Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Άλωση της Ευρώπης από τους «Αγανακτισμένους» (Και των ΑΤΜ λόγω Δαμανάκη)


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη,  

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 100 πόλεις και 26 χώρες της Ευρώπης, γέννησαν χθες ένα νέο πανευρωπαϊκό κίνημα που στο μέλλον θα αποτελεί μια μόνιμη πίεση όχι μόνο προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και προς τις Βρυξέλλες, που καλούνται να αλλάξουν πολιτική και σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Ευρωπαίοι «Αγανακτισμένοι», που μιλούν για μια «Ευρωπαϊκή Επανάσταση της 29ης Μαΐου», εξελίσσονται σε έναν νέο παίκτη της ευρωπαϊκής σκακιέρας και το γεγονός έχει αρχίσει να απασχολεί τις ηγεσίες και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ αναζήτησε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στην «αραβική άνοιξη» και στο «ευρωπαϊκό καλοκαίρι» - ομοιότητα, το φάσμα της ανεργίας και διαφορά, η Δημοκρατία.

Μάλιστα, προχώρησε ο κ. Ζιπέ και ένα βήμα πιο μπροστά, μιλώντας για την απληστία των πλουσίων, αλλά και για τα προβλήματα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας που «δεν πορεύεται σωστά», καθώς, όπως είπε, αυτοί που εκλέγονται λαμβάνουν ένα είδος λευκής επιταγής για όσο διαρκεί η θητεία τους.

Η πανευρωπαϊκή εξέγερση – και οι ελληνικές συγκεντρώσεις, με την χθεσινή να ξεπερνά κάθε προηγούμενο – έγιναν θέμα και στην Ελλάδα. Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο να τις χαρακτηρίζει, στο «Έθνος της Κυριακής», «μόδα των τεχνολογιών» και «ανώδυνη εκτόνωση» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να το «μαζεύει» με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Αντέννα, υποστηρίζοντας πως και οι εκδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» έχουν ιδεολογία και δείχνουν τις ανάγκες του κόσμου σήμερα.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει «αγανακτήσει» αρκετά με την Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη, που με την δήλωση – απειλή – προειδοποίηση – «σχήμα λόγου» περί κινδύνου επιστροφής στη δραχμή, προκάλεσε νέο όργιο φημών περί εξελίξεων μέσα στο σαββατοκύριακο.

Η κινδυνολογία περί αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες επιθετικές δηλώσεις από το εξωτερικό (Λαγκάρντ, ντε Γιάγκερ) και την μοιραία δήλωση Δαμανάκη προκάλεσε πανικό και εμπλοκή στα ATM των τραπεζών. ...
Ενόψει δε της Δευτέρας και τους ανοίγματος των τραπεζών, ο υπουργός των Οικονομικών αναγκάστηκε χθες βράδυ να εκδώσει ανακοίνωση, προκειμένου να αποτραπεί νέο κύμα απόσυρσης κεφαλαίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξελίσσονται ικανοποιητικά και αναμένονται να ολοκληρωθούν κατά τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που εξελέγη χθες Πρόεδρος του κόμματος, πραγματοποίησε επίθεση προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τα «πρώην μεγάλα κόμματα»,  καταγγέλλοντας όσους «φιλοδοξούν να γίνουν πρωθυπουργοί της δραχμής».

Σήμερα πάντως, ο Όλι Ρεν επανέρχεται με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπήγκελ», υποστηρίζοντας για την Ελλάδα πως «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» και πως «για την επόμενη δόση θα αποφασίσουμε μετά την έκθεση της τρόικας».

Το περασμένο Σάββατο, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε την κ. Δαμανάκη, χαρακτηρίζοντας «παραπλανητική την συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» και λέγοντας πως ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα.

Παρ’ όλα αυτά, έδωσε κάλυψη στην Επίτροπο, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά. Ότι ήθελε να στείλει ηχηρό μήνυμα στα κόμματα και στην ελληνική κοινωνία, εκφράζοντας «την αγωνία της για ένα κλίμα που δημιουργείται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες».

Παραδέχθηκε δηλαδή, πως η Επίτροπος είπε ένα «αθώο» ψέμα για να «βοηθήσει». Μόνο που αντί να βοηθήσει, κόντεψε να αδειάσει τα ΑΤΜ των τραπεζών…

Όλα αυτά, την ώρα που η Γαλλίδα υπουργός των Εξωτερικών και υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε χθες (ραδιοσταθμός Europe1) για «πολιτική κόπωση», υπογραμμίζοντας πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε για αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δις ευρώ, αλλά «για την ώρα έχουμε μηδέν»!

Είναι σαφές πως η κ. Λαγκάρντ αποφεύγει να μιλήσει για «συναίνεση» και εντοπίζει το πρόβλημα.

Από την πλευρά του, όμως, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μίλησε και χθες από τα Καλάβρυτα, όπου βρέθηκε με τον Καναδό πρωθυπουργό για την τελετή μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, για την αναγκαιότητα «εθνικής συνεννόησης».

Είπε μάλιστα πως δεν έχει κανένα ταμπού για οποιαδήποτε πρόταση, από όπου και αν προέρχεται, εκφράζοντας την προθυμία του για από κοινού διαπραγμάτευση με την τρόικα μαζί με τα άλλα κόμματα.

Πρόσθεσε ότι δεν τον νοιάζει «το σαράκι του μικροκομματισμού και ο κίνδυνος του πολιτικού κόστους».

Αλλά οι συνεχώς διογκούμενες συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» σε .όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα την χθεσινή πανευρωπαϊκή ημέρα, δείχνουν πως τα λόγια δεν πείθουν πια.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.