Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ ΑΠΟ ΤΟ «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΔΑΚΕ
Μεγάλη κρίση ,ίσως τη μεγαλύτερη στη μεταπολίτευση ,με άδηλες εξελίξεις ,προκάλεσε στη ΓΣΕΕ η άτυπη Συμφωνία των 6 σημείων ,την οποία συνομολόγησαν Λ.Κατσέλη –ΣΕΒ –Γ.Παναγόπουλος για την υπερίσχυση των Επιχειρησιακών Συμβάσεων έναντι των Κλαδικών Συμβάσεων.
Η Συμφωνία αυτή, από την οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποστασιοποιηθεί ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος ,συνιστά μια μεγάλη μεσαιωνική οπισθοδρόμηση για το συνδικαλιστικό κίνημα και απετέλεσε τον πρόξενο μεγάλων αναταράξεων στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ ,που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο (4/12).
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Αυτόνομης Παρέμβασης Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε, στην ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο, ότι η παράταξη αποχωρεί από το Προεδρείο της ΓΣΕΕ ως στάση καταγγελίας των χειρισμών του Προέδρου της ΓΣΣΕ στο ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ζήτησε την πραγματοποίηση Eκτάκτου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ ,με επιδίωξη την ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος ,προκειμένου να αποσυρθούν τρόϊκα και μνημόνιο και να ανατραπούν οι αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές. ...
Από το Προεδρείο της ΓΣΕΕ αποχώρησε ,επίσης , και η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ .
Μετά από αυτές τις δραματικές εξελίξεις αναμένονται κρίσιμες διεργασίες και ανακατατάξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα .
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να εξωραΐσουν την κατάπτυστη συμφωνία των 6 σημείων (βλ. παρακάτω) για τις επιχειρησιακές συμβάσειςκαι να την εμφανίσουν ,περίπου ,ως νίκη ,τάχαμου, επί της τρόϊκας !!!
Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μια συναινετική μεθόδευση ,που ανοίγει τον δρόμο στην κατάρρευση των μισθών του ιδιωτικού τομέα και στον εργασιακό μεσαίωνα και η οποία ,για να καταπραΰνει αντιδράσεις ,επιχειρείται να εμφανισθεί ως δήθεν πράξη αντίστασης στην τρόϊκα ! ΕΛΕΟΣ !!!

Παραθέτουμε στην συνέχεια ολόκληρο το επί του θέματος χθεσινό (3 / 12 ) ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ :


Σε άτυπη αλλά πολύ ουσιαστική και πρωτοφανώς επαίσχυντη Συμφωνία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα όριά τους και τις προϋποθέσεις «φάντασμα»-«μαϊμού» για την υπερίσχυσή τους έναντι των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, κατέληξαν μετά από πολύωρες συζητήσεις η Υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.
Η Συμφωνία αυτή, της οποίας τα σημεία παραθέτουμε στη συνέχεια, οδηγεί σε κατάρρευση τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, πολύ μεγαλύτερη στην πράξη από το 12% που επισήμως προβλέπει. Ανοίγει το δρόμο, επίσης, για το τέλος των συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών και της ίδιας της ΓΣΕΕ και κυρίως για την ουσιαστική ακύρωση του συνδικαλιστικού κινήματος και τη μετατροπή του σε κατατεμαχισμένο παράρτημα των εργοδοτών! Τέλος, η Συμφωνία αυτή εγκαθιστά στους εργασιακούς χώρους μια πραγματική εργασιακή ζούγκλα και μια νέα εργασιακή δουλοπαροικία όπου θα υπερισχύει η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία.
Το πλέον τραγικό είναι ότι και αυτή η επαίσχυντη και επονείδιστη άτυπη τριμερής Συμφωνία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τελεί, υπό την αίρεση της τρόικα, η οποία πρέπει και να συμφωνήσει!

