Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΡΑΝΤΗΣ - Μία απάντηση που δεν δημοσιεύτηκε: Γιατί ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε στον πρώην αμερικανό πρεσβευτή ότι η Υπηρεσία «είναι ένα τίποτε»


Στις 29 Ιανουαρίου 2010 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ.Χρυσοχοΐδης υποδεχόταν στο γραφείο του τον τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ . «Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών για θέματα ασφαλείας» ανέφερε το λακωνικό δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση, αλλά όπως αποκαλύφθηκε δώδεκα μήνες μετά, από τρία διπλωματικά έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του WikiLeaks και την εφημερίδα «Guardian», η συζήτηση ήταν πολύ πιο πλούσια. «Η ΕΥΠ είναι μια διαλυμένη υπηρεσία,είναι ένα τίποτε» φέρεται να είπε τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον συνομιλητή του, τονίζοντας ότι στις προθέσεις του είναι να την οικοδομήσει εξ αρχής χρησιμοποιώντας μια νέα δομή και οπωσδήποτε νέα πρόσωπα.

Η αποκάλυψη της συνομιλίας αυτής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από στελέχη του ΠαΣοΚ που τόνιζαν ότι ακόμη και αν ο υπουργός είχε διαπιστώσει αδυναμίες, δεν έπρεπε να τις ομολογήσει στον εκπρόσωπο μιας ξένης χώρας εκθέτοντας τη νευραλγική αυτή υπηρεσία στο εξωτερικό. ...

Προκάλεσε αντιδράσεις και από την ίδια την ΕΥΠ, το προσωπικό της οποίας λίγο έλειψε να εκδώσει ανακοίνωση κατά του πρώην υπουργού του. «Εμείς είμαστε ένα τίποτε που τον βοηθήσαμε να φτάσει σε δύο τρομοκρατικές οργανώσεις και να εξαρθρώσει όλα τα κυκλώματα απαγωγής επωνύμων στην Ελλάδα;» αναρωτιούνται. Στην κριτική αυτή ο κ. Χρυσοχοΐδης αντέδρασε ήπια, παρατηρώντας απλώς ότι δεν είπε τίποτε παραπάνω από ό,τι έλεγε και δημοσίως αυτή την περίοδο, όταν διαπίστωσε ότι η ΕΥΠ αδυνατούσε να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στα καθήκοντά της.

Εξοπλισμός μέσω Κύπρου!
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η εντολή αναδιοργάνωσης της ΕΥΠ είχε δοθεί δύο μήνες νωρίτερα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του. «Εχουν φθάσει στο γραφείο μου καταγγελίες ότι εκεί μέσα γίνονται πράγματα και θαύματα» τους είχε πει και εκείνοι απλώς του επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση που έχουν παραλάβει είναι απογοητευτική.

Οι έρευνες του Εισαγγελέα κατέληξαν σε ανατριχιαστικά συμπεράσματα και ισχυρές ενδείξεις ότι η ΕΥΠ εξυπηρετούσε συστηματικά ιδιωτικά συμφέροντα, προφανώς αντί αμοιβής που εισέπρατταν ορισμένα στελέχη της.

Οπως διαπιστώθηκε, τα νέα συστήματα επισυνδέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (πρόκειται για τον εξοπλισμό με τον οποίο παρακολουθούνται οι επικοινωνίες υπόπτων έπειτα από εντολή του Εισαγγελέα) ενώ ήταν γερμανικής κατασκευής, αγοράστηκαν μέσω Κύπρου, καθ΄ υπόδειξιν συγκεκριμένου μεσάζοντα και προφανώς με υπερτιμολογήσεις για να δικαιολογηθούν μίζες και προμήθειες.

Την υπόθεση ερευνά το ΣΔΟΕ, το οποίο έχει ήδη διαπιστώσει ότι τελικώς η ΕΥΠ αγόρασε τον εξοπλισμό της από μια παρένθετη εταιρεία χωρίς ταυτότητα (no name), ενώ αυτό απαγορεύεται από τους κανόνες που διέπουν τις κρατικές προμήθειες.

