Συζητήσεις για ανασχηματισμό, μέχρι και για πρόωρες εκλογές και μάλιστα έως τον Ιούνιο γίνονται στην κυβέρνηση, ακόμα και στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», το ακραίο σενάριο, αυτό δηλαδή των πρόωρων εκλογών, το εισηγούνται στον Γιώργο Παπανδρέου κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του με τα εξής επιχειρήματα:
– Αν γίνουν, θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
– Αυτό θα το ερμηνεύσουμε, λένε όσοι το εισηγούνται, σαν ψήφο εμπιστοσύνης στο σκληρό, αντιλαϊκό πρόγραμμα που επέβαλε το ΔΝΤ. Και έπειτα απ’ αυτό, ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης θα απομακρυνθεί ή εν πάση περιπτώσει θα μειωθεί.
– Ας τις κάνουμε τώρα, που ο λαός είναι ακόμα «ζαλισμένος» απ’ τα μέτρα και αυτό δεν έχει ακόμα μετασχηματιστεί σε γενικευμένη λαϊκή εξέγερση.
– Βολευόμαστε κι απ’ τον νόμο Παυλόπουλου, που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 βουλευτές.
Βέβαια σε αυτές τις εισηγήσεις υπάρχει κι ο αντίλογος. Επίσης από κυβερνητικά στελέχη και ορισμένους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τα οποία:
– Θα κερδίσει μεν το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, αλλά με ποσοστά αρκετά χαμηλότερα απ’ αυτά του περασμένου Οκτώβρη. Οπότε θα τεθεί ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης των κυβερνητικών μέτρων. Μάλιστα υπάρχει και η εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να κερδίσει μεν τις εκλογές, αλλά με τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει ποτέ εκλεγεί κυβέρνηση!
– Υπάρχει περίπτωση να εκφραστεί σε πρόωρες εκλογές ένα κύμα όχι μόνο δυσαρέσκειας κατά των μέτρων, αλλά και αγανάκτησης, ότι η κυβέρνηση λίγους μήνες ύστερα από ένα εκλογικό θρίαμβο καταφεύγει ξανά σε εκλογές, επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση.
Είναι, επαναλαμβάνουμε, τα παραπάνω ακραία σενάρια. Μόνο που μέσα στο γενικευμένο κλίμα αστάθειας που τείνει να δημιουργηθεί, μέσα στον φόβο για ανεξέλεγκτη λαϊκή εξέγερση, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια στιγμή το ακραίο να γίνει... φυσιολογικό!
Σενάρια και ανασχηματισμού
Αντίθετα πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι άλλα σενάρια, μάλλον εισηγήσεις ή προτάσεις στον Γ. Παπανδρέου, είτε για ανασχηματισμό, είτε για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ανάγκης», αποτελούμενης από προσωπικότητες απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (το επανέφερε την Παρασκευή και ο Κώστας Μητσοτάκης).
Μάλλον, για να ακριβολογούμε, αυτό που παίζει είναι το σενάριο για ανασχηματισμό. Το άλλο, για κυβέρνηση «εθνικής ανάγκης» δείχνει να το αποκλείει ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα:
• Ματαιοπονούν, τρέφουν ψευδαισθήσεις και ζουν σε αυταπάτες, εκείνοι, γνωστοί και... άγνωστοι που επίμονα ζητούν, ακόμη και με πρωτοσέλιδα άρθρα τους, από τον Γιώργο να βάλει στην κυβέρνηση προσωπικότητες από τον δικό του χώρο, να διώξει τους «άχρηστους υπουργούς και υφυπουργούς» (εννοώντας τον στενό πυρήνα της αυλής του).
Κόκκινο πανί
Όχι γιατί ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος επιλογές αλλά γιατί αποτελούν κόκκινο πανί και ο Σημίτης και ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, και όλοι εκείνοι που συμπεριλαμβάνονται στα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης οικουμενικής, σωτηρίας, έκτακτης ανάγκης ή προσωπικοτήτων.
Πρόσφατα η αντίδραση ενός υπουργού από τους σημαντικούς, στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε σχετική συζήτηση περί... ανάγκης επιστράτευσης του Σημίτη, ήταν άμεση και εξέπληξε για το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει και δεν διαφαίνεται διάθεση από πλευράς Γιώργου να γεφυρωθεί:
«Μα όποτε μετά το 2004 τον χρησιμοποιήσαμε, του δώσαμε ρόλο, δημιουργούσε προβλήματα και μας έφερε άνω κάτω», ήταν η απάντηση που πήραμε!
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος όχι μόνο έθεσε εκτός κόμματος έναν πρώην πρωθυπουργό, που δεν έχει προηγούμενο, αλλά και τον έκοψε από την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, στις εκλογές του Οκτωβρίου, που ο Σημίτης ήθελε, και τον έστειλε στην... έδρα του στον Πειραιά, την οποία δεν αποδέχθηκε.
Ποιους έχουν στο μάτι...
Κουβέντες βέβαια για ανασχηματισμό γίνονται, ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών, που ζουν με την προσδοκία κάποιου υπουργείου ή έστω... υφυπουργείου.
Πιέσεις πάντως «έξωθεν» ασκούνται. Για τις οποίες δεν είναι άμοιρα ευθυνών τραπεζικά και επιχειρηματικά συμφέροντα... Που έχουν τους λόγους τους.
Στο μάτι αυτών που θέλουν να τις ξεφορτωθούν είναι πρωτίστως η Λούκα Κατσέλη, η Τίνα Μπιρμπίλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δίνει αφορμές (καθυστερήσεις, επιλογές άσχετων προσώπων για διοικητές νοσοκομείων, απραξία κ.ά.).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν είναι στις προθέσεις του Παπανδρέου να κάνει ρεκόρ σε... ταχύτητα ανασχηματισμού.
Αντίθετα δεν μπορεί να αποκλειστεί μια... αναδόμηση το φθινόπωρο, λόγω των εξελίξεων και της νέας κατάστασης που θα διαμορφωθεί.
Όμως μπορεί να υπάρξει επίσπευση, να υποχρεωθεί να πάει σε αλλαγές μέσα στους επόμενους μήνες αν υπάρξει κοινωνική έκρηξη, που δυστυχώς οι περικοπές και τα μέτρα αφαίμαξης εκεί θα οδηγήσουν.
Με νόμο-πλαίσιο
τα μέτρα-λαιμητόμος!
Στο μεταξύ και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, τελικά η επιλογή της κυβέρνησης για το πώς θα περάσει τα νέα μέτρα-καρμανιόλα για τον λαό είναι η εξής:
• Θα τα περάσει με τη μορφή νόμου-πλαισίου, που θα κατατεθεί αύριο Κυριακή και θα ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σ’ αυτόν τον νόμο-πλαίσιο θα υπάρχουν εκτός απ’ τα νέα μέτρα και ορισμένα σημεία αναπτυξιακά, ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει και την αναπτυξιακή διάσταση του όλου θέματος.
Και για να ψηφιστεί ο νόμος αυτός θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Οπότε έτσι παρακάμπτει τον σκόπελο του αν χρειάζονται 151 ή 180 βουλευτές, που εμπεριείχε τον κίνδυνο καταψήφισης σε περίπτωση που κρινόταν ότι απαιτούνται 180 ψήφοι. Τώρα θα της αρκούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.