Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΑ ΜΟΝΟ ΤΑ "ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ" ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ!

 ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ "ΜΠΡΑΒΟΙ" ΚΑΙ ΟΙ "ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ"; 

Παρά τις τερατώδεις και πολιτικές διαστάσεις του σκανδάλου της "Μαφίας του Βορρά", η πρώτη μέρα των απολογιών ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Και αυτό διότι από τους πρώτους 13 απολογούμενους - κατηγορούμενους, μόνο οι επτά κρίθηκαν προφυλακιστέοι για συμμετοχή στα κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επιπλέον, και οι 7 προφυλακιστέοι ανεξαιρέτως είτε ασχολούνταν με την "είσπραξη" χρημάτων από εκβιασμούς είτε λειτουργούσαν ως "μπράβοι". Από τους 6 που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση από 10.000 έως 300.000 ευρώ), οι δύο είναι δικηγόροι και ο ένας εφοριακός.

Είναι λοιπόν σαφές ότι ήδη, μέσω πιέσεων που έχουν ασκηθεί, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα, στο οποίο αυτοί που φαίνονται να "την πληρώνουν για όλους" είναι οι "μπράβοι" και οι "εισπράκτορες" - με άλλα λόγια, τα "μικρά ψάρια"!
Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους προσάπτονται, τονίζοντας ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τη δράση των κυκλωμάτων. ...
Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, καθώς οι υπόλοιποι 40 συλληφθέντες -από το σύνολο των 53- ζήτησαν και έλαβαν από τον ανακριτή νέες προθεσμίες.
Τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθούν οι τέσσερις φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των αντίστοιχων εγκληματικών οργανώσεων.
Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι το σκάνδαλο με την εξάρθρωση των τεσσάρων κυκλωμάτων της Θεσσαλονίκης που έχει δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι απλή αναφορά του αστυνομικού δελτίου ούτε ένα απλώς ηθικά απαράδεκτο σκάνδαλο.
Αντιθέτως, έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις και συνδέεται άμεσα με ένα σάπιο πολιτικό κατεστημένο που "ζει και βασιλεύει" στην Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το οποίο στήριζε και συντηρούσε αυτές τις σχέσεις και δραστηριότητες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο σκάνδαλο, απ' ότι φαίνεται ως τώρα, εμπλέκονται και στελέχη των αστικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) που συνυπογράφουν, μέσω της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου, την καταδίκη της Ελλάδας σε τριτοκοσμική "μπανανία".
Εξάλλου, είναι δομικά στοιχεία των εξαθλιωμένων κοινωνιών η ασυδοσία του αστικού κράτους, η επιβλητική παρουσία του παρακράτους και οι διαπλεκόμενες σχέσεις με δίκτυα εγκληματικών οργανώσεων τοκογλύφων, εκβιαστών και απατεώνων.
Σαν "πρώτο δείγμα γραφής" λοιπόν, η προφυλάκιση μόνο των "μπράβων" και των "εισπρακτόρων" δεν προϊδεάζει ακριβώς την κοινή γνώμη για απονομή δικαιοσύνης...


Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012
11:00 upd 11Q45
Η "Iskra" παραθέτει στη συνέχεια, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, το αντίστοιχο ρεπορτάζ της Παρασκευής:

ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ! 
ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΕΠΙ ΜΙΑ, ΣΧΕΔΟΝ, ΔΕΚΑΕΤΙΑ;
Λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται να αρχίσουν οι απολογίες των 53 συλληφθέντων για τα κυκλώματα τοκογλυφίας-εκβίασης στη Θεσσαλονίκη  ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν, είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της εκβίασης κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής.
Στην ογκωδέστατη δικογραφία που αριθμεί 15 χιλιάδες σελίδες, γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο δράσης των επικεφαλής των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων και κυρίως του 58χρονου γνωστού επιχειρηματία από το χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, που διατηρούσε δεκάδες φακέλους με ονόματα τηλέφωνα και χρηματικά ποσά που του όφειλαν τα θύματά του.
Επιπλέον, η Αστυνομία συνδέει τη δράση των κυκλωμάτων με την αυτοκτονία επιχειρηματία του χώρου της εστίασης τον Ιούνιο του 2011, ο οποίος είχε δανειστεί από δύο σπείρες 550.000 ευρώ με επιτόκιο 10% το μήνα και 100.000 με 5% μηνιαίως αντίστοιχα, καθώς και με μία απόπειρα αυτοκτονίας 58χρονου ασφαλιστή τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 58χρονος έπεσε από τον 4ο όροφο οικοδομής επί της οδού Κ. Καραμανλή και τραυματίστηκε σοβαρά. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Παράλληλα εξετάζεται αν με τη δράση των κυκλωμάτων συνδέονται κι άλλες περιπτώσεις αυτοκτονιών ή απόπειρες αυτοκτονίας. Πληροφορίες πάντως, κάνουν λόγο για εκατοντάδες επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης που έχουν πέσει στα δίχτυα των κυκλωμάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθυντής Ασφαλείας, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, πρόκειται για «αδίστακτη σπείρα» και «έγινε αγώνας για να "βγει" η υπόθεση, καθώς τα θύματα, σε τέτοιες περιπτώσεις, φοβούνται και δεν μιλούν».
Χαρακτηριστικό της δύναμης και της πρόσβασης που είχαν τα κυκλώματα σε διάφορους χώρους αποτελεί -κατά τη δικογραφία- το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών των διωκτικών αρχών περιήλθε στη γνώση του 58χρονου επιχειρηματία, απόρρητο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το οποίο διατάσσονταν η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των εμπλεκόμενων προσώπων.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.