Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

"Τιτανικό" ΚΑΙ στους φοροελέγχους ομολογεί η κυβέρνηση

Και νέα ομολογία ήττας της πολιτείας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήλθε χθες από την κυβέρνηση, με την παραδοχή εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να ελέγξουν παρά μόνο το 3% των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο. Μάλιστα, η παραδοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου ήλθε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την περαίωση. Ο υπουργός προανήγγειλε παράλληλα ότι με διάταξη σε νομοσχέδιο θα προβλέπεται αυτόφωρο για όσους μεγαλοφοροφυγάδες εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ. Στην παραπάνω διαβούλευση, η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων φορέων ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σειρά αλλαγών στο αρχικό σχέδιο για την περαίωση, μεταξύ των οποίων και οι εξής:
Γ. Παπακωνσταντίνου: Αυτόφωρο για μεγαλοφοροφυγάδες που εντοπίζει το ΣΔΟΕ
- Μείωση των ελάχιστων ποσών καταβλητέου φόρου, θεωρώντας πως τα 400, τα 700 και τα 1.000 ευρώ για τα βιβλία Α', Β' και Γ' κατηγορίας αντίστοιχα, είναι υψηλά.
- Αύξηση του αριθμού των δόσεων, ώστε να είναι περισσότερες από 12.
- Ελαστικότερα χρονοδιαγράμματα.
- Μείωση της προκαταβολής.
- Χαμηλότερους συντελεστές.
- Εξαίρεση όσων έχουν κάνει αυτοπεραίωση.
- Συμψηφισμό πιστωτικού ΦΠΑ και προκαταβολών.
- Υπαγωγή στη ρύθμιση και όσων υπήχθησαν σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Σημειώνεται, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα αποστείλει τα ειδοποιητήρια περαίωσης προσδιορίζοντας τον επιπλέον φόρο, η εξόφληση του οποίου θα γίνει στις τράπεζες. ...


Παράλληλα, ενστάσεις διατυπώθηκαν και για το όριο των ακαθάριστων εσόδων των 20 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκε να ξεκαθαριστεί το αν η περαίωση θα οδηγεί στη δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στην χθεσινή έναρξη της διαβούλευσης πως «η περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι, ο συνεπής φορολογούμενος ούτε εκβιάζεται ούτε υποχρεώνεται να υπαχθεί» και προανήγγειλε παράλληλα ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις «δίκες - εξπρές», που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για όσους εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ να υποπίπτουν σε παραβάσεις οι οποίες συνιστούν μεγάλη φοροδιαφυγή.
Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι η περαίωση αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση όλων των φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας αρχής. «Βάζουμε γερά θεμέλια για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι ανέλεγκτες χρήσεις φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις 30 δισ. ευρώ, οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000, ο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν, 1,3 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 30 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ελέγξουν μόνο το 3% των φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο.
Μετά τις όποιες τροποποιήσεις επί των αρχικών του θέσεων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για την περαίωση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, αφού προηγηθεί έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΥΝ: Σκανδαλώδης αμνήστευση των κατ’ επάγγελμα μεγαλοφοροφυγάδων
Αναφερόμενος στην προωθούμενη από την κυβέρνηση περαίωση, ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι πρόκειται για σκανδαλώδη αμνήστευση των κατ’ επάγγελμα μεγαλοφοροφυγάδων, ενώ ταυτοχρόνως αποτελεί άλλο ένα χαράτσι για όσους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται σήμερα σε οριακή κατάσταση, λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία. Πρόσθεσε δε ότι η ρύθμιση “αποκαλύπτει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός φορολογικός μηχανισμός, καθώς και την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης”.

Δ.Α.: Όχι στην περαίωση
Για το ίδιο θέμα, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ. Χατζησωκράτης, δήλωσε:
“Είπαμε κατηγορηματικά, ως Δημοκρατική Αριστερά, όχι στην Περαίωση.
Τα αδιέξοδα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με νομοθετικά μπαλώματα και με επιβράβευση της φοροδιαφυγής”.

==========================

"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.