Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Γιάννης Μανιάτης: "Υπάρχει πετρέλαιο στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης" (Επιτέλους το ομολόγησαν εμμέσως πλην σαφώς ότι, "φθάσαμε να μας αγαπάνε οι δανειστές και να μας λατρεύουν οι τοκογλύφοι" )

 
Συνέντευξη στην Αγγελική Σπανού (makthes.gr)

“Σε έναν χρόνο από τώρα θα γνωρίζουμε πού υπάρχει πετρέλαιο και σε τι ποσότητες”, δεσμεύεται ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γιάννης Μανιάτης. Βεβαιώνει ότι υπάρχει σοβαρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και εξηγεί ότι στις περιοχές που θα γίνουν γεωτρήσεις δεν περιλαμβάνεται το Αιγαίο. Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη σε βάθος τριακονταετίας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;
Μόλις πριν από λίγες ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να δημιουργηθεί -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων. Ήδη, ολοκληρώθηκε πριν από τρεις ημέρες (την Πέμπτη) η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.

Μπορείτε να δώσετε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτού του πλαισίου;
Δημιουργούμε τον Φορέα, με την επωνυμία “Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.”, που θα διαχειριστεί τα αποκλειστικά δικαιώματα του δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου ανά την επικράτεια, και δρομολογούμε ξεκάθαρες διαδικασίες, δημιουργώντας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με προσήλωση στη διαφάνεια, αυστηρά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και σαφείς όρους παραχωρήσεων.
Προκρίνουμε τη διεθνώς δοκιμασμένη πρακτική των σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικών δεδομένων (Non-exclusive seismic surveys), η οποία έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Θα αναθέσουμε σε μια ή περισσότερες εταιρείες να κάνουν, με χρήματα αποκλειστικά δικά τους και μηδέν δαπάνες για το δημόσιο, τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Έτσι, αφού συγκεντρώσουν τα στοιχεία και ερμηνεύσουν τις απεικονίσεις, εν συνεχεία θα διαθέσουν τα δεδομένα αυτά σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. Είναι η λεγόμενη “πολυ-πελατειακή” πώληση, έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε πολλούς ενδιαφερομένους που θα επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα για γεωτρήσεις.

Υπάρχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό;
Αυτή είναι μια διαδικασία μηδενικού κόστους για το δημόσιο. Μόνον ο επενδυτής θα βάλει τα λεφτά του και αφού αποπληρώσει την επένδυσή του, στη συνέχεια το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει από την πώληση αυτών των πληροφοριών σε διεθνείς οίκους.
Για όσες πετρελαϊκές εταιρείες επενδύσουν στη χώρα μας, μειώνουμε τον φόρο στο 20%, ενώ ποσοστό 5% επί των εσόδων θα εισπράττεται ως περιφερειακός φόρος, με στόχο την ανταποδοτικότητα ωφελημάτων στις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στο ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας και υιοθετούνται οι αυστηρότερες προδιαγραφές που υπάρχουν παγκοσμίως.
Κινούμαστε υπεύθυνα και με διαφάνεια, για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών του κλάδου και πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε.

Διεθνής διαγωνισμός

Πότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας, θα γίνει η πρώτη γεώτρηση και πού;
Σε χρονικό ορίζοντα 12 με 18 μηνών ο υπό δημιουργία φορέας θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, εκεί δηλαδή όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου και αερίου.

Υπάρχει ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές;
Η “Λυδία λίθος” του εγχειρήματός μας να επανέλθουμε έπειτα από 15 χρόνια εκκωφαντικής σιωπής στο διεθνές πετρελαϊκό γίγνεσθαι θα είναι όταν σε λίγες εβδομάδες ανακοινώσουμε το τελικό κείμενο της διεθνούς πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και στη συνέχεια, με το πέρασμα των ενενήντα (90) ημερών που προβλέπεται από την αντίστοιχη κοινοτική Οδηγία, να δούμε πόσες προσφορές θα έχουμε.
Παρά το γεγονός ότι για τη διεθνή “βιομηχανία” αποτελούμε απολύτως ανεξερεύνητη περιοχή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία που είναι απολύτως ενθαρρυντικά. Μας δημιουργούν την αισιοδοξία ότι θα έχουμε την εκδήλωση σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Πάντως, ήδη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες σεισμικών ερευνών του κόσμου, ενώ η πρόσκλησή μας έχει σταλεί και στη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Σεισμικών Ερευνών, όπου κατεγράφη αυξημένο ενδιαφέρον.

Υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που να βεβαιώνουν ύπαρξη κοιτασμάτων και σε ποιες περιοχές;
Τεκμηριωμένα και αξιόπιστα κανείς δεν ξέρει. Εάν δεν μπει γεωτρύπανο, όλα είναι λόγια. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε ακόμη έναν μύθο ότι η Ελλάδα πλέει πάνω σε θάλασσες πετρελαίου και έτσι θα επιλύσει τα προβλήματά της. Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ ή Νορβηγία. Έχουμε όμως την αναλογούσα στη γεωλογική μας δομή πιθανότητα ανακάλυψης πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως συνέβη στη γειτονική μας Αλβανία, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο. Έχουμε αυτό που μας αναλογεί από τη ίδια τη φύση, λόγω της γεωλογικής/γεωτεκτονικής δομής της χώρας. Άρα, έχουμε υδρογονάνθρακες. Αλλά το πού έχουμε και πόσες ποσότητες θα απαντηθεί για πρώτη φορά με σοβαρότητα σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, όταν θα έχουμε αναθέσει, διεξαγάγει και ερμηνεύσει μια τεράστια σεισμική έρευνα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Σήμερα, με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου από τις έρευνες των τελευταίων 30-40 ετών μπορώ να πω ότι η περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας ευρύτερα είναι μια ελπιδοφόρα περιοχή, που μπορεί να δώσει 300 έως 500 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Και αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Τέσσερις “Πρίνοι”

Λέτε συχνά ότι δεν θα γίνουμε η Σαουδική Αραβία της Μεσογείου. Έχουμε κάτι να κερδίσουμε από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου;
Εκτός από τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, η Ελλάδα προσδοκά και άλλα σημαντικά οφέλη από την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Συγκρατημένες προβλέψεις ειδικών κάνουν λόγο για κάλυψη ποσοστού 20% - 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αρκεί να λάβετε υπόψη ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο για εισαγωγές πετρελαίου το 4% με 5% του ΑΕΠ, δηλαδή γύρω στα 10 έως 12 δισ. ευρώ.
Είναι απολύτως ρεαλιστική η προσέγγιση, ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλοι 3 - 4 “Πρίνοι”. Οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός μόνο θαλασσίου κοιτάσματος 120 εκατ. βαρελιών, όσο δηλαδή το κοίτασμα του Πρίνου, ανέρχονται στα 200 εκατ. δολάρια και οι αναγκαίες επενδύσεις ανάπτυξης του κοιτάσματος για την έναρξη παραγωγής σε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια. Η παραγωγή αυτού του κοιτάσματος διαρκεί 25 περίπου χρόνια, με δαπάνες παραγωγής 1,5 δισ. δολάρια, αποφέρει έσοδα 7,5 δισ. δολάρια. Οι αντίστοιχοι φόροι για το ελληνικό δημόσιο ξεπερνούν τα 3 δισ. δολάρια. Άρα σε ένα βάθος εικοσιπενταετίας μπορούμε να μιλάμε για έσοδα τουλάχιστον 15 δισ. δολαρίων, που θα δώσουν μια τονωτική ένεση στην οικονομία μας.

