Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Στο "δόκανο" και οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Του Στέλιου Κράλογλου

Ακόμα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα παρακολουθεί το «ηλεκτρονικό μάτι» της εφορίας για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, ώστε και με την υποψία φοροδιαφυγής να γίνονται άμεσα οι διασταυρώσεις. 


Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στο στρατηγείο του οικονομικού επιτελείου στην Πλατεία Συντάγματος αναζητούν -με άκρα μυστικότητα- τρόπους για «να βάλουν στο χέρι» στους αριθμούς με τα ποσά που είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Η «συνθήκη» την οποία φαίνεται πως αποδέχονται στο υπουργείο είναι ότι τα κεφάλαια που ήταν κατατεθειμένα μέχρι φέτος, θα ληφθούν απλά ως βάση για την παρακολούθηση της εξέλιξής τους τα επόμενα χρόνια...
Χωρίς δηλαδή να επιχειρηθεί αναδρομικά έλεγχος για την προέλευσή τους, θα δηλώνονται και θα αναζητούνται μεγάλες αυξήσεις των υπολοίπων των λογαριασμών, εφόσον δεν συμβαδίζουν με την πορεία των δηλούμενων εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Το φορολογικό απόρρητο άλλωστε έχει καταργηθεί -για σειρά περιπτώσεων- με ειδική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Με τη ρύθμιση καταργήθηκε η προστασία του φορολογικού απορρήτου των φορολογουμένων ώστε το δημόσιο να μπορεί να αναθέτει ακόμα και σε ιδιωτικές εταιρείες τη δυνατότητα ελέγχου και διασταυρώσεων στα στοιχεία των φορολογούμενων που φαίνεται ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμα και στους τραπεζικούς λογαριασμένους όσων θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Εξάλλου από 1/1/2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών. Με υπουργική απόφαση θα ορίζεται το ελάχιστο ύψος ανά συναλλαγή που θα υπόκειται στην παρούσα διάταξη και κάθε άλλη διαδικασία για την εφαρμογή της. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τις επιχειρήσεις που έχουν περιληφθεί στον Τειρεσία και για όσο διάστημα περιλαμβάνονται εκεί. Οι τράπεζες όπου τηρούνται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί των επιχειρήσεων υποχρεούνται να παρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών ενημέρωση για τις πραγματοποιούμενες συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να αναθεωρήσει το υπάρχον πλαίσιο διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως είναι σήμερα. Στους ελέγχους περιλαμβάνονται και αυτοί που γίνονται για πρώτη φορά, όπως η διασταύρωση στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή κριτηρίων επικινδυνότητας και το μέγεθος των δειγμάτων θα είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά από ελεγκτές και επιθεωρητές.

Επιπλέον, από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων, αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές. Επιπλέον, καθιερώνεται φορολογική αμνηστία για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών και θα δίνεται αμοιβή σε όποιον οδηγεί σε σύλληψη για δωροδοκία που αφορά λαθρεμπορία με ποσό πενταπλάσιο του ποσού της δωροδοκίας.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.