Είναι πολλές οι ενδείξεις που λένε ότι η τρόικα δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε καν αυτές τις προϋποθέσεις «μαϊμού» που τίθενται στη Συμφωνία για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Η τρόικα τα θέλει όλα και χωρίς την παραμικρή τήρηση προσχημάτων!!!
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και η «κλίκα» της ΠΑΣΚΕ που τον περιβάλλει , αποδεικνύονται το μοιραίο όχημα για την καταπάτηση και των πιο στοιχειωδών μισθολογικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η εκ των υστέρων απεγνωσμένη αλλά άκρως αποτυχημένη και διάτρητη προσπάθεια του μοιραίου Προέδρου της ΓΣΕΕ να αποστασιοποιηθεί από τη Συμφωνία, το μόνο που κατορθώνει είναι να κάμει τον ίδιο ακόμα πιο καταγέλαστο!
Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου, η τριμερής Συμφωνία Κατσέλη-Δασκαλόπουλου-Παναγόπουλου «κλείδωσε» στα παρακάτω σημεία (τα οποία ανοίγουν το δρόμο στην τρόικα να μην αφήσει τίποτα όρθιο!):
1. Απόκλιση έως 12%
Σε περιπτώσεις υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων, η απόκλιση των αποδοχών των εργαζοµένων – ανά επιχείρηση – θα είναι έως 12%. Το νούµερο αυτό είναι οριστικό και θα περιλαµβάνεται στην πρόταση του υπ. Εργασίας προς την τρόικα.
2. Εως δύό χρόνια
Η ισχύς των επιχειρησιακών συµβάσεων ειδικών συνθηκών να διαρκούν έως 2 χρόνια (12+12 µήνες).
3. «Οχι» όμαδικές απόλύσεις
Θα υπάρξει – στο σχέδιο νόµου – ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων. Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µε βάση το µισθό που ίσχυε πριν από τη µείωση των αποδοχών. Πάντως, η πλευρά των εργαζοµένων ζητεί να υπάρχει γενική απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστηµα εφαρµόζονται οι επιχειρησιακές συµβάσεις ειδικών συνθηκών, πλην ειδικών περιπτώσεων (υπαιτιότητα υπαλλήλου).
4. Στις επιθεωρήσεις εργασίας
Οι συµφωνίες για τις µειώσεις των µισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίας. Τονίζεται ότι για το θέµα αυτό η ΓΣΕΕ ζητεί να τίθενται υπό την έγκριση του Συµβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την οικονοµική δυσχέρεια της επιχείρησης και θα δικαιολογούν τις µειώσεις των µισθών.
5. Επέκταση και στα μη μέλη
Θα υπάρξει κοινή επιστολή εργοδοτών - ΓΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό και την τρόικα, ώστε να διατηρηθεί η επέκταση, µε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των συλλογικών συµβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα µη µέλη των οργανώσεων (εργοδοτών και εργαζοµένων).
Πάντως, θα προβλέπεται ότι δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συµβάσεις στις επιχειρήσεις που εφαρµόζουν επιχειρησιακές συµβάσεις ή οµαδικές συµφωνίες ειδικών συνθηκών.
6. Και στις μικρές επιχειρήσεις
Συµφωνίες για αποκλίσεις - µειώσεις µισθών θα µπορούν να υπογράφονται και στις µικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων, όπου δεν υπάρχει σωµατείο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στο µόνο σίγουρο σηµείο που συµφωνούν – ανοιχτά – οι κοινωνικοί εταίροι είναι να µην εφαρµοστεί η πρόβλεψη του Μνηµονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις.
************************
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ με δηλώσεις του επιχείρησε να διαψεύσει τη συμμετοχή του στη Συμφωνία των 6 παραπάνω σημείων με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ. Τα όσα είπε, όμως, για κάποιες "κόκκινες γραμμές", που, υποτίθεται, θέτει ως όρους για την υπερίσχυση των Επιχειρησιακών επί των Κλαδικών Συμβάσεων, καθώς και ο "όρος" που θέτει για την καθολική ισχύ των Κλαδικών Συμβάσεων, δεν προδιαθέτουν μια στάση ριζικής αντίθεσης προς την Συμφωνία! Κάθε άλλο, μάλιστα, επιβεβαιώνουν ότι ο Γ. Παναγόπουλος συμφωνεί επί της αρχής με το "τερατούργημα" των επιχειρησιακών Συμβάσεων, προβάλλοντας για τα μάτια του κόσμου κάποιους αστερίσκους!
Στο μεταξύ, το Σάββατο 4/12 συνέρχεται το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν, περίπου 400 αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα και στο οποίο θα εξεταστούν τα διαδραματιζόμενα με τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις. Γνώστες των διαμειβομένων υπογράμμιζαν στην ΙΣΚΡΑ ότι στο Γενικό Συμβούλιο θα προκύψουν μείζονες εξελίξεις για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος!
Σύμφωνα, επίσης, με έγκυρες πληροφορίες η συνδικαλιστική παράταξη ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εξετάζει, υπό το φως των δραματικών εξελίξεων στα εργασιακά θέματα και της απαράδεκτης στάσης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, την παραμονή της ή όχι στο Προεδρείο της ΓΣΕΕ. Η τυχόν επανεξέταση αυτής της συμμετοχής της εντάσσεται από την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο πλαίσιο της συμβολής της στην ταξική ανασυγκρότηση και ενιαία αντεπίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας. 
Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι στόχος της τρόικας και του μνημονίου ήταν ο δημόσιος τομέας και οι «παχυλά» αμειβόμενοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο!
Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός και ουσιαστικός στόχος κυβέρνησης-τρόικας-μνημονίου είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με κύρια επιδίωξη τη μείωση έως 30-40% των μισθών τους και τη διαμόρφωση εργασιακής ζούγκλας!

Αυτή την ώρα γίνεται όσο ποτέ αναγκαίο ένα ενιαίο δυναμικό ταξικό εργατικό μέτωπο το οποίο θα θέσει ως στόχους την ανατροπή της σημερινής νεοαποικιακής εκχώρησης της χώρας και τη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία!
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.