Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η σκοτεινή καρέκλα

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Στον Μάκβεθ του Σαίξπηρ ο ομώνυμος ήρωας, παίρνει έναν χρησμό που προβλέπει για αυτόν βασιλικό αξίωμα. 

Παρακινούμενος από τη φιλόδοξη γυναίκα του και από το τυφλό του πάθος για εξουσία, δολοφονεί τον βασιλιά Ντάνκαν για να πάρει τη θέση του. 
Στη σκοτεινή καρέκλα, χωρίς να αλλοιώσεις το κείμενο του Σαίξπηρ, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε μάντεις, ακόλουθους, λόρδους, υπηρέτες και κάνοντάς τους όλους ένα, φέρε το έργο του 1600 στο 2010. 

Με διάθεση χιουμοριστική και καυστική ως προς την διαφθορά της εξουσίας δοκίμασε να τοποθετήσεις τη Σκοτία του Μάκβεθ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου λίγοι παράξενοι τύποι μπλέκονται σε ένα γελοίο παιχνίδι διαφθοράς και επιβολής εξουσίας. 

Στέλνουν μέλη της οικογενείας τους για διαπραγματεύσεις με κροίσους σαουδάραβες στα Εμιράτα και φήμες λένε στην πιάτσα ότι κερδίζουν πολλά εκατομμύρια από το κερδοσκοπικό παιχνίδι των spreads.

Προδίδουν ή προδίδονται, δολοφονούν ή δολοφονούνται, επαναστατούν ή υποκύπτουν ενώ κάποιοι άλλοι κινούν τα νήματα. 

Η σκοτεινή καρέκλα είναι μια καυστική ματιά στη γελοιότητα που κρύβεται πίσω από τη διαφθορά και τη διαπλοκή ανά τους αιώνες. 

Αν σε χαλάει αυτή η εκδοχή, πήγαινε στο bar "Στάβλος (Ηρακλειδών 10) στο Θησείο να παρακολουθήσεις τη θεατρική ομάδα Modus Faciendi σ΄ένα πιο ακίνδυνο παίξιμο του έργου. 

Αν σε χαλάει γενικά ο Σαίξπηρ, κάτσε σπίτι και κοιμήσου..

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.