Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ο Φράχτης στον Έβρο για την προστασία των Ελληνικών συνόρων (video)


Οι Ελληνικές αρχές αποφάσισαν να ενεργήσουν δραστικά για να προστατεύσουν τα σύνορα της χώρας από τους παράνομους μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία με ρυθμό τώρα πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα τον χρόνο. Ας δούμε όμως σε τι ακριβώς συνίσταται η νέα Ελληνική πρωτοβουλία και ποιες είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις σε αυτήν.
Είναι γεγονός πως τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο αντιμετωπίζουν
σοβαρό πρόβλημα μαζικής εισροής λαθρομεταναστών. Κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση τα διέσχισαν πέρσι παράνομα κάπου 245 άτομα την ημέρα με προορισμό την Ευρώπη.  Η Ελληνική κυβέρνηση λέει πως δεν αντέχει άλλο την κατάσταση και ανήγγειλε σχέδια για την κατασκευή φράχτη δωδεκάμισι χιλιομέτρων κατά μήκος τμήματος της Ελληνοτουρκικής μεθορίου. ...
Αλλά στα σχέδια αυτά αντέδρασε έντονα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Michele Cercone: «Φράχτες και τείχη έχουν στο παρελθόν αποδειχθεί ότι είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα.  Δεν βοηθάνε πολύ να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές προκλήσεις κατά πάγιο και δομικό τρόπο».
Michele Cercone

Τον Νοέμβρη αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Έβρου για να αναχαιτίσουν τη λαθρομετανάστευση 175 άνδρες των δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Frontex, που είναι η Υπηρεσία Φύλαξης των Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολλοί από τους λαθρομετανάστες ταξιδεύουν οδικώς χιλιάδες χιλιόμετρα από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν ακόμα και την Μιανμάρ για να επιδιώξουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Άλλοι πάλιν έρχονται από την βόρειο Αφρική και την νότια Ασία σε αναζήτηση δουλειάς.
Τον Οκτώβρη η Φωνή της Αμερικής είχε μιλήσει με έναν από αυτούς, τον Wajid Sharifi που, περπατώντας και κάνοντας οτοστόπ, κάλυψε διαδρομή χιλιάδων χιλιομέτρων από το σπίτι του στο Αφγανιστάν μέχρι την Ελλάδα, για να ζητήσει άσυλο.
Wajid Sharifi

Μας είπε: «Είναι πολύ δύσκολο ταξίδι. Ειδικά από το Ιράν στην Ελλάδα χρειάζεται να περπατάς για πολλά βράδια πάνω σε βουνά και να μη σταματάς ούτε με βροχές ούτε με χιόνια. Τέλος για να περάσεις στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να διασχίσεις κι ένα ποτάμι, τον Έβρο».
Wajid Sharifi Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι καινούργιο στην Ελλάδα. Οι σκηνές που βλέπετε στο βίντεο είναι από τον Σεπτέμβρη και δείχνουν ένα κέντρο διεκπεραίωσης αλλοδαπών που ζητούν άσυλο στην Αθήνα.  Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως πρόκειται για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.
Mans Nyberg (φώτο αριστερά)

Ο εκπρόσωπός της Mans Nyberg  (φώτο δεξιά) λέει πως ο φράχτης που ανήγγειλε η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον σκοπό του. Κατά την έκφρασή του: «Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ δεν έχει ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Αυτό αναγκάζει χώρες σαν την Ελλάδα, που πλημμυρίζουν από κύματα μη-νομίμων μεταναστών, να προσφεύγουν σε μέτρα απελπισίας, όπως είναι η ιδέα της ανέγερσης του φράχτη».
Mans Nyberg

Άλλος παράγοντας που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα είναι η Άγκυρα που, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχει για το τι γίνεται στην κοινή Ελληνο-Τουρκική μεθόριο, ζητά από την Αθήνα περισσότερες πληροφορίες για τον σχεδιαζόμενο φράχτη.
Έχουμε τέλος και την γνωμοδότηση ορισμένων ειδικών που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει σήμερα κανένα φράγμα στον κόσμο που να μη μπορεί, κατά κάποιο τρόπο, να παρακαμφθεί. (VOA)

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.