Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Αυστηρή η στάση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομίας προς την Ελλάδα

 
Μαίρη Παραπονιάρη

Ασφυκτικές ημερομηνίες προσαρμογής, δηλώσεις απειλητικές και σκληρές και αποφάσεις απόλυτες, έστω και αναμενόμενες, με στόχο την Ελλάδα ακολούθησαν το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας στις Βρυξέλλες.

«Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει το στόχο της να μειώσει φέτος το έλλειμμα κατά 4%, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα» αναφερόταν μεταξύ άλλων στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι Υπουργοί ενέκριναν το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δίνοντας προθεσμία μέχρι το τέλος του 2012 για να επιτευχθεί το 3%.

Όμως μέχρι τις 16 Μαρτίου που είχε προγραμματισθεί η αξιολόγηση της πορείας του Προγράμματος θα πρέπει η Ελλάδα να αποδείξει και μάλιστα σε αντιπροσωπεία της Κομισιόν που θα πάει στην Ελλάδα για έλεγχο στο τέλος του μηνός, ότι τα μέτρα αποδίδουν. Αν τον Μάρτιο αποδειχθεί ότι πρέπει να παρθούν τα έκτακτα μέτρα, τότε δίνεται ακόμη μία προθεσμία ως τις 15 Μαΐου για να γίνει αυτό. Αν για οποιοδήποτε λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με την Επιτροπή πάνω στα μέτρα, τότε σύμφωνα με την συνθήκη και όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, «τα μέτρα θα αποφασισθούν από το Συμβούλιο Εκοφίν ερήμην της ενδιαφερόμενης χώρας».

Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου ψύχραιμα μετά το τέλος του Συμβουλίου και παρουσία πολλών ξένων δημοσιογράφων δήλωσε «Προχωράμε γρήγορα με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα».

Ο κ. Παπακωσταντίνου έστειλε μήνυμα στους Έλληνες ότι η μείωση του ελλείμματος θα γίνει και ότι είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για πρόσθετα μέτρα, τονίζοντας ότι θα διαφυλαχθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και αποκλείοντας την φημολογούμενη περικοπή του 14 μισθού.

Οι αναφορές του Γιούρογκρουπ στην Ελληνική οικονομία κυριάρχησαν σε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης.«Πιέσεις στην Ελλάδα αλλά και θεωρητική στήριξη της ΕΕ» γράφουν οι γαλλικές εφημερίδες Le monde και Figaro. Η ισπανική El Pais γράφει για την Ελλάδα και την πρώτη κρίση του Ευρώ.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.