Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Το ταμειακό έλλειμμα "σπρώχνει" σε νέο ομολογιακό

Του Γιάννη Αγγέλη 
Από τις «ικανότητες»  του Υπ. Οικονομικών να διατηρήσει τις ροές φορολογικών εσόδων και εκταμιεύσεις δαπανών υπό ασφυκτικό έλεγχο και να εξασφαλίσει «πάση θυσία» ταμειακό πλεόνασμα  θα εξαρτηθεί το «πότε» και το «πόσο» της επόμενης έκδοσης ομολόγων (πενταετών ή δεκαετών) που θα επιχειρήσει να βγάλει στην αγορά ο ΟΔΔΗΧ.

Το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα όχι μόνο δεν έχει αποκλεισθεί, αλλά αποτελεί την μεγαλύτερη πιθανότητα.  Θα εξαρτηθεί όμως από το κατά πόσο θα διασφαλισθεί ένας επαρκής αριθμός τραπεζών που θα εγγυηθούν ως ανάδοχοι (κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου) επιτόκιο που δεν θα «κόβει» τον δρόμο στις επόμενες μεγάλες εκδόσεις.

Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ομολόγων κάνουν λόγο για επιτόκιο της τάξης του 6,35% - 6,45% αλλά υπάρχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις που βλέπουν το επιτόκιο να κινείται στα όρια του 7%... Σε κάθε περίπτωση, όπως παραδέχονται στελέχη του ΥΠΟΙΚ, αν προχωρήσει η έκδοση αυτή με απαγορευτικά υψηλό επιτόκιο, θα επιβεβαιώνει την αδυναμία του μηχανισμού του δημοσίου να στηρίξει τους στόχους του Προϋπολογισμού.

Αν αυτό συμβεί, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί απότομα «και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση...», παραδέχονται στο ΥΠΟΙΚ.


Πρέπει να σημειωθεί ότι οι λήξεις που προβληματίζουν είναι μεν αυτές του Απριλίου (11 δισ. ευρώ) και Μαΐου (14 δισ. ευρώ), αλλά ταυτόχρονα τρέχει και το έλλειμμα -λογιστικό και ταμειακό- του κρατικού Προϋπολογισμού το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί για να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι δαπάνες μισθών - συντάξεων που φέτος λόγω του ότι το Πάσχα είναι ενωρίτερα δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Σάββατο το «Κεφάλαιο» το ενδεχόμενο ενεργοποίησης χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ε.Ε. για την Ελλάδα -κάτι που παρουσίασε ως απόφαση της γερμανικής Κυβέρνησης το Spiegel, αλλά διέψευσε το Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας-  είναι πολύ πιθανό να πάρει  την μορφή Ταμείου το οποίο θα είναι αντίστοιχο εκείνου που ήδη λειτουργεί η Κομισιόν για τις χώρες μέλη της Ε.Ε. στην Αν. Ευρώπη.  Όπως υποστήριξαν πάντως στο «Κ» διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. το εργαλείο αυτό για να ενεργοποιηθεί δεν έχει κανένα θεσμικό πρόβλημα «αλλά προϋποθέτει ομοφωνία» η οποία «ακόμα δεν είναι εφικτή...».

Το αντίστοιχο Ταμείο που λειτουργεί ήδη σαν χρηματοδότης για χώρες της  Αν. Ευρώπης έχει αυξήσει τα κεφάλαιά του σε 50 δισ. ευρώ και δανειοδοτεί δημόσιες ανάγκες υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ. Τα δάνεια από το Ταμείο αυτό συνδυάζονται με δάνεια από το ΔΝΤ, αλλά αυτό γίνεται μόνο για χώρες που έχουν διατηρήσει το εθνικό τους νόμισμα...(capital)


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.