Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Οι 7 ημέρες που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω


Σε... πανηγυρικό τόνο ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη συμφωνία της με τους εταίρους για τα επώδυνα μέτρα τα οποία θα έχουν ψηφιστεί έως την επόμενη Τετάρτη, υπό τη μορφή τριών νομοσχεδίων. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο όπου εγκρίθηκαν τρία νομοσχέδια που περιλαμβάνουν δεκάδες μέτρα -μεταξύ των οποίων και για τις περικοπές των συντάξεων- που επιδεινώνουν την ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και πως τα επόμενα δύο χρόνια θα αρχίσει η ανάπτυξη της οικονομία με σταθερούς ρυθμούς.
Ειδικότερα στη συνεδρίαση αποφασίστηκε με πράξη του υπουργικού συμβουλίου και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφιστεί την Πέμπτη η δημόσια πρόσκληση για το PSI, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα συλλογικής ευθύνης (CAC). ...
Επιπλέον την επόμενη Τρίτη θα ψηφιστεί με τον χαρακτήρα του επείγοντος το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις "προαπαιτούμενες ενέργειες", τις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξων, δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τον πρόσθετο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τροπολογίες για τα ερευνητικά ιδρύματα. Τα δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν χθες το βράδυ. Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει και την ενοποίηση των πέντε ταμείων, θα ψηφιστεί την επόμενη Τετάρτη με τον χαρακτήρα του επείγοντος.
Ξεκινώντας την ενημέρωση για το Eurogroup, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία και τις αποφάσεις του "μεγάλο βήμα" καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και πρόσθεσε ότι "η έγκριση του οικονομικού προγράμματος και η συμφωνία του PSI ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και γι’ αυτό έγινε πολλή δουλειά". Ο Λ. Παπαδήμος είπε ότι, αν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της τους επόμενους δύο μήνες "και αν στη συνέχεια εφαρμοστεί το πρόγραμμα με αποτελεσματικό τρόπο, θα ξεπεράσουμε την κρίση".
Στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι από το επόμενο έτος "θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες σταθερότητας που θα οδηγήσουν σε μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας" και πως το "κεντρικό σενάριο" "οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα επόμενα δύο χρόνια, 2014 και 2015, θα πρέπει να αρχίσει η ανάπτυξη της οικονομίας με σταθερούς ρυθμούς". Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι στόχοι χωρίς καθυστερήσεις.
Ο Λ. Παπαδήμος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τον "ειδικό λογαριασμό" όπου θα κατατίθεται τμήμα των ποσών που δανείζονται στην Ελλάδα και θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Ειδικότερα είπε ότι ο μηχανισμός θα είναι διαφορετικός από εκείνον που είχε προτείνει η Κομισιόν και είχε "μειονεκτήματα". "Αντ’ αυτού υιοθετήθηκε ένας μηχανισμός που πρότεινε η Ελλάδα, ο οποίος είναι πολύ πιο ευέλικτος, λιγότερο περιοριστικός, και ο λογαριασμός αυτός θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι σε έναν εξωτερικό φορέα" ανέφερε. Ακόμη αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της "τεχνικής" βοήθειας από την τρόικα και της παρουσίας των εμπειρογνωμόνων της στην ελληνική κυβέρνηση "προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος".
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός είπε ότι "πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν" ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Σήμερα ο Λ. Παπαδήμος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Στ. Δήμα και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ακόμη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer και Πλούταρχο Σακελλάρη.

"Ικανοποιημένος" με την απόφαση ο Γ. Παπανδρέου
Για "δικαίωση" των προσπαθειών έως την κατάληξη στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή του για τη συμφωνία της κυβέρνησης. Ο Γ. Παπανδρέου, που δήλωσε "ικανοποιημένος", πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του Eurogroup, προστιθέμενη σε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, "αποτελεί μια ακόμη αναγκαία προϋπόθεση που μπορεί να εγγυηθεί ότι οι θυσίες των Ελλήνων, όχι μόνο δεν πάνε χαμένες, αλλά πιάνουν τόπο" και συμπλήρωσε ότι αποφεύχθηκε η χρεωκοπία. Καταλήγοντας ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους πολίτες "παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε, να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια".
 avgi
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.