Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Εδραιώνεται το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δικτατορίας του GAPsok

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, το σενάριο του ανασχηματισμού εξετάζεται, ενώ η κυβέρνηση θα ομολογήσει επισήμως και με συγκεκριμένες πράξεις την αποτυχία του αμφιλεγόμενου εγχειρήματος αποκατάστασης της τιμής του πολιτικού κόσμου μέσω Εξεταστικών Επιτροπών. 
...Εξεταστικές τέλος 
Αγγελική Σπανού

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ματαιωθεί η Εξεταστική για τις δημοσιονομικές αλχημείες, να μη συσταθεί προανακριτική για την υπόθεση των ομολόγων (λόγω του φιάσκου της παραγραφής στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου) και το θέμα της Siemens να παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο, που θα μεσολαβεί μεταξύ Εξεταστικής και Προνακριτικής μετά την εφαρμογή του νόμου Καστανίδη.
Και επειδή θα δημιουργηθούν δυσμενείς εντυπώσεις αναδίπλωσης και πολιτικής ήττας για το κυβερνών κόμμα, θα αντιπροταθεί η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει την πορεία του χρέους από τη μεταπολίτευση και μετά.
Με αυτή την υποχώρηση θα κλείσει το κεφάλαιο της κάθαρσης, το σύστημα θα επανέλθει στην προτέρα κατάσταση, θα σταματήσει η διεκδίκηση του ηθικού πλεονεκτήματος και θα εναποτεθεί στο ΣΔΟΕ να «κάψει» κάποιο πολιτικό πρόσωπο για να κατευναστεί η λαϊκή οργή.

Ανώμαλη προσγείωση
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πέρασε την πλέον ευχάριστη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. ...
Προβάλλοντας την απόφαση της Ευρωζώνης για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου, και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, ώστε να είναι δυνατή η αγορά κρατικών ομολόγων, έφερε σε πλήρη αμηχανία την αξιωματική αντιπολίτευση, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποδομήσει μια αναμφισβήτητη διπλωματική-πολιτική επιτυχία. Οι εξελίξεις σε κοινοτικό επίπεδο δεν άφησαν περιθώριο μεμψιμοιρίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρά τη γενικευμένη διαπίστωση ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι καθοδική, χωρίς καν να είναι ορατός ο πάτος, όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά ισχυρός τραπεζικός παράγοντας.
Στην πραγματικότητα, ο κ. Παπανδρέου εξασφάλισε από το Βερολίνο παράταση διετίας για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με συνοπτικές διαδικασίες, να μειώσει ακόμη περισσότερο τις κρατικές δαπάνες και να φτιάξει έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα. Παρόλο που οι αγορές υποδέχτηκαν την απόφαση των Βρυξελλών με προκλητική αδιαφορία, το φάντασμα της πτώχευσης απομακρύνεται και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραμένει ισχυρή πιθανότητα μεσοπρόθεσμα, αλλά μόνο με συντεταγμένο τρόπο.
Γεγονός είναι ότι κάποια από τα τραύματα στην ηγετική εικόνα του κ. Παπανδρέου επουλώθηκαν, όπως επίσης και ότι η δημοσκοπική κάθοδος του κυβερνώντος κόμματος συγκρατήθηκε. Γεγονός είναι επίσης ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Μαρτίου) θα είναι μία ακόμα σημαντική στιγμή σε εθνικό επίπεδο, καθώς αναμένεται να επισημοποιηθεί η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση χρέους και να συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την παγκόσμια οικονομία λόγω της ιαπωνικής κρίσης και της έκρυθμης κατάστασης στη Λιβύη.
Είναι γνωστό ότι η τρόικα δεν θέλει ούτε να ακούει για πρόωρες εκλογές και ότι δεν ευχαριστείται με την ατέρμονη συζήτηση περί ανασχηματισμού, θεωρώντας την πολιτική σταθερότητα προϋπόθεση επιτυχίας του σκληρού προγράμματος που θα εφαρμοστεί. Δεν αμφισβητείται, άλλωστε, ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελεί τον «εκλεκτό» των επιτηρητών, ενώ η θέση του ενισχύθηκε μετά τις τελευταίες αποφάσεις για τις δανειακές διευκολύνσεις. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι νόημα θα έχει ένας ανασχηματισμός εάν δεν αλλάξει ο «τσάρος». Δεν φαίνεται, άλλωστε, να υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη πρόθυμα να καθίσουν στην ηλεκτρική καρέκλα, ενώ ακόμη κι αν αποφασιζόταν η μετακίνηση του κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό θα γινόταν κατά τρόπο που να μην τον «τσαλακώνει», καθώς συνδέεται με τον κ. Παπανδρέου με τους βαθείς δεσμούς του μνημονίου, το οποίο κανένας άλλος υπουργός δεν υπερασπίστηκε με τέτοιο πάθος. Το δίλημμα για τον πρωθυπουργό είναι αν θα αλλάξει ένα θηριώδες και αντιπαραγωγικό κυβερνητικό σχήμα ή αν θα κάνει άλλου είδους διορθωτικές κινήσεις (επί του συντονισμού και της χάραξης στρατηγικής) για να αποφύγει την εσωκομματική αναστάτωση, το χάσιμο χρόνου που συνεπάγονται τέτοιου είδους αλλαγές, τους πικραμένους, τους νέους ανταγωνισμούς και τις έριδες για τη νομή της εξουσίας.
Η αναμονή των πολιτικών πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού δεν έχει επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά των μελών της κυβέρνησης. Οι αποδοκιμασίες που δέχτηκε από κατοίκους της Κερατέας σε ταβέρνα στα Καλύβια ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος αποδόθηκαν από τον ίδιο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια άγρια κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον μεν να καταγγέλλει φασιστική νοοτροπία και τους δε να μιλούν για ακροδεξιό παραλήρημα. Το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα πρωταγωνιστής επεισοδίων αρνητικής επικαιρότητας δεν διευκολύνει την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επικεντρωθεί ο δημόσιος διάλογος στο μείζον ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Πολύ περισσότερο, δεν βοηθά στη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, η οποία παράγει διαρκώς παραπολιτικού χαρακτήρα ειδήσεις και προσφέρει άφθονο τηλεοπτικό υλικό για τους λάθος λόγους.

