Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Στίγκλιτς προς Μπράουν: «Επικίνδυνος ο δημοσιονομικός φετιχισμός»

O νομπελίστας της Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς συμβούλευσε την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν να μην υποκύψει στην πίεση αυτών που συνιστούν μια ταχεία μείωση των ελλειμμάτων, όπως οι Συντηρητικοί, και χαρακτήρισε τη στάση αυτή «επικίνδυνο δημοσιονομικό φετιχισμό».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Independent», ο Στίγκλιτς, ο οποίος δείπνησε χθες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας Άλιστερ Ντάρλινγκ σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτιμά ότι οι αγορές είναι σαν «ένα παράφρονα», ο οποίος απαιτεί από τις χώρες να μειώσουν το έλλειμμα, όμως «θα σκοτώσει έτσι κι αλλιώς όταν θα έχει πάρει αυτό που θέλει».

Ο Στίγκλιτς βάζει στο ίδιο επίπεδο την έκκληση των Συντηρητικών για να μειωθεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κρίσης (12,6% του ΑΕΠ κατά το οικονομικό έτος 2009/10) και την «επαίσχυντη» απειλή ορισμένων εταιρειών αξιολόγησης να μειώσουν τη...
βαθμολογία ΑΑΑ της Βρετανίας, αν δεν γίνει τίποτε για να μειωθεί το έλλειμμα αυτό μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν πιθανόν στις 6 Μαΐου. «Ο δημοσιονομικός φετιχισμός είναι πραγματικά επικίνδυνος», τόνισε.
Ο Στίγκλιτς εκτιμά πως, αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίσουν να αρνούνται να αγοράζουν ομόλογα του βρετανικού δημοσίου, απλώς η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει να τα αγοράζει. Και αντί να σκέφτεται να κάνει οικονομίες, ο Μπράουν θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα εφαρμόσει, αν χρειαστεί, ένα δεύτερο σχέδιο ανόρθωσης, αν η οικονομική ανάκαμψη αποδειχθεί πολύ ασθενής.
Ο οικονομολόγος εξέφρασε στον Μπράουν την ικανοποίησή του για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που έθεσε σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2008, το οποίο ήταν «πολύ καλύτερο απ' αυτό των ΗΠΑ».
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες που δέχονται αυτή τη στιγμή «επίθεση», όπως η Ελλάδα, θα βρουν χρηματοπιστωτική στήριξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 ========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.