Κυριακή 1 Απριλίου 2012
ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ !!! Οι διάσημες πρωταπριλιάτικες φάρσες!
“Πιστέψτε εκείνους που ψάχνουν την αλήθεια και αμφισβητήστε εκείνους που λέν ότι την κατέχουν”
André Gide
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Τρείς από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες.
Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα.
Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου "έθιμο".
Η δεύτερη εκδοχή, η οποία θεωρείται και η ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει ώς γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα.
Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου".
Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.
Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την "1η Απριλίου", ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν.
Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε "έθιμο". ...
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η «αλλαγή» αυτή έγινε το 1564 μ.Χ. αλλά η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για εορτασμό της Πρωτοχρονιάς την 1η Ιανουαρίου είναι από το 1582.
Η τρίτη εκδοχή, λοιπόν, κάνει λόγο για την γέννηση του εθίμου μέσα από τη «Γιορτή του ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Αφροδίτης (Venus Aprilis), η οποία εορταζόταν τέτοια εποχή, και αποτελούσε το έναυσμα για την απελευθέρωση του σώματος και του πνεύματος, μέσα σε μία φύση που αναγεννιέται…
Από τους Κέλτες και τους Γάλλους, το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που συχνά μεταδίδουν πολύ επιτυχημένες ειδήσεις - φάρσες.
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.
Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, απο "παλαιώθεν" . Μάλιστα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (τα λεγόμενα αλεξίκανα μέτρα).
Διάσημες πρωταπριλιάτικες φάρσες, μερικές των οποίων είναι οι ακόλουθες :
Το 1957, ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!
Το 1993, άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!
Το 2008, το BBC παρουσίασε βίντεο με μία μοναδική ανακάλυψη. Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, Τέρι Τζόουνς, προορισμός τους είναι τα τροπικά δάση της Αμερικής.
Το 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε, ότι κατά τις ανασκαφές του μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το υπουργείο έδωσε, μάλιστα, λεπτομέρειες, ενώ σημείωνε ότι βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του ιδίου, αλλά και ίχνη του κωνείου που είχε πιει.
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Πρώτο στην παγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού έπεσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που λίγες ώρες μετά έσπευσε να ανακαλέσει…
Βέβαια στην Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια έχουμε συνέχεια “πολιτική πρωταπριλιά” και μάλιστα με την χειρότερη εκδοχή της.Υπάρχει όμως μία τεράστια διαφορά, το πρωταπριλιάτικο “ψέμα” είναι "αθώο" και επανορθώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, και η αλήθεια φανερώνεται, απο αυτόν ο οποίος λέει το “πρωταπριλιάτικο ψέμα”, σε αντίθεση με το πολιτικό σύστημα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, το οποίο μας “χόρτασε” ψέμα, εξαπατώντας μας συνειδητά και προμελετημένα, με στόχο να εξυπηρετήσει συμφέροντα ξένα προς τον Ελληνικό λαό.
"Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται" λέει ο θυμόσοφος λαός μας !!!
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΑΡ ΕΝ ΟΨΕΙ, ΙΔΩΜΕΝ !!!
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.