Ευτυχώς που υπάρχει η ΝΔ
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να βρει ιδανικότερο σύμμαχο από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η «μεταγραφή» στον ΛΑΟΣ του πρώην υφυπουργού Αν. Λάσκου ανακοινώθηκε, μετά διαψεύστηκε, για να αποκαλυφθούν στη συνέχεια ισχυρισμοί του πρώην βουλευτή για αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε από τη Συγγρού. Η εσωκομματική «κωμωδία» είχε ξεκινήσει με την «υπόθεση Χατζηγάκη». Ο πρώην υπουργός υπερασπίστηκε δημοσίως το καραμανλικό παρελθόν και προέβλεψε εκλογικές επιτυχίες της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Άλλοι είδαν πίσω του τον Γ. Σουφλιά, κάποιοι τον θεώρησαν δούρειο ίππο της Ντόρας, αρκετοί έκριναν ότι πρόκειται για καραμανλικού χαρακτήρα χτύπημα και ξαφνικά υπενθυμίστηκε σε όσους το είχαν ξεχάσει ότι στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά ακόμη κυνηγούν μάγισσες. Πόσο μάλλον όταν ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια συζήτηση για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στη Βουλή, αντί να εξηγεί την πρότασή του για την έξοδο από την κρίση, απαντούσε στον Γιώργο Καρατζαφέρη αν ο εκ του Δικτύου 21 Φαήλος Κρανιδιώτης τον εκφράζει ή όχι.
Λιβυκός πυρετός
Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συνεδρίασε στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Η επίσημη ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε δημοσίως από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, είναι πρόθεση συνδρομής στην εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης και ό,τι άλλο χρειαστεί). Ως προς αυτό, διατυπώθηκαν και αντίθετες απόψεις από διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους, που εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα ενδεχόμενης ελληνικής συμμετοχής σε μια «συμμαχία προθύμων» κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Η διάσπαση του γαλλογερμανικού άξονα σε επίπεδο Συμμαχίας (με το Παρίσι να πρωτοστατεί στα σχέδια επέμβασης και το Βερολίνο να απέχει) είναι μία από τις παραμέτρους που προκάλεσαν το ενδιαφέρον παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, οι οποίοι πίσω από την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας βλέπουν αποικιοκρατικής λογικής κίνητρα, με φόντο τον ορυκτό πλούτο της Βόρειας Αφρικής. Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα διεκδικεί ρόλο στην περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, χωρίς ακόμη να μπορεί να τον περιγράψει, πολύ περισσότερο να τον συνδέσει με ανταποδοτική δυναμική.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.