Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Σε λάθος δρόμο η κυβερνητική πολιτική

Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση μας εκπλήσσει καθημερινά με την αδράνειά της και με τις αντιφάσεις της. 

Από τη μία μας υπόσχεται ανάπτυξη της οικονομίας και από την άλλη επιβάλει υπέρμετρη φορολογία στις επιχειρήσεις, η οποία σε συνδυασμό με αδράνειά της στο μείζων θέμα των περικοπών της σπατάλες του δημοσίου, οδηγούν τη χώρα στο αδιέξοδο. 

Οι δραστικές περικοπές των δαπανών του δημόσιου τομέα είναι σίγουρα επιβεβλημένες αλλά όχι με τον τρόπο που τις επιχειρεί η κυβέρνηση. 

Τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση και το πιθανότερο είναι ότι θα υπονομεύσουν, αντί να ενισχύσουν, την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

Η έλλειψη άμεσων αναπτυξιακών μέτρων, είναι φανερό πλέον πως έχει οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης και σε παρατεταμένη βαθιά ύφεση εξουδετερώνοντας, έτσι, τα όποια δημοσιονομικά οφέλη προκύψουν, έστω και πρόσκαιρα, από τα σκληρά μέτρα που έχει ανακοινώσει. 

Ο κίνδυνος λουκέτου για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον περισσότερο από κάθε άλλη φορά ορατός, γεγονός, που εκτός των άλλων, θα οδηγήσει στη μείωση των δημόσιων εσόδων και στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. ...
Αυτό που η αγορά περιμένει από την κυβέρνηση, αυτό που ζητάει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος επίμονα εδώ και καιρό, είναι δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες πηγές σπατάλης που υπάρχουν σήμερα στο Δημόσιο καθώς και άμεσα αναπτυξιακά κίνητρα. Πρέπει να σταματήσει, επιτέλους, η αιμορραγία από τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ. 

Πρέπει να εξορθολογιστούν οι δημόσιεςπρομήθειες και πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουν οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, που λειτουργούν σήμερα χωρίς αντικείμενο – κάτι που δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει, αλλά δεν είναι αρκετό. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας κίνητρα στους εν δυνάμει επενδυτές. 

Τέτοιες αλλαγές πρέπει να έχουν στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καιπρόσθετων ρυθμών ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλά, πώς να πετύχουμε τους στόχους μας όταν ο φορολογικός νόμος λειτουργεί ως αντικίνητρο και ανασταλτικός παράγοντας στις επιχειρήσεις? Η κυβέρνηση,υπό την πίεση της έλλειψης ρευστότητας, αυξάνει τους φόρους. 

Όμως η αύξηση φόρων, έμμεσων και άμεσων, όπως και η συνεχής αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση, κάτι που σημαίνει πας το κράτος θα έχει λιγότερα έσοδα. 

Σ’ αυτό προσθέστε και την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, κάτι που θα επιβάλει νέα αφαίμαξη πόρων από την αγορά και τα νοικοκυριά. Αποτελεί μεγάλο ερώτημα τι ακριβώς πιστεύουν στην κυβέρνηση γι’ αυτό. Είναι απολύτως αντιφατικό να δηλώνεις ότι επιδιώκεις την ανάπτυξη, δηλαδή επενδύσεις και διατήρηση των υπαρχόντων επιχειρήσεων, βάζοντας σκληρότατους και άδικους φόρους. 

Η επιβολή των μέτρων δεν μπορεί να γίνεται με βάση τα γεωγραφικά σύνορα από την ώρα που είμαστε στην ΕΕ –και στην παγκοσμιοποιημένη αγορά–, αλλά με βάση τα οικονομικά σύνορα. Βάζοντας φόρους όχι μόνο οδηγούμε στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, αλλά και στη συνεχή συμπίεση μισθών. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο πρωθυπουργός διακηρύσσει πως πρώτο του μέλημα είναι η προστασίατων φτωχότερων, και η ανάπτυξη της οικονομίας. Πώς αλήθεια θα συμβεί αυτό κ. πρωθυπουργέ? Παρακαλώ πολύ εξηγήστε το και σε εμάς.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.