Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Τυχοδιωκτισμοί made in USA - American delivery

* Παπανδρέου και Νετανιάχου συμφώνησαν για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με αιχμή το άνοιγμα της Τουρκίας προς το Ιράν
* Προειδοποίηση Ομπάμα προς Ερντογάν για τη στάση του απέναντι σε Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
* Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες χθες στην Αθήνα κατά της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Με νωπή την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον του διεθνούς στολίσκου των ακτιβιστών ανοιχτά της Γάζας, Αθήνα και Τελ Αβίβ, με την παρέμβαση της Ουάσιγκτον, συμφώνησαν “στρατηγική συνεργασία”, που σημαίνει κοινά στρατηγικά γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη Παπανδρέου, πριν από περίπου έναν μήνα, στο Ισραήλ και η χθεσινή επίσκεψη Νετανιάχου, η πρώτη Ισραηλινού πρωθυπουργού στη χώρα μας, θεωρείται ανταπόδοση.
Ως αντάλλαγμα για τη “στρατηγική συνεργασία”, το Ισραήλ υπόσχεται επενδύσεις και κύματα τουριστών στη χώρα μας. Συγκροτήθηκε μάλιστα μεικτή επιτροπή. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, παρότι επισήμως δεν εμφανίζονται ως ανταγωνιστικές προς άλλες χώρες, εντάσσονται στην αμερικανική πολιτική, που αυτές τις μέρες κλιμακώνει τις πιέσεις προς τον Ερντογάν ως αντίποινα για το άνοιγμα της Άγκυρας προς την Τεχεράνη.
Πρόκειται λοιπόν για εμπλοκή της Ελλάδας σε τυχοδιωκτικό παιχνίδι, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή εξέλιξή του. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες χθες, με συνθήματα κατά του “σφαγέα Νετανιάχου”, υπέρ της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και υπέρ των Παλαιστινίων. Κατά της επίσκεψης ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, υπέρ στο ΛΑΟΣ. ...



Η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου χθες στην Αθήνα επιβεβαίωσε τους φόβους ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερήμην μάλιστα της διπλωματικής υπηρεσίας, κινείται με βάση σχεδιασμούς της αμερικανικής πολιτικής, που, στην εξέλιξή τους, μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμη και πολεμικές ενέργειες στην περιοχή, με αιχμή τη σοβούσα αντιπαράθεση με το Ιράν.
Ο Ερντογάν συνεχίζει το άνοιγμά του προς τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο, σε σχέση ισορροπίας, όμως, με την ευρωπαϊκή επιλογή του. Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ έχει ως υπόβαθρο τη νέα πραγματικότητα της Τουρκίας, που ως μέλος των G20 είναι περιφερειακή δύναμη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες (προσφάτως με τη Βραζιλία) ένταξης του Ιράν στη διεθνή κοινότητα. Η επίθεση των Ισραηλινών δυνάμεων με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον του τουρκικού πλοίου του στολίσκου των ακτιβιστών έξω από τη Γάζα αντικατοπτρίζει αυτήν την ανατροπή στη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, που επί σειρά ετών στηριζόταν στην τουρκοϊσραηλινή συνεργασία.
Οι διαφαινόμενες γεωπολιτικές ανατροπές είναι παιχνίδι με ψηλές μπαλιές, τις οποίες δύσκολα μπορεί να φτάσει η Ελλάδα, στη σημερινή μάλιστα κατάστασή της, της πλήρους οικονομικής - πολιτικής εξάρτησής της. Ακόμη και η μικρή Σλοβακία θεωρεί ότι μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή της στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Πόσο πειστικές είναι οι μικρομέγαλες διακηρύξεις του πρωθυπουργού για ενεργό ελληνικό ρόλο στη Μ. Ανατολή;
Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης στην πολιτική Ερντογάν. Πρόθυμος να κάνει όσα του ζητούν οι Αμερικανοί, βέβαιος ότι λειτουργεί κάτω από την αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας στην περιοχή. Αυτή η ομπρέλα, όμως, εντασσόμενη στην κλιμάκωση κατά του Ιράν, αποδιοργανώνει ισορροπίες.
Είναι λάθος να εμφανίζεται η Ελλάδα έτοιμη να συμπράξει σε “άξονα με το Ισραήλ” και μάλιστα με την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Με τη στάση της η Αθήνα πιέζει και τη Λευκωσία να προσχωρήσει σε αυτήν την πολιτική. Η ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία δεν μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά προς τα ελληνοτουρκικά.
Τα οικονομικά ανταλλάγματα και το κύμα τουριστών που μας υπόσχονται είναι δευτερεύοντα στοιχεία, τα οποία άλλωστε μένει να επιβεβαιωθούν στο μέλλον. Επί του παρόντος η Ελλάδα σύρεται σε επιλογές που την εκθέτουν σε κινδύνους. Κανείς δεν αρνείται την ανάγκη η χώρα να διαθέτει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αλλά από αυτό μέχρι την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, που εμφανίζονται μάλιστα, σκοπίμως και αφελώς, ως αντίβαρο προς την Τουρκία, η απόσταση είναι μεγάλη και αμφισβητεί τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.