Διώξεις για κατασκοπεία
Παρ΄ ότι η ΕΥΠ κάθε άλλο παρά αδύναμη υπηρεσία θεωρείται σήμερα (ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες επιτυχίες στον τομέα της τρομοκρατίας), εν τούτοις στη Δικαιοσύνη εκκρεμούν υποθέσεις ακόμη και για κατασκοπεία σε βάρος στελεχών της. Αυτή είναι μία ακόμη ένδειξη ότι δεν λειτουργούσαν όλα υποδειγματικά, όταν η υπηρεσία παραδόθηκε από τη ΝΔ στο ΠαΣοΚ το φθινόπωρο του 2009. Σε έφοδο του Εισαγγελέα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο συνδικαλιστή της ΕΥΠ πριν από έναν χρόνο περίπου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πρακτικά παρακολούθησης (έγγραφα παρακολουθήσεων εξωτερικού χώρου) και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από πρόσωπα τα οποία δεν υπήρχε λόγος να παρακολουθούνται. Αυτή είναι και η απόδειξη ότι στην ΕΥΠ είχε στηθεί επί ΝΔ ένα «παραμάγαζο υποκλοπών» που παρακολουθούσαν και πιθανώς στη συνέχεια ορισμένοι εκβίαζαν επιχειρηματίες ή επωνύμους με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα εξάλλου με τη δίωξη που άσκησε τον περασμένο Ιούνιο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δ. Πιέρρος εναντίον στελέχους της Α΄ Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ, το πρόσωπο αυτό «κατείχε παρατύπως περισσότερα από 5.000 απόρρητα έγγραφα με σκοπό να τα παραδώσει σε ξένους αξιωματούχους», όπως μνημονεύεται στο σχετικό δικαστικό έγγραφο.

Την ίδια περίοδο εξάλλου αποκαλύφθηκε ότι στελέχη της ΕΥΠ με τη συνεργασία ιδιωτών δημιούργησαν... κολέγιο στην οδό Ακαδημίας για να δίνουν πτυχία σε πράκτορες! Στο συγκεκριμένο «κολέγιο» υπήρχε σχέδιο εικονικής εγγραφής υπαλλήλων της ΕΥΠ για να λαμβάνουν πιστοποιητικά σπουδών από εκπαιδευτικά ιδρύματα του Λονδίνου προκειμένου να παίρνουν παράνομα προαγωγές.

«Το πιο περίεργο από όλα είναι γιατί επέλεξαν η ΝΔ και ο κ.Αντ.Σαμαράς να υπερασπιστούν με ανακοίνωσή τους αυτό το σύστημα» παρατηρούσαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη του ΠαΣοΚ αλλά και της ΝΔ επισημαίνοντας ότι αν έκανε λάθος ο κ. Χρυσοχοΐδης που χρησιμοποίησε αυτές τις εκφράσεις στη συνομιλία του με τον αμερικανό πρεσβευτή, έκανε δύο φορές λάθος ο κ. Σαμαράς που ζήτησε διευκρινίσεις για καταστάσεις από τις οποίες έλαβε τελικώς αποστάσεις και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοραντής.

Αγαπητοί φίλοι,

Στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (16/1/2011) δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο 
« Τα παραμάγαζα κυριαρχούσαν στην ΕΥΠ », που περιείχε και πέντε 
«αναπάντητα ερωτήματα για τη διάλυση» της Υπηρεσίας αυτής. 

Επειδή στο πρώτο εξ αυτών γινόταν ονομαστική αναφορά στο πρόσωπό μου, 
έκρινα σκόπιμο να στείλω σχετική επιστολή με τις παρατηρήσεις/σχόλιά μου 
στον Διευθυντή της εφημερίδας κ. Παντελή Καψή, ζητώντας του να την δημοσιεύσει 
στο επόμενο φύλλο της, δηλαδή αυτό της 23/1/2011. Εν τούτοις, δεν δόθηκε καμία συνέχεια. 

Παρακαλώ θερμά για την ανάρτηση της συνημμένης επιστολής μου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ιωάννης Κοραντής
Βουλευτής Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ.



Κύριο Παντελή Καψή
Δ/ντή, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής

                                                                                        Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2011

Κύριε Διευθυντά,
Στο άρθρο με τίτλο « Τα παραμάγαζα κυριαρχούσαν στην ΕΥΠ», που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής(16/1/2011), διατυπώνονται 5 αναπάντητα ερωτήματα «για την διάλυση της ΕΥΠ », όπως την παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,  κατά την κρίση βεβαίως του συντάκτη του.
Επειδή γίνεται άμεση αναφορά στο όνομά μου, θα ήθελα να καταθέσω τις επιβεβλημένες από πλευράς μου απαντήσεις και σχόλια :
·      Δεν γνωρίζω τους λόγους αντικαταστάσεώς μου στην Διοίκηση της ΕΥΠ. Γνωρίζω όμως, ότι παρέδωσα στις 14/7/2009 μία Υπηρεσία ευνομούμενη, με αξιοκρατία- διότι ουδέποτε εφήρμοσα κομματικά κριτήρια στις επιλογές στελεχών -, η οποία βρισκόταν σε καθημερινή και αποτελεσματική συλλειτουργία με τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς και Αρχές, και είχε υψηλό επίπεδο αποδοτικών συνεργασιών με δεκάδες ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών. Παραπέμπω σε δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος της ίδιας ημέρας  και παράλληλα παρακαλώ να ανατρέξετε στο αρχείο της εφημερίδας σας για τις επιτυχίες και τον βαθμό αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ την εποχή εκείνη. 




