Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ισραηλινά εμπόδια (στη διαφάνεια, παραπληροφόρηση και υποκρισία) στην έρευνα του ΟΗΕ για τον Στόλο της Ελευθερίας

Την αναστολή της ανεξάρτητης έρευνας του ΟΗΕ για την αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού εναντίον του ανθρωπιστικού «Στόλου της Ελευθερίας» ζητά το Ισραήλ. 

Το αίτημα του Ισραήλ μετέφερε ο υπουργός Αμύνης της χώρας Εχούντ Μπαράκ στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στο κατά πόσο το Ισραήλ θα αναγνωρίσει στο μέλλον μια έρευαν του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ, το οποίο γνώρισε τη διεθνή κατακραυγή μετά το ρεσάλτο του στρατού του στην ανθρωπιστική νηοπομπή που στόχο είχε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας προκειμένου να παραδώσει βοήθεια, το οποίο είχε τραγική κατάληξη το θάνατο 9 ακτιβιστών, υποστήριξε πως θα ήταν καλύτερο να αφεθή κατά μέρους μια έρευνα από τον ΟΗΕ για κάποιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική συγκυρία κατά την οποία προετοιμάζονται νέες αποστολές προς τη Γάζα. 

Ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε επίσης πως επί του παρόντος η πενταμελής επιτροπή που έχει ορίσει το Ισραήλ, με τη συμμετοχή δύο ξένων παρατηρητών, είναι αρκετή. «Έχουμε προωθήσει τη δική μας ανεξάρτητη έρευνα, η οποία πιστεύουμε πως είναι σαφώς ανεξάρτητη, αξιόπιστη, βάσιμη και θα πρέπει να την αφήσουμε να λειτουργήσει», τόνισε ο Μπαράκ. ...
Αναφερόμενος στις πολυάριθμες αποστολές που έχουν ανακοινώσει ότι θα προσπαθήσουν αν σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο Εχούντ Μπαράκ τόνισε πως θα ήταν «ανεύθυνο» για οποιονδήποτε να δώσει άδεια για να αποπλεύσουν άλλα πλοία με προορισμό τη Γάζα, γεννώντας νέες ανησυχίες για την απάντηση του Ισραήλ. «Είναι γνωστόν τοις πάσι πως ζητήσαμε από όλους, όπως ζητήσαμε και από τον προηγούμενο στολίσκο, να μας ακολουθήσουν και να περάσουν από το λιμάνι του Ασντόντ», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο Ισραηλινός υπουργός στο Καράβι για τη Γάζα που πρόκειται να ξεκινήσει από το Λίβανο, μέσα στον Ιούλιο. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιονδήποτε θελήσει να καταπλεύσει άμεσα στη Γάζα. Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση του Λιβάνου. Μπορεί να υπάρξουν τριβές, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε σύγκρουση, κάτι που δεν είναι απαραίτητο», τόνισε ο Μπαράκ, αναφερόμενος στο θέμα. 

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες ακτιβίστριες πρόκειται να ξεκινήσουν από το Λίβανο με σκοπό να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Οι Λιβανέζες ακτιβίστριες δηλώνουν αποφασισμένες να επιτύχουν την αποστολή τους, παρά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις και απειλές και τονίζουν πως δεν έχουν καμία σχέση με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, ούτε και με καμία άλλη οργάνωση.

Στο μεταξύ, πλοίο της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου με 1.100 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας θα αναχωρήσει την Κυριακή για τη Γάζα. Το «'Ένα πλοίο για τα παιδιά της Γάζας», θα αναχωρήσει την Κυριακή από το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς για τη Μεσόγειο και θα προσπαθήσει να μεταφέρει στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα, παιδικά ρούχα και κούκλες που προσφέρουν τα παιδιά του Ιράν στα παιδιά της Γάζας. Το πλοίο, το οποίο αναμένεται να φθάσει στις ακτές της Γάζας ύστερα από 14 ημέρες, θα επιβαίνουν μόνον δέκα άτομα, πέντε δημοσιογράφοι και πέντε εθελοντές.

Το Ισραήλ, υπό τις διεθνείς πιέσεις, αναγκάστηκε πριν λίγες μέρες να ανακοινώσει τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας. Περισσότερα αγαθά αναμένεται να μπαίνουν στο εξής μέσα στην μεγαλύτερη «φυλακή» του κόσμου, χωρίς ωστόσο το Ισραήλ να έχει ανακοινώσει ποια θα είναι τα αγαθά αυτά.

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή χαιρέτισε σήμερα τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του τρόπου της εφαρμογής του. «Η επεξεργασία των λεπτομερειών και του τρόπου εφαρμογής της άρσης θα έχουν τη σημασία τους για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα αυτής της νέας πολιτικής», σημειώνει το Κουαρτρέτο στην ανακοίνωση του.«Μία συνολική και αποτελεσματική εφαρμογή οφείλει να συμπεριλάβει μία σημαντική αλλαγή στρατηγικής, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του πληθυσμού στη Γάζα στον τομέα των ανθρωπιστικών και εμπορικών αγαθών, των κατασκευών και των πολιτικών υποδομών, καθώς και στον τομέα της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας, εγγυώμενη ταυτόχρονα τις ισραηλινές ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας», προσθέτει το Κουαρτέτο.

Την άρση έσπευσε να χαιρετίσει και ο παραδοσιακός σύμμαχος του Ισραήλ, Καναδάς, στην ανακοίνωση του οποίου υπογραμμίζεται «η νόμιμη ανησυχία του Ισραήλ για την ασφάλειά του και το δικαίωμά του να προστατεύσει τη χώρα και τους κατοίκους του από τη Χαμάς και τις άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ ζητείται και η «άμεση επιστροφή του Ισραηλινού αιχμάλωτου στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ στην οικογένειά του».

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους βλέπουν θετικά την χαλάρωση του αποκλεισμού της πολύπαθης Γάζας, ζητούν όμως την ολική άρση του και περιμένουν τα λόγια του Ισραήλ να γίνουν και έργα... ?(TVXS)

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.