Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τι φέρνει η επίσκεψη Ερντογάν...

Τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.


Ο κ. Πετσάλνικος μετέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό την πεποίθηση του ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι ιδιαίτερα παραγωγική "επ΄ ωφελεία των σχέσεων και των λαών των δύο χωρών", ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια επίσκεψη που έχει "ιστορική σημασία".


Επισήμανε παράλληλα ότι στις συναντήσεις θα τεθούν επί τάπητος σημαντικά θέματα, πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά κ.α. "Έχω έρθει στην Ελλάδα συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία 320 ατόμων", πρόσθεσε, "ενώ οι συνεργάτες μου έχουν ήδη ολοκληρώσει την προεργασία για την υπογραφή 21 συμφωνιών".


Σημείωσε παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του οι "Τούρκοι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για σειρά θεμάτων προκειμένου να καταλήξουν σε συνεργασίες".


"Επιθυμούμε σαν δύο γειτονικές φιλικές χώρες να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ακόμα φιλικότερο", υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η επίσκεψη "θα είναι άκρως αποδοτική"...

Του Δημήτρη  Δελεβέγκου 

Πριν  από ακριβώς τέσσερα χρόνια, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός, μετά τον Τουρκούτ Οζάλ το 1988, που επισκέφθηκε την Αθήνα και με την συγκατάθεση της Ελλάδας πραγματοποίησε ύστερα από 52 χρόνια περιοδεία στην Θράκη.

Σήμερα, σε ένα εξίσου ιδιαίτερα κρίσιμο οικονομικό και πολιτικό σταυροδρόμι  για την Ελλάδα και την Τουρκία, ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ξεκινάει διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας με μία αποστολή – μαμούθ. Δέκα υπουργοί και περίπου 90 Τούρκοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο θα προεδρεύουν ο Έλληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Είναι πασιφανές  ότι υψηλή θέση στην ατζέντα, πέραν  της οικονομίας, θα έχουν οι business, καθώς και οι δύο αρχηγοί αντιλαμβάνονται ότι η υλοποίηση τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα συνεπάγεται ανεκτίμητα οφέλη για τις δύο οικονομίες. 

Στο επίκεντρο  των διμερών επαφών θα βρεθεί και ο τουρισμός, όπως και η ενέργεια, ενώ το τουρκικό πολιτικό-επιχειρηματικό team αναμένεται να εγκαταλείψει την ελληνική πρωτεύουσα, έχοντας συνάψει οκτώ-δέκα μνημόνια συνεργασίας στους παραπάνω τομείς.   

Στον  τουρισμό θα συζητηθεί η κατάργηση βίζας για τους Τούρκους τουρίστες, ενώ στην ενέργεια, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί εκτός από τον αγωγό Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας και η εισαγωγή ρεύματος από τη γείτονα χώρα.


Ξεπαγώνουν  οι διμερείς σχέσεις;


Τούρκοι δημοσιογράφοι επισημαίνουν στο Capital.gr ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις οποίες από την εποχή της σύνταξης του σχεδίου Ανάν επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες.  

Έτσι  σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσει πανηγυρικά για πρώτη φορά εργασίες το μεικτό ελληνοτουρκικό συμβούλιο συνεργασίας, το οποίο, όπως έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και Τουρκία θα συνέρχεται κάθε δύο χρόνια. Κλειδί πάντως, για την αναστροφή του κλίματος φαίνεται να είναι η ενδεχόμενη συμφωνία των δύο ηγετών για συρρίκνωση των αμυντικών δαπανών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για μία σειρά ευαίσθητων φακέλων, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. 

Σίγουρα η Τουρκία προσέρχεται στο  τραπέζι των συνομιλιών με τον αέρα του ισχυρού που θα τείνει στην Ελλάδα χείρα βοήθειας προκειμένου να κάνει μία “νέα αρχή”. Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού γίνεται και σε μία κρίσιμη πολιτικά συγκυρία για την Τουρκία, καθώς η συνταγματική μεταρρύθμιση (που καθιστά δύσκολο να τεθεί εκτός νόμου ένα πολιτικό κόμμα) έχει προκαλέσει εμφύλιο στο AKP.  Μάλιστα, η εσωτερική αντιπαράθεση είχε προκαλέσει στις αρχές του μήνα κατακόρυφη πτώση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. 

Ποιοι θα συνοδεύουν τον  Ερντογάν


Αναπληρωτής πρωθυπουργός Ali Babacan
Υπουργός Επικρατείας Ζαφέρ Καγκλαγιάν
Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμεν Μπαγκίς
Υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι
Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου
Υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσιμπουκτσού
Υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ
Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ
Υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γιουνάι
Υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Ερογλου


Ελληνικές συμμετοχές

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν, ο ΣΕΒ διοργανώνει σήμερα Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν δέκα ελληνικές επιχειρήσεις και η Τουρκική επιχειρηματική αποστολή.

 
Στο φόρουμ θα συμμετάσχει η Εθνική Τράπεζα που με την εξαγορά της Finansbank έχει μπει δυναμικά στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας -πρόσφατα ανακοίνωσε το άνοιγμα 75 νέων καταστημάτων στη χώρα- και η ΜΕΤΚΑ που αναδεικνύεται σε έναν από τους ισχυρότερους παίκτες του τομέα της ενέργειας της Τουρκίας. Η εταιρεία του ομίλου "Μυτιληναίος" έχει υπογράψει συμβάσεις για 2 ενεργειακά έργα συνολικής ισχύος 1.645MW (Ντενιζλί και Σαμψούντα) και προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 925 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά έργα καθιστούν τη ΜΕΤΚΑ τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία που εξάγει προϊόν στην Τουρκία.


Τη συμμετοχή τους στο φόρουμ έχουν επιβεβαιώσει επίσης η Eurobank, η S&B, ο Τιτάνας και η Intralot που διαθέτει συμβόλαιο για την λειτουργία του "Στοιχήματος" στη χώρα και οι οποίες που θα παρουσιάσουν στην Τουρκική αποστολή τα επιχειρηματικά τους σχέδια και τις κινήσεις τους στην Τουρκική αγορά.

Επιχειρηματικές συμμαχίες

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, Ελλάδα και Τουρκία έχουν έλθει πιο κοντά. Από το φθινόπωρο του 2008 η μεγαλύτερη κρατική τουρκική τράπεζα διαθέτει υποκαταστήματα σε Αθήνα και Κομοτηνή, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον για την ελληνική τραπεζική αγορά έχει δείξει και η Isbank. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει από τουρκικές τράπεζες και για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα.

Στην ενέργεια, ο όμιλος Botas πρόσφατα ανακοίνωσε την συμμετοχή του στον αγωγό Ελλάδας – Τουρκίας – Ιταλίας (TGI), ενώ η ΜΕΤΚΑ κατασκευάζει στην Τουρκία σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 870 MW.


Τέλος στο λιανεμπόριο, μία ακόμη  τουρκική αλυσίδα, η Istikbal ετοιμάζεται να δώσει το “παρών” στην Ελλάδα ενώ και η τουρκική εταιρεία τροφίμων Mado σχεδιάζει να δημιουργήσει θυγατρική στην χώρα μας.  
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.