜΚΚ) της Ιστορίας...

...κυβερνητικά καθήκοντα ασκούν και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. 

Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις της Κυριακής ένα είναι το αβίαστο συμπέρασμα: από την εκλογή της 4ης Οκτωβρίου το σκηνικό παραμένει εκνευριστικά αμετάβλητο.

Έγιναν τόσα πολλά στις 100 αυτές ημέρες , αλλά η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων (όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις) παραμένει η ίδια. Στην ουσία οι πολίτες παραμένουν στις πολιτικές επιλογές του Οκτωβρίου χωρίς να εκφράζουν ακόμα γνώμη. Η …αφασία αυτή της κοινής γνώμης εξηγείται ως στάση αναμονής. Ο λαός δεν μιλάει όχι γιατί δεν έχει τίποτα να πει αλλά γιατί σκέφτεται και περιμένει.
Η πρώτη Μη Κυβερνητική Κυβέρνηση
Οι 100 πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ άφησαν πίσω τους μόνο μια γεύση ανοργανωσιάς και ανετοιμότητας.
Η κυβέρνηση πριν προλάβει καν να διορίσει γενικούς γραμματείς, κατέθεσε έναν προϋπολογισμό προϊόν «οικονομικής τρομοκρατίας» και φορολαγνείας.

