Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Τρόικα προς κυβέρνηση: «Δεν σας εμπιστευόμαστε»! [Βρε... ούτε η τρόικα δε τους πάει!!! - Εμείς να δεις...βρε ούστ...]

«Δεν φτάνουν οι υποσχέσεις και η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή». Με αυτή την έκφραση η τρόικα ξεκαθάρισε στον υπουργό Οικονομικών πως δεν αρκείται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και θέλει να δει αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο οι δανειστές θεωρούν πως είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα μία επιτροπή που ουσιαστικά θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του πρόγραμματος, θα ελέγχει τους κρατικούς μηχανισμούς και θα δίνει αναφορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην τρόικα.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών οι τροϊκανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα και να πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμοθυ προγράμματος.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, ο Γερμανός Ματίας Μορς, είπε χαρακτηριστικά:
«Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο, και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν». Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι τροϊκανοί κατά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις τους με το οικονομικό απαίτησαν να εγκατασταθεί μηχανισμός παρακολούθησης για την υλοποίηση των μέτρων. 

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμεων, ο οποίος τόνισε ότι είναι σαφές πως το πρόγραμμα στήριξης δεν θα πετύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσο έχουμε δει μέχρι τώρα. H Αθήνα, συνέχισε, κάνει «δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης».

Ολο το σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο βρισκόταν σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της 6ης δόση του δανείου στήριξης, που παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχουν «κλειδώσει» όλα τα ζητήματα. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου βασικό αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η εξέταση του μνημονίου για τη διετία 2011- 2012 αλλά και η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και στα μέτρα της διετίας 2013- 2014.

Πηγές από το υπουργείο υποστηρίζουν πως οι τροϊκανοί πιέζουν ασφυκστικά για πρόσθετες παρεμβάσεις μέχρι το 2014, ενώ επιμένουν στην απαίτησή του για χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα.

Σκεπτικισμός στο Μαξίμου

Σκεπτικισμός επικρατεί στο Μαξίμου, καθώς υπάρχουν βουλευτές που έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα ψηφίσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όλο το σαββατοκύριακο βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να ενημερωθεί για τις αντιδράσειςπου υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος και με ποιους τρόπους μπορούν να πειτσούν οι αντιρρησίες ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η πρώην υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην εφημερίδα Το Βήμα δήλωσε πως με το νοµοσχέδιο επιχειρείται πλήρης παράδοση των εργασιακών δικαιωµάτων. Ανατρέπονται θεσµοί και κεκτηµένα των τελευταίων δύο δεκαετιών. «Εγώ δεν θα ψηφίσω τοκεφάλαιο για την αποδόµηση των εργασιακών σχέσεων και ελπίζω να µην το ψηφίσουν και άλλοι βουλευτές» ξεκαθάρισε η κ. Κατσέλη. Στο ίδιο κλίµα η κυρία Κατερίνα Μπατζελή επισήµανε ότι « οι συλλογικές συµβάσεις κατοχυρώνονται και από το κοινοτικό δίκαιο. Σε καµία περίπτωση η χώρα µας δεν µπορεί να είναι προάγγελος της αποδόµησης των συλλογικών συµφωνιών και ιδίως στον ιδιωτικό τοµέα»

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.