Εξαιρείται το Αιγαίο από τις έρευνες;
Δεν συμπεριλαμβάνεται επί του παρόντος στην προτεραιότητά μας, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για ένα απλό λόγο καθαρά επιστημονικό. Σε όλη την Ελλάδα, σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 180 γεωτρήσεις συνολικά. Από αυτές, οι 160 έγιναν σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα. Αυτή λοιπόν είναι και η μοναδική περιοχή για την οποία μπορούμε να πούμε, με αρκετή αξιοπιστία, ότι έχουμε ενδείξεις -ή ακόμη και αποδείξεις- ύπαρξης υδρογονανθράκων. Αντιθέτως, το Αιγαίο είναι σχεδόν εντελώς ανεξερεύνητο.
Έπειτα από 15 χρόνια απόλυτης αδράνειας, εμείς κάνουμε αυτό που θα έπραττε οποιαδήποτε στοιχειωδώς σοβαρή χώρα: ξεκινούμε από εκεί όπου έχουμε τις περισσότερες και σοβαρότερες πιθανότητες για επιτυχή αποτελέσματα.

Υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει ενεργειακούς πόρους από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές;
Είναι γεγονός ότι οι ανακοινώσεις για ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Λεκάνη του Λεβιάθαν και νοτιοδυτικά της Κύπρου δίνουν νέα προοπτική στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των χωρών της Ε.Ε, μέσω εναλλακτικών πηγών και οδεύσεων. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο, επεξεργασμένο σχέδιο. Όπως εξάλλου δεν υπάρχει απτό αποτέλεσμα γεωτρήσεων.
Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ειδικότερα με την Κύπρο, η σχέση είναι υποδειγματική. Από κοινού εξετάζουμε όλες τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις και πρωτοβουλίες.

Κυβέρνηση τετραετίας

Οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι "πλατείες" δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει διαρκώς ερείσματα στην κοινωνική βάση. Είναι αναστρέψιμη αυτή η αρνητική δυναμική; Και με ποιον τρόπο;
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εναρμονίζονται συνήθως με το ύφος των ερωτημάτων όπως τίθενται. Από την άλλη, δίνουν μηνύματα σε όλο το πολιτικό φάσμα. Όμως, σε κάθε περίπτωση κανένα γκάλοπ δεν κέρδισε ποτέ εκλογές.
Εμείς αναγκαστήκαμε να λάβουμε αποφάσεις δύσκολες αλλά απολύτως αναγκαίες. Προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στις απαιτούμενες δομικές μεταρρυθμίσεις, για να επιστρέψει η οικονομία σε ένα βιώσιμο δρόμο. Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε το δυσμενές κλίμα και να επαναφέρουμε την προοπτική ανάπτυξης για την χώρα. Αυτή η προσπάθεια και τα αποτελέσματά της είμαι σίγουρος ότι θα καταγραφεί όταν χρειαστεί.

Η αίσθηση της προσωρινότητας της κυβέρνησης (όλοι παντού μιλούν για εκλογές) δεν σας εμποδίζει να δρομολογείτε μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς στο υπουργείο σας;
Αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και τα στελέχη της δίνουν καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα για τη σωτηρία της χώρας από την οικονομική καταστροφή και την επιστροφή της σε ρυθμούς ανάπτυξης. Και είναι τουλάχιστον άδικο γι’ αυτόν τον τόπο να υπονομεύεται εκ των έσω.
Στη δική μου πορεία προσπαθώ, η ενασχόλησή μου με την πολιτική να μην έχει κοντόφθαλμη προσέγγιση. Οραματίζομαι πάντα μια καλύτερη Ελλάδα. Και ως μέλος της σημερινής κυβέρνησης, πράττω με βάση το εθνικό συμφέρον και προσπαθώ να οικοδομήσω στέρεες δράσεις προοπτικής στους τομείς αρμοδιοτήτων μου. Οι σχεδιασμοί δεν αφορούν εμένα ή τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Οφείλουν να φωτίζουν το μονοπάτι για μια σύγχρονη Ελλάδα. Εντέλει, πριν ακόμη κι από την Ιστορία, το έργο όλων μας θα κριθεί από τα ίδια μας τα σπλάχνα. Από τα παιδιά μας. Και η απόφασή τους θα είναι πολύ αυστηρή αλλά και δίκαιη για όλους μας.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.