Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Εφ’ όλης της ύλης ο Χρ. Παπουτσής (κατόπιν εορτής... όταν είναι πια αργά ή «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»...)




Με κύριο θέμα το νέο σχέδιο αστυνόμευσης για το κέντρο της Αθήνας, ήταν η συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ παράλληλα "απάντησε" σε όλα τα φλέγοντα θέματα των τελευταίων ημερών.

Αύξηση περιπολιών καθώς και καθημερινές επιχειρήσεις σκούπα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας ενώ ο υπουργός τόνισε ότι η αστυνομία λειτουργεί με αποτελέσματα όχι όμως αυτά που θα ήθελε η κοινωνία. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε "άδικη" την κριτική που γίνεται στην αστυνομία αφού το κέντρο δεν είναι αστυνομική υπόθεση αλλά τουλάχιστον 10 υπουργείων, περιφέρειας και δήμου Αθηναίων.

"Η υπόθεση του κέντρου της Αθήνας δεν είναι υπόθεση της αστυνομίας, δεν είναι αστυνομική υπόθεση. Είναι μια κατάσταση η οποία είναι αποτέλεσμα λαθεμένων πολιτικών επιλογών χρόνων, πολλών χρόνων πριν, με συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία αυτή η κυβέρνηση αναγκάζεται να τα λύσει μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής.

Ο υπουργός αναφερόμενος σε τρεις βασικούς τομείς του νέου σχεδίου είπε ότι, πρώτα απ' όλα θα υπάρξει ένα πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών. Όποιος δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του θα βγαίνει αμέσως απόφαση απέλασης, θα του δίνεται εισιτήριο να φεύγει αεροπορικώς ενώ η μετακίνηση στο αεροδρόμιο θα γίνεται από τις αρχές. ...
Επίσης δεν θα καταγράφεται στον κατάλογο ως ανεπιθύμητος ενώ δεν θα του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι δεν πρέπει μόνο να καθαρίσει το κέντρο της Αθήνας αλλά να καθοριστεί και που θα πάνε όλοι αυτοί οι μετανάστες που ενδεχομένως θα συλληφθούν. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα 4-5 κέντρα υποδοχής, τα οποία όμως δεν θα βρίσκονται κοντά σε πόλεις. Χωρίς να διευκρινίσει που θα βρίσκονται τα κέντρα αυτά ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση δεν θα είναι πλωτά μέσα αλλά θα είναι, όπως άφησε να εννοηθεί, παλαιά κτίρια.
Επεσήμανε, ο κ. Παπουτσής, τους 8 τελευταίους μήνες, απελάθηκαν 20.000 λαθρομετανάστες, 2.100 βρίσκονται στα αστυνομικά τμήματα και 1.000 επαναπατρίστηκαν.

Επίθεση και σε κόμματα και συνδικαλιστές


Ο Χρήστος Παπουτσής "απάντησε" και στις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από την ομιλία του στους επιτελείς των Σωμάτων Ασφαλείας, πριν από λίγες ημέρες στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ενώ προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και ουσιαστικά να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ομιλία αυτή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της αστυνομίας, λέγοντας κάποιοι την βλέπουν σαν "φέουδο". Αναφερόμενος στο κομμάτι της ομιλίας του που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ότι "καλύτερα να διαλυθεί μια υπηρεσία πρώτης γραμμής όταν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας και να δημιουργηθεί από την αρχή", επισήμανε ότι δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά σε υπηρεσία, ότι ήταν μια γενική αναφορά σε όλα τα σώματα τα σώματα ασφαλείας.

"Δεν υπάρχει καμία υπηρεσία στην οποία αναφέρθηκα εγώ συγκεκριμένα -σημείωσε ο Χρ. Παπουτσής- γιατί στην ομιλία μου αν την είχατε διαβάσει θα είχατε διαπιστώσει ότι δεν αναφερόμουν σε καμία απολύτως υπηρεσία. Ήταν μια γενική αναφορά την οποία αναφέρεται σε όλα τα σώματα και στο λιμενικό σώμα, και στην Πυροσβεστική και στην αστυνομία".

Αναφερόμενος στην πρότασή του περί "εμφανούς ελλείμματος δημοκρατίας" που είχε πει στην ομιλία του στην ΓΑΔΑ, σημείωσε ότιπρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά τα οποία δεν διαμορφώνουν τον κανόνα. "Αποκαλύφθηκαν όλοι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι είναι φέουδο η αστυνομία", μετά την ομιλία μου στους επιτελείς των Σωμάτων Ασφαλείας, σχολίασε ο κ. Παπουτσής αναφερόμενος και πάλι στους συνδικαλιστές και τις τότε αντιδράσεις τους.

Παράλληλα επιτέθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα, στα νέα κόμματα, που, όπως είπε, "ξεπέρασαν κάθε όριο ηθικής και πολιτικής δεοντολογίας", προκειμένου να αντλήσουν ψηφοφόρους από την αστυνομία. Η αστυνομία είπε ο κ. Παπουτσής χρησιμοποιείται σαν "προμαχώνας" συνδικαλιστικών και πολιτικών επιδιώξεων.

Για τον φράχτη στον Έβρο


Όσον αφορά για τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Παπουτσής είπε ότι έχει μπει στο τελικό στάδιο, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχει γίνει η κοστολόγηση του έργου ενώ κάλεσε τους τοπικούς φορείς, να μην αντιδράσουν για τα κέντρα υποδοχής γιατί πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν.

Περί διαδηλώσεων


Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας αναφερόμενος στο θέμα των διαδηλώσεων είπε ότι έγιναν 980 πορείες από την 1η Οκτωβρίου έως την 1η Μαΐου, δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε μέρα τρεις πορείες. Ενώ τόνισε ότι είναι θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης να βρεθεί λύση για να γίνονται πορείες χωρίς να διαταράσσεται η ζωή στην πόλη.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, έκανε έκκληση όποιος γνωρίζει κάτι για τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή να πάει στις αρχές αφού, όπως είπε, υπάρχει απροθυμία προσέλευσης μαρτύρων.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.