Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ

 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ 1920
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ  ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ  ΤΗΣ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ
●   ● 
Ι
      Οι  πρόσφατες εξελίξεις της υπόθεσης της Αμαρύνθου δημιουργούν στο Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ) που συστηματικά έχει ασχοληθεί με τη βία κατά των γυναικών, από την ίδρυσή του, το ηθικό χρέος να επισημάνει και να υπενθυμίσει με τον πλέον έντονο τρόπο, το τραγικό γεγονός, του οποίου τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες παρακολούθησε συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία και το οποίο προκάλεσε και την έκφραση συμπαράστασης του ίδιου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τη δεκαπεντάχρονη μετανάστρια μαθήτρια, θύμα των αποτρόπαιων πράξεων συμμαθητών και συμμαθητριών της. 

      Ευτυχώς η δικαστική διαδικασία δεν έληξε.  Αναμένουμε την εκ μέρους του Εισαγγελέα άσκηση έφεσης.  Για μια τόσο σοβαρή υπόθεση θεωρούμε αυτονόητη την  εξέτασή της και σε δεύτερο  βαθμό. Προπαντός η ηθική αποκατάσταση του βαρύτατα τραυματισμένου ψυχικά θύματος είναι απαραίτητη. ...
Η έρευνα της οργανωμένης ομαδικής βίας στα σχολεία έχει διαπιστώσει ότι φοβερά εγκλήματα διαπραττόμενα μέσα στο σχολείο πρέπει να έχουν επίσημες ηθικές συνέπειες και για τους νεαρούς θύτες και προπαντός για την αποκατάσταση και δικαίωση των νεαρών θυμάτων. 

Αλλιώς θα επικρατήσει στα σχολεία μια αφόρητη κατάσταση χυδαίας και απάνθρωπης βίας.  Και οι παιδικές συμμορίες θα τρομοκρατούν τα σχολεία.  Ο βιασμός, ιδίως κατά θυμάτων τόσο ευαίσθητης ηλικίας (15 ετών) και μάλιστα επανειλημμένος και συνδυασμένος με διαπόμπευση από συναδέλφους ομόφυλους με το θύμα (!) αποτελεί βαρύτατη εγκληματική προσβολή.  

Η έφεση σε τόσο σοβαρή υπόθεση κατ’ εξοχή επιβάλλεται για θύμα, θύτη και σχολεία. 

      Βεβαίως μια σωστή δικαστική απόφαση δεν αρκεί.  Η οργάνωση της αντιμετώπισης αυτού του φοβερού φαινομένου έχει ανάγκη μακροχρόνιων και συστηματικών μέτρων όπως είχε προτείνει ο Σύνδεσμός μας και προ ετών (Βλ. περιοδικό μας «Ο Αγώνας της Γυναίκας», τ. 81/2006). 
  
ΙΙ
      Ο Σ.Δ.Γ. αναγνωρίζοντας:
α) τα βαθύτερα πολυπαραγοντικά αίτια κάθε μορφής βίας, β) τη σημασία μιας συντονισμένης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και γ) τη σημαντική δυνατότητα  προγραμμάτων πρόληψης, αγωγής υγείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο του σχολείου, επισημαίνει τα ακόλουθα:

1)Την επείγουσα ανάγκη να ενσωματωθούν στην ύλη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής πλέον προσχολικής εκπαίδευσης) οι αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων με συγκεκριμένα μαθήματα, καθώς και ειδική ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού προς μαθητές και εκπαιδευτικούς, τα οποία θα πραγματοποιούνται συστηματικά και όχι αποσπασματικά.

2)Η ταχύτατη εξοικείωση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες αυξάνει τα προβλήματα και τις παρενέργειες  που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη χρήση κινητών τηλεφώνων, πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανταλλαγή emails, διακίνηση video, με αποτέλεσμα να γίνονται μέσα άσκησης βίας, εξουσιασμού και εξευτελισμού (cyberbullying:  ηλεκτρονικός εκφοβισμός) στο σχολείο με επέκταση και στην ιδιωτική ζωή των μαθητών/τριών  Για τους λόγους αυτούς είναι ανάγκη το σχολείο να αναπτύξει μηχανισμούς επαγρύπνησης, επιτήρησης καθώς και συνεργασίας με εξειδικευμένους φορείς.

3)Η εκπαίδευση αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο για την προσέγγιση των στόχων του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και της πρόληψης κάθε μορφής βίας μέσα από την ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων με γνώσεις, κοινωνικές δεξιότητες, συμμετοχή και προβληματισμό. 

Κορίτσια και αγόρια έχουν δικαίωμα να είναι επαρκώς ενημερωμένα και προετοιμασμένα ώστε να αντιστέκονται σε κάθε μορφή βίας, και να μην είναι πλέον ανεκτό στη χώρα μας τα παιδιά και οι νέοι να μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον σύγχυσης, παραπληροφόρησης, ανασφάλειας και χυδαιότητας για την οποία τα ΜΜΕ φέρουν μεγάλη ευθύνη, αν πραγματικά θέλουμε οι επόμενες γενιές να διαμορφώνουν υγιείς σχέσεις με βάση την ισότητα,  το σεβασμό, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα.

Είναι ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς, Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, να εφαρμόσουν άμεσα προγράμματα πρόληψης σε όλα τα σχολεία.  

Αθήνα, 15 Απριλίου 2010                       
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
          Η Πρόεδρος                                                                               Η Γενική Γραμματέας 
       Σούλα Παναρέτου                                                                      Τέρψη Λαμπρινοπούλου
         
ΑΘΗΝΑ 106 80, ΟΔΟΣ ΣΚΟΥΦΑ 60 –  ΤΗΛ. 210 – 36.26.460 –  ΤΗΛ./FAX : 210 – 36.16.236

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.