Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Επανακάμπτει ο «Σκιώδης Στρατός»


του Ευθύμη Τσιλιόπουλου
Η Αλ Κάϊντα έχει περάσει πλέον σε νέο επίπεδο επιχειρήσεων. 
Αντίθετα με όσα φαίνονται στα μεγάλα  ΜΜΕ των δυτικών κρατών, δεν είναι μόνον οι Ταλιμπάν που έχουν ανακάμψει. 
Μαζί τους η τρομοκρατική οργάνωση έχει θεριέψει και αυτή την φορά δεν είναι μια απλή οργάνωση όπου επιλέγει και εκτελεί τρομοκρατικά χτυπήματα. 
Αυτή την φορά, η Αλ Κάιντα έχει τακτικό στρατό τον οποίο χρησιμοποιεί με τεράστια επιτυχία, κυρίως, αυτή την στιγμή εναντίον του Πακιστάν.

 Η θόλωση των όρων Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα

Από που να αρχίσει κανείς. Η όσμωση των δύο δυνάμεων, ενός σχετικά άναρχου μη στρατιωτικά δομημένου συνασπισμού  υπερ-συντηρητικών ισλαμιστών με μιας στρατιωτικού τύπου ιεραρχικά δομημένης και συνομωσιακής οργάνωσης μέσα στο γενικότερο υπόβαθρο αντιμετώπισης ενός ισχυρού εχθρού τελικά κατέληξε σε μια συνένωση των δύο, σε τέτοιο βαθμό που η διάκριση μεταξύ τους πλέον είναι αδύνατη.

Πληροφορίες από τις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν φέρουν την Αλ Κάιντα να έχει ...
ανασυστήσει τον «Σκιώδη Στρατό», τις παραστρατιωτικές μονάδες που υπέστησαν τεράστιες απώλειες κατά την αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν το 2001-2002. Την εποχή εκείνη οι μονάδες ήταν οργανωμένες στο πλαίσιο της Ταξιαρχίας 055. Τώρα όλα δείχνουν ότι η Ταξιαρχία 055 έχει εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη και ικανότερη μονάδα σαν κλιμάκιο του Σκιώδους Στρατού (Lashkar al Zil). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Σκιώδης Στρατός επιχειρεί κυρίως στις φυλετικές περιοχές και την Βορειοδυτική Μεθοριακή Επαρχία του Πακιστάν, αλλά και στο ανατολικό και νότιο Αφγανιστάν.

Η παραστρατιωτική αυτή δύναμη είναι καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη και έχει διακριθεί σε επιχειρήσεις των Ταλιμπάν εναντίον του πακιστανικού στρατού σε Βόρειο και Νότιο Waziristan, Bajaur, Peshawar, Khyber και Swat. Στο Αφγανιστάν έχουν πολεμήσει στις επαρχίες Kunar, Nuristan, Nangahar, Kabul, Logar, Wardak, Khost, Paktika, Paktia, Zabul, Ghazni, και Kandahar.

Ο Σκιώδης Στρατός έχει απορροφήσει μονάδες Αφγανών και Πακιστανών Ταλιμπάν , όπως τα δίκτυα Tehrik-​​e-​​Taliban (πακιστανικό υπό τον  Baitullah Mehsud) και Haqqani (μεικτό αφγανο-πακιστανικό σχήμα), και η συμμετοχή σε αυτόν θεωρείται τιμή και αναγνωρισμένη ικανότητα. Η αποτελεσματικότητα του Σκιώδους Στρατού τον έχει καταστήσει στόχο των μυστικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι  ΗΠΑ στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν. Τον Οκτώβριο 2008, δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τον τότε ηγέτη του Σκιώδους Στρατού Habib al Shami σε μια επίθεση στο βόρειο Waziristan.

Αν και η συνεργασία διαφόρων οργανώσεων όπως Αλ Κάιντα, δίκτυο Haqqani, Hizb-​​i-​​Islami, Lashkar-​​e-​​Taiba, Harkat-​​ul-​​Jihad Islami με τους Ταλιμπάν είναι γνωστή εδώ και δύο περίπου χρόνια δεν είχε πιστοποιηθεί η ύπαρξη ενός ανώτερου σχηματισμού ο οποίος είχε υπό την διοίκηση του κάποιες από αυτές τις οργανώσεις και μονάδες.

Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές, ο Σκιώδης Στρατός έχει καθαρά στρατιωτική οργάνωση, διοίκηση και ιεραρχία και αποτελείται από 3-4 ταξιαρχίες μία εκ των οποίων είναι και η ανασυσταθείσα Ταξιαρχία 055. Πιστεύεται ότι ανάμεσα στα μέλη των ταξιαρχιών βρίσκονται πρώην μέλη των ιρακινών Φρουρών, Σαουδάραβες, Υεμενίτες, Αιγύπτιοι, Βορειοαφρικανοί, αλλά και άλλοι μουσουλμάνοι.

Οι επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στην κοιλάδα Swat πέρυσι υπήρξαν τόσο αιματηρές και δύσκολες, εν μέρει εξ αιτίας της δράσης των μονάδων του Σκιώδους Στρατού. Χαρακτηριστικά σε μια περίπτωση επιχειρήσεων στην περιοχή Bajaur, ο πακιστανικός στρατός έκανε ένα μήνα να εκκαθαρίσει αυτοκινητόδρομο μήκους έξι χιλιομέτρων από τους αντάρτες, την άμυνα των οποίων είχε επιμεληθεί ο Σκιώδης Στρατός.

Σε μια τουλάχιστον επιχείρηση το 63ο Τάγμα συνοριακών φρουρών του Πακιστάν και μια ίλη αρμάτων που επιτέθηκσναν σε θέσεις του Σκιώδους Στρατού τράπηκαν σε φυγή με την πρώτη αντεπίθεση. Οι Πακιστανοί αξιωματικοί παραδέχονται ανοικτά πλέον ότι ο εξοπλισμός και οι τεχνικές του Σκιώδους Στρατού είναι πολύ καλύτερες από τις δικές τους. Σύμφωνα με στοιχεία των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών φαίνεται ότι χρησιμοποιούν 22-40 μόνιμες βάσεις και έως άλλες 60 προσωρινές στις φυλετικές περιοχές και ότι κάποιες φορές συνεκπαιδεύονται με την «Μαύρη Φρουρά» την προσωπική σωματοφυλακή της ηγεσίας της Αλ Κάιντα.

Η προσπάθεια τώρα των αμερικανικών υπηρεσιών σε συνεργασία με τους πακιστανούς είναι να προσδιορίσουν τους ηγέτες των μονάδων και να τους εξοντώσουν. Παρόλα αυτά, η τακτική αυτή ελάχιστα έχει αποδώσει καθώς οι χηρεύουσες θέσεις αναπληρώνονται σχεδόν άμεσα και οι ίδιες οι επιθέσεις προκαλούν εισροή μαχητών στις τάξεις των Ταλιμπάν. Εν τω μεταξύ η ανάμειξη που παρατηρείται μεταξύ μονάδων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα εκατέρωθεν των συνόρων Πακιστάν – Αφγανιστάν καθιστά τον διαχωρισμό μεταξύ τους χωρίς νόημα.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.