Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Οι Φιλέλληνες

Γράφει ο Σπίθας

Στην ιστορία της επανάστασης του 1821 έχει καταχωρηθεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την εμφάνιση και την δραστηριότητα των Φιλελλήνων. Σύμφωνα με την επίσημη ιστορικοί εκδοχή οι Φιλέλληνες ήταν φωτισμένοι ιδεαλιστές επαναστάτες που συγκινημένοι από τα δεινά των υπόδουλων Ελλήνων συστρατεύθηκαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας θυσιάζοντας περιουσίες αλλά και την ζωή τους. 

Δυστυχώς όμως στην ιστορία υπάρχει και μία δεύτερη σελίδα που δεν έχει τον επικό και ηρωικό χαρακτήρα της πρώτης. «Φιλέλληνες» θεωρούνται σύμφωνα με την επίσημη ιστορική εκδοχή οι Άγγλοι Κόχραν (Ναύαρχος) και Τζώρτς (Στρατηγός) που ηγήθηκαν της καταστροφικής μάχης του Φαλήρου που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του Γ. Καραϊσκάκη και την παράδοση της Ακρόπολης στους Τούρκους του Κιουταχή.
Στις ιστορικές καταγραφές του Σπυρίδωνος Τρικούπη και του Στρατηγού Μακρυγιάννη περιγράφεται η τουλάχιστον αινιγματική δραστηριότητα αρκετών «Φιλελλήνων» που συνέβαλε και συντήρησε την αδελφοκτόνα διαμάχη και παρ’ ολίγο να οδηγήσει στην ήττα την επανάσταση. Υπάρχουν δε πολλοί ιστορικοί που δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν αυτούς τους «Φιλέλληνες» πράκτορες των ξένων δυνάμεων που επεδίωκαν και τελικά πέτυχαν να εγκαταστήσουν και να συντηρήσουν δίκτυα επιρροής στο υπό σύσταση Ελληνικό Κράτος.
Τελευταίο και κραυγαλέο ιστορικό παράδειγμα ξένου πράκτορα που παρουσιάστηκε ως «φιλέλληνας» για να ενισχύσει «αφιλοκερδώς» τον απελευθερωτικό αγώνα και την αντίσταση των Ελλήνων εναντίον των Γερμανών ήταν ο Άγγλος πράκτορας της Ιντέλλιντζες Σέρβις Κρίς Γουντχαουζ.
Βρισκόμαστε σήμερα σε μία επανα-γέννηση του «Φιλελληνικού Κινήματος».
Πληθώρα «φωτισμένων» σύμφωνα με τα επίσημα βιογραφικά ανθρώπων σπεύδουν «αφιλοκερδώς», σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, να προσφέρουν τις συμβουλές τους και τις γνώσεις τους στην κυβερνητική προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Όλοι δε κινούνται γύρω από το Πρωθυπουργικό γραφείο, από όπου όπως φαίνεται παίρνουν εντολές και λογοδοτούν.
Θεωρητικά η εικόνα είναι ειδυλλιακή. Μήπως και αυτή η νέα γενιά «Φιλελλήνων» αποδειχθεί ότι πρακτορεύει ξένα συμφέροντα; Η ζωή θα δείξει.
Να μην ξεχνάνε οι Έλληνες την λαϊκή παροιμία «παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο».

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.