Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

36 χρόνια κατεχόμενη η Αμμόχωστος...

Ζωντανεύουν οι εφιαλτικές μνήμες της κατάληψης της Αμμοχώστου. Με πόνο ψυχής, oi Βαρωσιώτες θυμούνται την αποφράδα εκείνη ημέρα, όταν η μπότα του Τούρκου κατακτητή πάτησε τα ιερά χώματα της Βασιλεύουσας. Η πόλη, λένε, ήταν απροστάτευτή, με λιγοστά στρατεύματα.
Τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι, έτρεχαν να  σωθούν.
Όλοι, νόμιζαν ότι θα έφευγαν για λίγες ημέρες και θα επέστρεφαν.
Οι λίγες ημέρες όμως μακριά από την Αμμόχωστο έγιναν εβδομάδες.Οι εβδομάδες…χρόνια. 36 πέτρινα χρόνια, και η Βασιλεύουσα, παραμένει, πόλη - φάντασμα.
 
 
Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1974 και τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.
Η Τουρκία ολοκλήρωσε το έγκλημα κατά της Κύπρου και του λαού της, με τη κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου.
Το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό κατοχή, χιλιάδες πρόσφυγες στερούνται του δικαιώματος της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες, ενώ η διακρίβωση της τύχης εκατοντάδων αγνοουμένων παραμένει ακόμα ανοικτή πληγή.
Τα Βαρώσια, από το 1974 βρίσκονται πίσω από το συρματόπλεγμα του τουρκικού κατοχικού στρατού, παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούν την επιστροφή της κλειστής πόλης στους
νόμιμους κατοίκους της. Δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και
περιφερειακών οργανισμών απαιτούν σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε ένοχη την Τουρκία για μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Για 36 χρόνια η Αγκυρα περιφρονεί τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Ολα αυτά τα χρόνια η Τουρκία εφάρμοσε πολιτική παγίωσης των τετελεσμένων, εθνικού ξεκαθαρίσματος και αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με τη μεταφορά χιλιάδων Τούρκων στις κατεχόμενες περιοχές.
Συνεχίζεται ο αγώνας για δικαίωση...

Τριανταέξι χρόνια είναι πολλά για να σηκώνουν μόνοι τους οι πρόσφυγες τον σταυρό του μαρτυρίου και τα βάρη της εισβολής και της κατοχής, δήλωσε ο βουλευτής Αμμοχώστου και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και την κατάληψη της Αμμοχώστου.
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι "συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια εισβολής και κατοχής και ο κόσμος της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μόρφου και οι υπόλοιποι πρόσφυγες, σηκώνουν το δικό τους σταυρό του μαρτυρίου και της προσφυγιάς". Εμείς, συνέχισε "διεκδικούμε και απαιτούμε την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, απαιτούμε όπως η κυβέρνηση και η πολιτεία προτάξουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιστροφή της Αμμοχώστου και το συντομότερο να υπάρξει αυτή η επιστροφή που ουσιαστικά θα σημάνει και την επιστροφή όλων των προσφύγων".
Το μήνυμα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις ότου η Κύπρος απαλλαγεί από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, έστειλε σήμερα εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ ο βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Βαρνάβα, με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την δεύτερη φάση της
τουρκικής εισβολής και την κατάληψη της Αμμοχώστου.
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι "καταδικάζουμε για ακόμα μια φορά τη συνεχιζόμενη για εδώ και 36 χρόνια κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου, της Καρπασίας αλλά και του υπόλοιπου 37% των εδαφών της πατρίδας μας. Παράλληλα θεωρούμε ότι η Τουρκία στο τέλος της
ημέρας θα πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ιδιαίτερα το 541 το οποίο απερίφραστα υποδεικνύει στην Τουρκία ότι θα πρέπει δια μέσου των Ηνωμένων Εθνών να επιστρέψει στους νόμιμους κατοίκους της την πόλη της Αμμοχώστου" είπε.
Παράλληλα συνέχισε "πιστεύουμε ότι ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί. Στέλλουμε αγωνιστικό μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις ότου η πατρίδα μας απαλλαγεί από τα κατοχικά
στρατεύματα και η οποιαδήποτε λύση θα προταθεί ενώπιον του κυπριακού λαού θα πρέπει να έχει ως βάση της την δημοκρατικότητα και να σέβεται τα διεθνή και ευρωπαϊκά δίκαια".




==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.