Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Δημοτικές Εκλογές 2010 - Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη

Το άρθρο αυτό είναι προς περισυλλογή. Για το στοχασμό δεν έχει σημασία τι είναι στο βουνό, αλλά σημασία έχει τι είναι πίσω απο το βουνό. 
 
Γράφει ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης

Ο Καποδίστριας έφτιαξε τα καντόνια της Ελβετίας, ο Καλλικράτης ήταν αρχιτέκτων της Ακρόπολης, μιλάμε δηλαδή ότι είμαστε στην αρχή του αρχιτεκτονήματος της καντονοποίησης της Ελλάδας.

Οι δήμοι γίνονται καντόνια, η Ελλάδα αρχίζει να διασπάται σε θύλακες, μια κάποια στιγμή θα μπουν διόδια και το σύστημα θα καταλήξει στην πόλη - κράτος.

Επανερχόμαστε δηλαδή πίσω στα παλιά, με την κεντρική κυβέρνηση ένα είδος διευθυντηρίου που θα καταλήξει σε αμφικτιονία. Η Ελλάδα, ενώ φαίνεται να συνθέτει, στην ουσία διαλύεται, χάνεται η επαφή και η γειτονιά, πάμε δηλαδή στην αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών Ελλάδας. Καλό; Κακό; Ο χρόνος θα το δείξει.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται πάνω σε ένα παλιό μοτίβο. Ο Έλληνας δεν έχει τη συγκεντρωτική δομή προς σύμπτυξη, αλλά προς διασπορά. ...
Σε επόμενη φάση, όταν μεγαλύτεροι δήμοι θα ενωθούν σε ομοσπονδίες, θα υπάρξουν αποσχίσεις. Το πολύπλοκο πάντα είναι εχθρός του απλού και το απλό το πιο δύσκολο να ερμηνευτεί.

Ποιος είναι ο λόγος της συνένωσης των μεγαλύτερων δήμων; Προσδίδει λειτουργικό όφελος; Δεν το νομίζω. Προσδίδει οικονομικό όφελος στο κράτος, το οποίο αποδείχτηκε τελικά ανίκανο. Επομένως, οικονομικές συνθήκες ευνοούν την Καλλικράτεια εκδοχή του Καποδιστριακού οικοδομήματος, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το πεπρωμένο όπου άλλοι το ακολουθούν και άλλοι σέρνονται. Μέσος όρος δεν υπάρχει. Εδώ βρίσκεται η τραγωδία.

Ως πολιτική πράξη – καθόσον δεν είμαι σίγουρος τι θα επακολουθήσει – προσωπικά θα ακολουθήσω τη λευκή γραμμή. Δεν θα πάω να ψηφίσω. Η διαμαρτυρία είναι υπό προϋποθέσεις μια πολιτική πράξη, καθόσον ουδείς, είτε υπέρ είτε κατά με έπεισε για το συμφέρον της συγκεκριμένης πράξης: Στο πού, δηλαδή, κατευθύνεται η ψήφος μου.

Παραταύτα, επειδή πιστεύω ότι η μη πολιτική πράξη δεν πρέπει να αντιστρατεύεται το πολιτικό ον, αλλά αντίθετα, υπό ορισμένες συνθήκες και να το επιβάλλει, ξεκινάμε ένα νέο κύκλο εκπομπών με σκοπό την ενημέρωση όλων μας πάνω στην αυτοδιοίκηση, σε προβλήματα θεσμών και θέσεις.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.