Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Δημήτρης Δρούτσας προς Μπαν Κι Μουν: Η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της ΕΕ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας ολοκλήρωσε τριήμερο σημαντικών επαφών με την ηγεσία της Αμερικανικής εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στην Ουάσιγκτον αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Μέσα από το αυτοκίνητό του, καθώς κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο John Kennedy για το ταξίδι του γυρισμού στην Αθήνα, ο κύριος Δρούτσας παραχώρησε τηλεφωνικά την ακόλουθη συνέντευξη στον Γιώργο Μπίστη, για την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής (VOA) και τους σταθμούς που συνεργάζονται μαζί της στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

[Δ. Δρούτσας και Μπαν Κι-Μουν. Φωτ. Η.Ε. Mark Garten]

Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε την συνέντευξη με τον ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα
VOA: Κύριε Υπουργέ, είστε αυτή την στιγμή καθοδόν προς το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης για να πάρετε την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα. Στα λίγα λεπτά που απομένουν μέχρι να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο, μιλήστε μας, εάν θέλετε, για την συνάντηση που είχατε πριν λίγο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-Moon, τα θέματα στα οποία επικεντρώσατε την προσοχή σας και τις εντυπώσεις που αποκομίσατε.
ΑΝΥΠΕΞ: Βεβαίως. Είχα την χαρά να συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Ban Ki-Moon.  Ήτανε η Τρίτη συνάντησή μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τότε που ανέλαβε η νέα Ελληνική κυβέρνηση. Είχαμε τις προάλλες και την επίσκεψη του κυρίου Ban-Ki-Moon στην Αθήνα και πιο πρόσφατα την συνάντησή μου μαζί του στο Λονδίνο.
Όπως καταλαβαίνετε, πέρα από τα μεγάλα διεθνή θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις εστιάσαμε την συζήτησή μας πάνω στα θέματα ιδιαίτερου Ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρώτα από όλα η προσοχή μας στράφηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και από την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο.Με ενημέρωσε για την επίσκεψή του αυτήν και για τις εντυπώσεις του. Ήτανε βεβαίως μια άριστη ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στις εξελίξεις του Κυπριακού και από πλευράς μου να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα, η Ελληνική κυβέρνηση, στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και βεβαίως να εκδηλώσω την πλήρη υποστήριξή μας προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Χριστόφια για τις προσπάθειες που κάνει εκείνος.
Είχα επίσης την ευκαιρία να εκφράσω στον Γενικό Γραμματέα την άποψή μας ότι δεν πρέπει να γινόμαστε όμηροι του χρόνου και των όποιων χρονοδιαγραμμάτων. Ο χρόνος δεν είναι πάντα ο καλύτερός σου φίλος. Κατά την άποψή μας η ποιότητα της λύσης που θα συμφωνηθεί δεν πρέπει να γίνει θύμα του όποιου χρονοδιαγράμματος.
VOA: Αν κατάλαβα σωστά η Ελλάδα αποδίδει μεγαλύτερη σημασία όχι στο πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού αλλά στο πόσο δίκαιη και βιώσιμη θα είναι η επιδιωκόμενη λύση. Έτσι δεν είναι;
ΑΝΥΠΕΞ: Βεβαίως. Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό η οποία δεν θα σέβεται τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ούτε λύση η οποία δεν θα σέβεται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα το λεγόμενο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.Αυτό ήταν το θέμα το οποίο τόνισα ιδιαιτέρως απέναντι στον Γενικό Γραμματέα, ότι δηλαδή δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά από μια συμφωνημένη λύση. Επιβάλλεται η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τούτο η λύση θα πρέπει να λαμβάνει αυτό το γεγονός πλήρως υπόψη της και να σέβεται πλήρως το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
VOA: Κύριε Υπουργέ,το πρόγραμμα της επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ήταν πολύ γεμάτο από σημαντικές επαφές με την ηγεσία της Αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον αλλά και με εξέχοντες παράγοντες στη Νέα Υόρκη. Φεύγοντας, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις επαφές αυτές που είχατε;
ΑΝΥΠΕΞ:  Υπάρχει μία στενή επαφή και συνεργασία με τις ΗΠΑ και για μας το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε στις επαφές μας είναι ότι βεβαίως υπάρχουν θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις μας με τη Τουρκία, όπως και το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ,αλλά η Ελλάδα δεν επικεντρώνει τη προσοχή της μόνο πάνω σ’ αυτά τα θέματα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να συμβάλει στις διεθνείς εξελίξεις με πολύ εποικοδομητικό τρόπο.Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας.  Στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.  Και αυτό ήτανε ένα θέμα το οποίο μπόρεσα να συζητήσω σ’ όλες αυτές τις επαφές μου και συναντήσεις εδώ στις ΗΠΑ.
VOA: Κύριε Δρούτσα σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε μαζί μας σήμερα. Καλό ταξίδι και πάντα καλά νέα να μας φέρνετε για την Ελλάδα.
ΑΝΥΠΕΞ: Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ.

VOA
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.