Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

7 Aπριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σήμερα η 7η Απριλίου έχει καθοριστεί από τον WHO ως παγκόσμια ημέρα υγείας. 

Το θέμα που φέτος έχει επικεντρωθεί είναι Αστικοποίηση & Υγεία. Ο αριθμός της συγκέντρωσης πληθυσμών στις πόλεις είναι συνεχώς αυξανόμενος και το δυτικό μοντέλο ζωής προάγει αυτό το αστικό μοντέλο, (τεχνολογία-ταχύτητα- έλλειψη άσκησης- ανθυγιεινή διατροφή-καθιστική ζωή- μόλυνση περιβάλλοντος- βία), διαβίωσης , . . It is a fast world.., 
 ο άνθρωπος που ζει και εργάζεται στις πόλεις προκειμένου να απορροφήσει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που δέχεται καθημερινά στρέφει όλη του την προσοχή σε αυτό και σταδιακά περιορίζει άλλες ενέργειες οι οποίες είναι ζωτικές για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του. Δεδομένου ότι βασικές λειτουργίες του ανθρώπου στηρίζονται στην κίνηση, (αναπνοή, χώνεψη..κλπ) είναι αυτονόητη η ζωτικότητα της κίνησης για τον άνθρωπο. 

Ο άνθρωπος δεν τροφοδοτείται πλέον με βασικές για αυτόν δραστηριότητες κυρίως λόγου έλλειψης χρόνου με αποτέλεσμα να αποκόπτεται από εαυτόν και το περιβάλλον του, οι συνέπειες δε στην υγεία επόμενες (Το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής είναι άμεσα συνυφασμένος με την υγεία): Απομόνωση, μοναξιά , αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές συμπεριφορά, βία-εγκληματικότητα- κατάχρηση ουσιών….. είναι μερικές από αυτές...

Λαμβάνοντας υπόψη και την χθεσινή ημέρα που ήταν αφιερωμένη στη φυσική δραστηριότητα θα ήθελα να επισημάνω την σημασία του χορού και εν γένει της κίνησης στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Ο χορός βοηθάει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής- κοινωνικοποίηση-εκτόνωση ενέργειας-αυτοεκτίμηση-προσωπική ανάπτυξη και έκφραση μέσω της δημιουργίας, κ.λ.π.). 

Η θέση του χορού στην αρχαία Ελλάδα υπήρξε πολύ σημαντική και εκτός από τον τελετουργικό και διονυσιακό του χαρακτήρα είχε παράλληλα και θεραπευτικό ήταν μια εκ των τεχνών όπου χρησιμοποιούνταν στα Ασκληπιεία. 

Θεωρώ πολύ σημαντική την επανάληψη αυτής της ημέρα. Η περιοδικότητα βοηθάει την μνήμη δημιουργώντας συνειρμούς με αποτέλεσμα να αφυπνίζεται η κοινή γνώμη σε θέματα υγείας.

Β. Παναγιωτοπούλου- Υπ.R-DMT-BA Ψυχολογίας-Minor Χορού-Associate in Arts
Studio Χορού Κίνησης & ‘Έκφρασης «Τερψιχόρη» Χορέψτε με Την Ψυχή σας .

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.