Προαναγγέλλει θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ για να προτείνει τελικά το ίδιο σχέδιο το οποίο είχαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα συρτάρια τους.
Προαναγγείλει αλλαγή του εκλογικού νόμου κρυφά από τους βουλευτές της με αμφίβολη οποιαδήποτε περαιτέρω στήριξη, πέρα από τη εκφρασμένη συμφωνία της ηττημένης στις εκλογές της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη.
Προκαλεί την κοινή γνώμη (και μεγάλο μέρος των δικών της οπαδών) με το θέμα της ιθαγένειας, διαπράττοντας το ίδιο λάθος με την κυβέρνηση Σημίτη στο θέμα των ταυτοτήτων. Και μάλιστα με ένα σχέδιο το οποίο μοιάζει (και πιθανότατα είναι) σχέδιο ΜΚΟ, ίδιας με τις άλλες ΜΚΟ οι οποίες αδιαφορούν για την εθνική συνοχή της χώρας. Απαξιώνει την πολυθρύλητη «πράσινη ανάπτυξη» διαπράττοντας την απίστευτη ανοησία με τα τέλη κυκλοφορίας και την απόσυρση προκαλώντας κοινωνική αναστάτωση και απώλεια περίπου 168 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές και οικολογικές ανησυχίες του Πρωθυπουργού και του νεότευκτου υπουργείου Περιβάλλοντος και κάποιων άλλων ΜΚΟ.
Με αυτά και με πολλά άλλα το ΠΑΣΟΚ κατάφερε μέσα σε 100 ημέρες να δημιουργήσει την πρώτη Μη Κυβερνητική Κυβέρνηση (ΜΚΚ) της Ιστορίας και πλέον κυβερνητικά καθήκοντα ασκούν και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. (Αλήθεια, τώρα με την οικονομική κρίση, οι ΜΚΟ πόσα χρήματα θα πάρουν από τον κρατικό προϋπολογισμό; Η κρίση δεν θα αγγίξει τη χρηματοδότησή τους;)
Η ΝΔ προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της
Η ΝΔ στο μεταξύ προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τις πληγές της και να βρει τους νέους ρυθμούς της. Επιπλέον έχει να αντιπαλέψει και την εσωστρέφεια στην οποία προσπαθεί να τη ρίξει ο επίτιμος (όχι πλέον η θυγατέρα, αυτή προφυλάσσεται από τη φθορά) και οι συνεργάτες του. Προσπάθειες οι οποίες συντηρούν ένα κλίμα διάσπασης και αποξενώνουν τον σκληρό πυρήνα των μητσοτακικών από τον κόσμο της ΝΔ χωρίς να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στο εκλογικό σώμα.
Ειδικά στο διαδίκτυο το θέαμα της προγραφής Σαμαρά και των υποσχέσεων για ανατροπή του από αρχηγό της ΝΔ είναι θλιβερό. Αυτή τη στιγμή ένας διαδικτυακός μηχανισμός ο οποίος τάσσεται υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη (τους ξέρει η Ντόρα; Υιοθετεί αυτόν τον μηχανισμό;) «πλαγιοκοπεί» τον Σαμαρά και από «φιλελεύθερη» και από «ακροδεξιά» σκοπιά το βλέπουμε να γίνεται κι εδώ οργανωμένα.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με αυτό που προκαλεί ένα κουνούπι το βράδυ: εκνευρισμός και τίποτε άλλο. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ακροβατεί από τον νεοφιλελευθερισμό ως την ακροδεξιά (με αρωγό τον Καρατζαφέρη) και καμία ιδεολογική συνοχή δεν έχει πέρα από τη λαγνεία της ισχύος. Το ίδιο που χαρακτήριζε και την επιλογή τους της 29ης Νοεμβρίου.
Από την άλλη μεριά ο Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει έναν κομματικό μηχανισμό που στην καλύτερη περίπτωση βαριέται να δουλέψει και στην χειρότερη διάκειται εχθρικά απέναντί του. Να μην μιλήσουμε για τους κομματικούς δημοσιογράφους, τους αποσπασμένους, τους γραμματείς και φαρισαίους που τριγυρίζουν στα κομματικά γραφεία και προσπαθούν είτε να γλύψουν τους ανθρώπους του Σαμαρά είτε να τους τραβήξουν την καρέκλα.
Όλα αυτά προκαλούν αναστάτωση στην ΝΔ και την σπρώχνουν στην εσωστρέφεια, σε συνδυασμό βεβαίως με ορισμένες κρίσιμες επιλογές μελών της «σκιώδους» κυβέρνησης οι οποίες κάθε άλλο παρά ευτύχησαν. Και οι οποίες ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσωπική προβολή τους, παρά για την εικόνα το κόμματος και τους αρχηγού τους.
Να φύγει μπροστά με το Συνέδριο
Το Antinews το έχει ξαναπεί: Η μάχη για την ανασυγκρότηση της ΝΔ θα είναι πολύ πιο δύσκολη από την μάχη για την εκλογή του νέου αρχηγού.
Ωστόσο,  η ΝΔ πρέπει να βγει άμεσα από αυτή την εσωστρέφεια της αντιπροτείνοντας αφενός ολοκληρωμένες και ουσιαστικές πολιτικές στις ακροβασίες του ΠΑΣΟΚ (χωρίς λογικές ισορροπίας) και αφετέρου προχωρώντας στην οργανωτική της ανασυγκρότηση.
Να αφήσει πίσω της το  παρελθόν και να αντιληφθεί ότι πλέον μπορεί να της χρησιμεύσει μόνο ως μια ανάμνηση, με τα καλά της και τα κακά της. Το παρελθόν όμως δεν εκφράζεται μόνο σε ιδέες και θέσεις αλλά και σε πρόσωπα. Που είναι όλοι εκείνοι που με όπλο την αυτενέργεια έδωσαν τα νίκη στον Σαμαρά;
Να ακολουθήσει επιθετική τακτική τόσο στα οργανωτικά όσο και στα πολιτικά ζητήματα.
Να εξηγήσει στο λαό όχι μόνο την ακαταλληλότητα των σχεδίων του ΠΑΣΟΚ αλλά και τι θα κάνει η ίδια ως κυβέρνηση. Να κάνει (για παράδειγμα)  για το μεταναστευτικό ότι έκανε με την ομιλία του Σαμαρά στον προϋπολογισμό, στην οποία έδειξε ότι και γνώστης της οικονομίας είναι και θέσεις έχει.
Το σημαντικότερο: Να ανοίξει το ταχύτερο της πύλες της οργανωτικά και να δημιουργήσει το κόμμα από την αρχή έτσι ώστε να εντάξει όλα αν είναι δυνατόν τα μέλη τα οποία γράφτηκαν την 29η Νοεμβρίου.
Η γνώμη μου είναι ότι το Συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να είναι ο πολιορκητικός κριός του Σαμαρά εναντίον των παλιών νοοτροπιών, του χειρότερου εχθρού δηλαδή που καλείται να αντιμετωπίσει ωε αρχηγός της ΝΔ. Το Συνέδριο θα βάλει στην πάντα το παλιό και θα αναδείξει το καινούργιο.
Ολοκληρώνοντας, η απουσία κινητικότητας στο εκλογικό σώμα δεν σημαίνει ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση όσον αφορά το προεκλογικό της σχέδιο έχει ήδη αποδομηθεί. Η απουσία κινητικότητας είναι στάση αναμονής. Οι Έλληνες περιμένουν να δουν τι θα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ποια θα είναι η ΝΔ του Σαμαρά. Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ μοιάζει αδύναμο να συγκροτήσει πολιτικές και κυβερνητικό έργο, ειδικά όταν αρχίζουν οι έριδες των υπουργών, η ΝΔ έχει μπροστά της πλήθος επιλογών. Κι έτσι ο Αντώνης Σαμαράς έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τις οποίες ο λαός αναμένει.


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.