Ουδέποτε επί των ημερών μου υπήρξε άρνηση της ΕΥΠ να συνεργασθεί με την Αντιτρομοκρατική. Το αντίθετο μάλιστα, η επικοινωνία και συνεργασία ήταν καθημερινή, το δε 2009 ο Διευθυντής της ΔΑΕΕΒ ερχόταν ο ίδιος, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στα γραφεία μας.
·      Κάποτε θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι με τις δήθεν συλλήψεις και απαγωγές των Πακιστανών, με τις οποίες η ΕΥΠ ουδεμία σχέση είχε, διότι πολύ απλά, οι όποιες έρευνες και συλλήψεις διεξήγοντο με κάθε νομιμότητα από την ΕΛ.ΑΣ, όπως είχε επισήμως δηλωθεί και αποδειχθεί τότε. Σημειώνω εδώ ότι η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί  με τελεσίδικο και αμετάκλητο βούλευμα 517/2010 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για το ανυπόστατο των κατηγοριών, που είχαν απαγγελθεί εναντίον στελεχών της ΕΥΠ.
·      Ως προς τις υποτιθέμενες παρακολουθήσεις ιδιωτών, προφανώς συγχέεται η προ εικοσαετίας ΚΥΠ με την ΕΥΠ του Παύλου Αποστολίδη και του Ιωάννη Κοραντή. Άλλο ΚΥΠ, άλλο ΕΥΠ. Η βιασύνη να υιοθετηθούν σήμερα καταγγελίες, ως να ήσαν υπαρκτά γεγονότα, οδηγεί σε τραγικοκωμικές καταστάσεις, όπως η πελώρια γκάφα της ανεξέλεγκτης και μη διασταυρωμένης δημοσίευσης στις 16/1/2011 της «πληροφορίας» περί του ρόλου της συλληφθείσας γερμανίδας, δήθεν τρομοκράτισσας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν έστω και ελάχιστη πραγματική γνώση του πώς λειτουργούσε η ΕΥΠ επί των ημερών μου, θα γνωρίζουν ότι η επιχειρησιακή της δράση υπέκειτο σε αυστηρότατους κανόνες και ελέγχους, οι δε συνακροάσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων διεξήγοντο μόνον κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι εύκολο, προσωρινά ανέξοδο και οπωσδήποτε επικίνδυνο να εκτοξεύεται λάσπη εναντίον των υπηρετούντων στην ΕΥΠ, όταν είναι γνωστό ότι αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα αντίστοιχης δημόσιας αντίδρασης.
·      Ουδέποτε η Διοίκηση της ΕΥΠ, επί των ημερών μου, παρενέβη στις νόμιμες συνδικαλιστικές διαδικασίες και πρακτικές του προσωπικού της. Ακόμη και αν το μπορούσα, ούτε το ήθελα , αλλά ούτε και χρειάσθηκε. Επί δεκαετίες οι συνδικαλιστές διεξήγαγαν το ετήσιο συνέδριό τους εκτός Αθηνών, διότι Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, ως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως το 2003, είχε προτείνει όπως οι συνδικαλιστές πραγματοποιήσουν το ετήσιο συνέδριό τους τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους σε ξενοδοχείο του Αγ. Νικολάου Νάουσας, δηλαδή στην ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια, πράγμα που και έγινε. Σημειώνω ότι, εξ όσων γνωρίζω, το καταστατικό της ΠΟΣΕΥΠ δεν αναφέρει πουθενά ότι οι συναθροίσεις του προσωπικού – υπό την έννοια των συνδικαλιστικών συνεδρίων – πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά εντός της Υπηρεσίας, τόσο μάλλον που δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στην Κατεχάκη. Θα μπορούσα επίσης, για όσους το έχουν λησμονήσει, να υπενθυμίσω ότι την συνεστίαση του 2007 τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μ. Καρχιμάκης και Α. Τσούρας, ο δε τελευταίος ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος θα ήθελα να διατυπώσω κι εγώ με τη σειρά μου ένα ερώτημα : Πώς συμπέρανε ο κ. Χιώτης ότι «έλαβα τελικώς αποστάσεις» από τις καταστάσεις στην ΕΥΠ που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ;
 Ευελπιστώ ότι θα θελήσετε να δημοσιεύσετε αυτούσια την επιστολή μου αυτή στο επόμενο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, προς ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Φιλικά
Ιωάννης Κοραντής

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.