Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενόψει και νέες περικοπές δαπανών

Το ενδεχόμενο κατάθεσης στη Βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αλλά και αδυναμίας πληρωμής όλων των πιστώσεων του 2011 αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου Προϋπολογισμού.

Σε εγκύκλιο προς τους υπουργούς και τους φορείς που συντάχθηκε από τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη -ο οποίος βάσει του νέου πολύ αυστηρού δημοσιονομικού νόμου γίνεται ο «επιτηρητής» του προϋπολογισμού- γίνεται σαφές ότι τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα.

Ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει πλέον ατομική νομική ευθύνη κάθε υπουργού σε περίπτωση υπέρβασης δαπανών η οποία θα μετράται ανά κωδικό και ανά μήνα. Καθιστά επίσης σαφές ότι το πιο πιθανό είναι σε κάποια κονδύλια τα λεφτά να περικοπούν.

Η εγκύκλιος για την «εκτέλεση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011» που εστάλη χθες στα υπουργεία είναι μία ακόμη «εντολή» από τις πολλές που έχουν κληθεί να εκτελέσουν τις τελευταίες ημέρες του 2010. Το Γενικό Λογιστήριο περιμένει έως την Παρασκευή να λάβει από καθένα τον αναλυτικό προϋπολογισμό του 2011 με το οποίο κάθε υπουργός θα δεσμεύεται για το μηνιαίο «πλαφόν» δαπανών ανά κωδικό αριθμό. Όποιος δεν στείλει, δεν πληρώνει από την Δευτέρα...

Η πίεση, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, θα κλιμακωθεί γιατί τα «καμπανάκια» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού έχουν ήδη ξεκινήσει πριν στεγνώσει καν το μελάνι της σύνταξής του:

1. Το κλείσιμο του 2010 πάει σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά καλά στο μέτωπο των εσόδων που φτάνουν τους νέους (χαμηλότερους) στόχους. Υπάρχει εκτίμηση για εισροή 6 ή ακόμη και 6,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Όμως, στο σκέλος των δαπανών εκφράζονται κίνδυνοι για νέα «τρύπα» λόγω αυξημένων αναγκών πληρωμής οφειλών. Επιχειρείται να περιοριστεί στα 500 εκατ. ευρώ περίπου και το εύρος της θα αποκρυσταλλωθεί τον Φεβρουάριο όταν θα φτάσουν τα στοιχεία που τώρα ζητά το υπουργείο από τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου.

2. Ενδεχόμενη «τρύπα» θα σημαίνει νέα μέτρα το 2011, δηλαδή μεγαλύτερη περικοπή δαπανών. Φόβοι εκφράζονται ότι η απόκλιση θα διευρυνθεί το 2011 από την ίδια πηγή, δηλαδή από επιχορηγήσεις φορέων του ευρύτερου δημοσίου καθώς οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να απαιτηθούν πληρωμές άνω του 1 δισ. ευρώ οι οποίες θα πρέπει να «κοπούν» από άλλους κωδικούς. Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Οικονομικών πριν ξεκινήσει το 2011 καλεί με την χθεσινή εγκύκλιο τα υπουργεία να σφίξουν τα λουριά:

* Καθιστά σαφές ότι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα καθορίσει την πορεία των δαπανών και έτσι «είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών».

* Βάζει φρένο στις δαπάνες μισθοδοσίας. Ζητά να εξασφαλιστούν πρώτα οι βασικές αμοιβές και μετά να δοθούν τυχόν υπερωρίες ή άλλα «έξτρα» καθώς δεν είναι δυνατή η μεταφορά κονδυλίων από άλλες κατηγορίες δαπανών. Αυτή θα γίνει «μόνο με έγκριση της Βουλής κατά τη διαδικασία του συμπληρωματικού προϋπολογισμού».

* Φρένο μπαίνει όμως και στα επενδυτικά κονδύλια. Δεν θα πληρώνονται έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. αν προηγουμένως δεν έχει ξεκινήσει να ρέει κοινοτικό χρήμα για κάθε ένα από αυτά.

* Φωτογραφίζει ως βασική πηγή των πιθανών περικοπών τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου αναφέροντας ότι «η εγγραφή πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και υποχρέωση καταβολής».

* Ορίζει ανώτατο τριμηνιαίο όριο δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού που αποτελεί όρο εκταμίευσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.